Coborâm la prima – ”primul film inspirațional românesc”

”Ne-am urcat în vagon pentru o călătorie de câteva stații și am făcut o călătorie de câteva vieți”.

Excepțională replica asta, pusă de scenarista Alexandra Axinte în rostirea unuia din personajele filmului Coboram la prima (personaj jucat de Bebe Cotimanis; un popă).

Am văzut filmul la premieră. Și această replică m-a urmărit. Era în creierul meu când am ieșit din sala de cinema. Era în mintea mea pe drumul înspre casă. Era în sufletul meu dimineața când m-am trezit.

Mi se pare că aceste cuvinte sintetizează perfect ce a vrut regizorul Tedy Necula să ne spună. Despre călătoria fiecăruia dintre voi, care este formată și deformată, de fapt, din mai multe călătorii, ale celorlalți (a călători singur prin lume se cheamă că ești deja mort, of course). Și că ne regăsim și că ne dăm seama cu adevărat cine suntem la intersecțiile acestor călătorii.

Coborâm la prima este marketat ca ”primul film inspirațional românesc”. Am strâmbat un pic din nas când am auzit asta. Mi se părea o exagerare. O găselniță simpatică de marketing, nimic de zic. Dar parcă prea trasă de păr. În plus, mă știți, când aud de astea cu aspiraționale mă cam apucă moleșeala pe la feng shui.

Ei bine, după ce am văzut filmul, I stand rebuked, cum ar zice patagonezul mijlociu. Pentru că, oricât aș încerca io să sinonimiezez, gen, oricât aș încercă să găsesc alt atribut pentru acest film, oricât aș încerca să bag adjective de alea despre el, care să pară că zic mult, dar, de fapt, să nu zică nimic, ei bine, ”inspirațional” i se potrivește.

Dar un inspirațional de ălă nu din tagma lui ”touch the screen” și a lui ”stai degeaba și gândește pozitiv, nu trebe să faci nimic și o să îți pice din cer norocul”. Nici vorbă! Ci un aspirațional nu pentru că i-a zis Tedy & Co așa, nu pentru că se bagă în sufletul tău cu tot felul de lozincăreli, nu pentru că e pe trend să o arzi cu genele fluturânde a roz forever. Ci un aspirațional pentru că te pune pe gânduri. Iar asta este aur, aur curat în vremurile pe care le trăim!

Filmul este aspirațional post-factum, dacă vreți. Adică în timp ce te uiți la el te emoționezi, te enervezi, te contrariază pe alocuri. Dar munca filmului, ca să zic așa, abia după aia începe. Abia după aia îți vin în minte scene și replici. Abia după aia începi să iei la pilă ce ai văzut în film și să pui toate aceste frânturi pe calapoadele tale ontologice, gen.

Puteți vedea filmul din 26 octombrie în cinematografele din țară și din Republica Moldova. Și-apoi să fie păcatul meu dacă mie mi-a plăcut așa de tare și vouă nu, al meu să fie…

Vă dau și informațiile oficiale, primite de la producător.

Coborâm la prima este o poveste inspirațională despre natura umană și despre comportamentul în situații de criză, dar și despre cum poți să descoperi cu adevărat pe cineva dacă ai timp să-l asculți.

Nevoiți sa petreacă împreună câteva ore pentru că metroul se opreşte între stații, călătorii încep să se descopere, să înlăture prejudecățile pe care le au față de cei cu care, din întâmplare, sunt colegi de călătorie. Povestea filmului devine cu atât mai emoționantă datorită contextului: acțiunea se desfășoară în dimineața următoare incendiului de la Colectiv.

„Este o poveste inspirațională pe care o trăim în fiecare zi. Suntem în metrou așa cum suntem și în lume. Nu este un film despre Colectiv, dar viața nu poate nega evenimentul. Sunt povești paralele din viețile mai multor oameni care se întâlnesc într-o zi cu o semnificație specială pentru unii dintre noi.” declară regizorul Tedy Necula.

În completare, producătoarea Anca Vlăsceanu declară: „Fiind un film independent, contează şi timpul, şi resursele, aşa că am fost nevoiţi să construim vagonul de metrou în doar şapte zile, cu o echipă formată din opt oameni. S-a muncit până noaptea foarte târziu, dar suntem bucuroşi că decorul pare foarte, foarte real“.

Coborâm la prima este un film independent, produs şi regizat de Tedy Necula, imaginea fiind semnată de Alexandru Timoşca, iar scenariul îi aparţine Alexandrei Axinte.

Coborâm la prima a fost o provocare rară. Am început acest proiect cu Tedy în urmă cu câțiva ani şi l-am lăsat la dospit, fiind amândoi convinşi că se poate mai mult. Acum doi ani am reluat călătoria şi, după câteva luni intense de lucru, am reuşit să-l aducem unde doream. Nu e uşor să spui o poveste a cărei acțiune se desfăşoară în acelaşi spațiu, în timp real, cu personaje diverse, a căror destine se intersectează pentru prima dată. Însă aici este măiestria în storytelling. Şi tot de aici vine şi bucuria noastră când actorii îți spun că de abia aşteaptă să filmeze cu tine.” spune scenarista Alexandra Axinte.

Tedy Necula a reuşit să adune în distribuția acestui film unii dintre cei mai îndrăgiţi actori români: Constantin Cotimanis, Adrian Păduraru, Teodora Mareş, Victoria Cociaş, Constantin Drăgănescu, Emilian Oprea, Ela Ionescu, Dan Murzea, Tudorel Filimon, Gavril Pătru, Tomas Otto Ghela, Cezar Grumăzescu, Francesca Leonte, Andrei Eftene, Dana Porlogeu, Iulia Dumitru şi Sonia Teodoriu.

Coborâm la prima a câştigat de curând, printre numeroase alte premii, Trofeul IPIFF 2018 și Premiul UPFAR- ARGOA pentru cel mai bun debut în filmul de lung metraj indie de ficțiune.

Tedy Necula este cunoscut încă din copilărie, când a fost protagonistul filmului Noro, al lui Radu GabreaTedy Necula regizat numeroase filme documentare şi este un cunoscut speaker motivaţional.

În paralel cu lansare filmului în pe marile ecrane, din 26 octombrie se pornește la drum  CARAVANA CINEMATOGRAFICĂ Kaufland cu proieția filmului „Coborâm la prima” în 60 de licee din 30 de orașe. Caravana este sprijintă de Kaufland, Dedeman, ARCADIS, Capra Noastră, BMW APAN Motors Iași și Asociația Românii Care Se Ajută.

PRODUCȚIA ESTE AȘTEPTATĂ ÎN CINEMATOGRAFE DIN 30 DE ORAȘE DIN ROMÂNIA ȘI MOLDOVA

Brașov, Constanța, București, Cluj-Napoca, Oradea, Salonta, Lugoj, Arad, Timișoara, Iași, Sibiu, Pitești, Călărași, Ploiești, Bacău, Deva, Covasna, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Târgul Mureș, Baia Mare, Sighetul Marmației, Caracal, Slatina, Craiova, Târgul Jiu, Târgoviște, Câmpina, Câmpulung, Bârlad, Brăila, Galați, Chișinău, Ungheni.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Coborâm la prima – ”primul film inspirațional românesc””

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.