Plovdiv, această surpriză plăcută dintr-o Bulgarie altminteri cam gri (în capul nostru…)

Plovdiv este orașul din Bulgaria în care am ajuns cu ocazia Campionatului Mondial de Canotaj, la invitația Herbalife Nutrition, sponsor al lotului feminin de canotaj.

Am bifat, astfel, două premiere: prima dată la un astfel de CM și prima dată în Plovdiv. Și, dacă în ceea ce privește competiția, aveam așteptări mari și curiozități și mai mari, în ceea ce privește orașul acesta bulgăresc, despre care știam că există și nimic mai mult, nu aveam nici o așteptare și nici o curiozitate.

Ei bine, vă spun cu ce părere am plecat de acolo: mai vreau să vin în Plovdiv! Dap, acesta este efectul asupra multora care ajung pentru prima dată în orașul construit pe 7 coline (ring a bell? :D).

Asta mi s-a întâmplat și mie. Am ajuns în Plovdiv doar pentru canotaj, dar am plecat de acolo cu dorința de a mă întoarce aici, în această localitate, care a fost o surpriză foarte plăcută pentru mine.

La partea istorică a orașului mă refer. Căci, în rest, este la fel ca orice altă aglomerare urbană construită de comuniști, știți stilul, nu are rost să insist.

Ce am pățit eu, cam așa pățesc toți cei care vin pentru prima dată aici. Ridică sprânceana a mirare și a surprindere că au găsit un astfel de oraș în Bulgaria, pe care toți o credem prăfuită, învechită și enervantă (și cam este, în cea mai mare parte a ei, dacă este să o spunem pe aia dreaptă).

Și, pentru că mereu și mereu încercăm mental să facem niște comparații, imaginați-vă că Plovdiv este o combinație între Brașov și Iași.

Da, știu, ciudată combinație. Dar așa mi-a venit să zic :)) Cu mențiunea că orașul bulgar are ceva în plus: influență musulmană (moscheea din centru este într-un mare fel) și, mai ales, partea antică, în refacere, în special forumul roman, care – din câte mi s-a spus – o să arate într-un mare fel în 2019. Deci, practic, uitați ce am spus, nu seamănă cu nimic! :))

Din păcate (sau, dacă este să mă uit la partea plină a paharului, așa cum fac eu îndeobște, mai bine zis din fericire), nu am apucat să vizitez tot ce este de vizitat în oraș și să mă plimb prin toate locurile care mi-au fost recomandate. Pentru că eu am ajuns acolo cu altă treabă, adică să văd canotoarele noastre cum câștigă medalii. Dar simt intens că la anul voi reveni. Merită să revii în acest oraș!

De aceea vă recomand să nu tăiați Plovdiv de pe lista cu posibile destinații de la anul. Pentru că în 2019 Plovdiv este Capitală Europeană a Culturii. Și se pregătește intens pentru asta.

Foarte tare, din această perspectivă, sloganul orașului: PLOVEdiv :) Chiar fain. Și, după ce am degustat, cum ar veni, un pic din acest oraș, pot să spun că sloganul are acoperire în realitate. Chiar îți place, chiar te face să revii.

Vă las cu niște poze, făcute nu ca să vă impresionez, ci mai mult pentru mine, să îmi aducă aminte că trebuie să mă întorc :))

8 comentarii la “Plovdiv, această surpriză plăcută dintr-o Bulgarie altminteri cam gri (în capul nostru…)

 1. Bianca Reply

  Frumoase pozele :)

 2. Antonio Patrascu Reply

  De ce sa merg la Plovdiv?

  • Cristian China-Birta Reply

   Nici nu știu cum să înțeleg întrebarea dumneavoastră, așa că mă las păgubaș.

 3. iaschiu catalin Reply

  buna ziua.interesant oras.nu stiu insa daca ati vizitat capitala macedoniei,skopje.si acolo gasim contraste interesante.cartiere de musulmani,moschei.intorcnd capul zarim o cruce mare pe deal,luminata noaptea. raul vardar ,cu al sau pod stone bridge imparte orasul intre vechi si nou.lasand in urma vechiul bazar,treci brusc intr-o lume noua,cu statui,pavata ,luminata! superb!

  • Cristian China-Birta Reply

   Daaaaaaaa, Macedonia ca țară este pe lista mea scurtă de vizitat! Pentru istoria de acolo. Care este uau! Mulțumesc pentru recomandare, chiar mă ajută să ajung odată acolo :))

 4. Lia Reply

  Imi place mult cum ai scris,ai reusit sa-mi transmiti emotia ,surpriza,interes. Mi-ai trezit curiozitatea de a vedea orasul pe care si tu ai vrea sa-l revezi.Sigur am sa ajung acolo si poate o sa-ti scriu.

  • Cristian China-Birta Reply

   Anul ăsta este cel mai bine să ajungi la Plovdiv, pentru e Capitală Europeană :D O să îți plac, garantez :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.