Multe lucruri care ți se întâmplă în viață te schimbă ca om. Dintre toate, unele vin pentru că așa a trebuit să ți se întâmple. Să te întâlnești cu un pui de om, care să se uite în ochii tăi, să îți zâmbească și să îți facă pulbere sufletul.
Când m-am uitat pentru prima dată în ochii unui copil bolnav de cancer m-am simțit pierdut. Până mi-a zâmbit. Și mi-a spus că lui nu îi este frică. Că mai bine se bucură de viață decât să se sperie de moarte.
Am plâns atunci. Și lăcrimez de fiecare dată când îmi aduc aminte de el. Cu drag. Cu bucurie. Cu recunoștință că mi-a dat una din lecțiile fabuloase pe care le-am primit vreodată.
Am scris textul de mai sus pentru siteul excelentei inițiative ”200 de fapte mici în fiecare lună” a celor de la HARTMANN. În care m-am implicat cu entuziasm. Și cu smerenie, dacă vreți. Pentru că, deși cumva eu sunt un fel de ambasador al inițiativei, tot ce pot face eu pentru a susține această campanie pălește în fața poveștilor unor oameni absolut senzaționali, pe care vă recomand să le citiți. Dar vă avertizez: să aveți batista în mână, pentru că uau, cum sunt unele povești…
Campania aceasta este un exemplu de simplitate. Dar acea simplitate care este, vorba lui Brâncuși, complexitatea rezolvată. Adică, timp de 4 luni, HARTMANN a donat, în fiecare lună, câte 200 de ”ceva” unor categorii sociale (ca să le zic așa generic) ce aveau mare nevoie de aceste ”ceva”-uri. Pur și simplu. Au identificat nevoia și au acționat. Atât de simplu este uneori să faci bine.
De ce ”200”? Pentru că, la nivel mondial, grupul HARTMANN sărbătorește 200 de ani de activitate. 200 de ani! Adică din 1818! Puțini dintre voi știți că ei sunt responsabili de inventarea materialelor pentru pansare, care au revoluționat tratarea plăgilor. Bine, acum luăm de bun un pansament care să ne ajute la vindecare, dar atunci, în urmă cu vreo două secole, invenția HARTMANN a fost ceva miraculos și a salvat vieți.
Ce a donat HARTMANN?
În luna septembrie, 200 de pachete cu peste 15.000 de produse individuale pentru pansare bolnavilor cu răni cronice, prin Hospice Casa Speranței.
În luna octombrie, 200 de tensiometre Veroval bătrânilor singuri, cu ajutorul Fundației Principesa Margareta a României.
În luna noiembrie, 200 de pachete de vizită celor care au pe cineva drag în spital, cu halate și măști pentru 10.000 de vizite, prin Asociația Dăruiește Viață – despre efectul acestui tip de donație am scris pe blog, cu experiența mea personală de umblat prin spitale în ultima vreme…
În luna decembrie, 200 de pachete pentru măsurarea temperaturii, fiecare cu termometre Veroval Febră 2 în 1 și Thermoval Kids Flex, copiilor aflați în situații vulnerabile, cu ajutorul Asociației MagiCAMP. Legat de acest subiect, vă invit să citiți acest interviu cu extraordinar de inimoasa Melania Medeleanu. Ca să înțelegeți că există foarte mult bine care să face în România, doar că ar fi bine să alegem să ne uităm și înspre acest bine, nu doar înspre răul și urâtul care ne înconojoară :)
Cum ziceam, o campanie directă, axată pe ajutor aplicat exact acolo unde este nevoie. Tocmai de aceea îmi place. Tocmai de aceea m-am implicat să o sprijin. Cu drag. Cu respect. Și cu smerenie…
Și vă invit să răspundeți la acest sondaj. Câteva întrebări care să vă ajute să vă dați seama câte fapte mici și bune ați făcut. Și, mai ales, câte ai putea face de acum înainte. Căci puteți alege dintr-o listă de 200 de propuneri de fapte bune. Și dați apoi mai departe sondajul. Care, de fapt, este o invitație a la a fi mai bun prin cele 200 de idei de a face bine cuiva și, prin aceasta, a-ți face bine ție :)
Și vă dau și un ”material ajutător”: interviul pe care l-am făcut cu Oana Chele, director de marketing HARTMANN România. Ca să vedeți și să auziți cam cât suflet pun oameni din companie în această inițiativă :)