Citește acest decalog al campaniilor cu bloggeri. O resursă de aur despre influencer marketing!

Tapster. Țineți minte acest cuvânt, unii s-ar putea să deveniți așa ceva :D

Iubesc berea. Că nu știu cum să o zic mai direct. Dar nu este o dragoste de aia care vine și trece ca fulgerul. Ci una așezată. Documentată. Serioasă. Pe viață.

Am degustat sute de beri. Poate că am trecut de 1.000. Nu am stat să le număr. Ce vreau să spun cu asta este că în fiecare bere nouă descoperi o lume nouă. Da, știu, sună cam poetic, așa, dar asta nu o face să fie mai puțin adevărat. Pur și simplu asta simt când ”dau cep” unei beri noi.

Am fost la zeci de conferințe, congrese, întâlniri, workshopuri și alte adunări despre bere și despre cum ne poate ajuta ea (consumată moderat, extrem de important!) inclusiv din punct de vedere a unei vieți mai bune (am muuuuulte articole pe blog pe astfel de subiecte).

Am propovăduit această licoare minunată numită bere în fața a sute de oameni, cu niște efecte de genul – și aici citez un mare amator de vin, pe care l-am convertit :D – ”măi, ai reușit ce nu a reușit nimeni niciodată: să mă faci să cred că nu doar vin extraordinar există pe lumea asta, ci și bere extraordinară”.

Pe scurt, sunt un mare, mare, mare iubitor de bere. Din această perspectivă vă scriu rândurile de mai jos. Și o fac cu mare, mare, mare bucurie.

În acești mulți ani în care mă delectez cu licoarea minunată numită bere am învățat că, de foarte multe ori, se pierde magia (pentru mine chiar este o magie) unei beri resimțite la modul grozav din cauza servirii. Zic servire așa, generic.

Discuția este foarte lungă, desigur. Căci sunt foarte multe componente, dacă stai să le numeri, ale acestei acțiuni teribil de importante pentru experiența adevărată în delectarea cu o bere.

Ați pățit și voi, desigur, să fiți serviți totalmente greșit cu o bere. Vă las să vă gândiți un pic la ce stare de dezamăgire, enervare, iritare și chiar dezgust ați simțit în acele momente. Căci cu o astfel de stare mai nașpa vreau să pornim la drumul descoperirii a ceea ce înseamnă tapster.

Pe scurt, tapster înseamnă un profesionist antrenat în servirea berii în așa fel încât berea să fie o experiență deplină.

Este o definiție proprie, vă dați seama. Căci eu așa simt că ar trebui să fie un tapster.

Un tapster este un profesionist. Nu faceți greșeala să credeți că nu este așa! Nu confundați băiatul de la crâșma de cartier, care vă toarnă și el bere, cu un tapster profesionist care vă servește bere. Este o meserie. Care se învață în timp. Care presupune anumite aptitudini.

Un tapster este profesionistul care se gândește la experiența celui pentru care toarnă berea. Iar asta înseamnă nu doar anumite execuții tehnice, să le zic așa, ci întreaga atitudine prin care manevrează instalația, halba și alte ”gadgeturi” (în funcție de multe criterii). Și, foarte important, abilitățile de comunicare cu însetatul de bere, inclusiv la nivel non-verbal (știți voi, un ”poftiți” însoțit de o căutătură încruntată cam îți suflă spuma de pe cheful de bere…).

Cum poți deveni tapster

Pilsner Urquell a avut excelenta idee de a lansa un proiect prin care cei care lucrează în zona de Horeca pot să devină tapster. Eu personal sunt foarte entuziasmat de acest proiect, pentru că, of, tare multă nevoie este de astfel de profesioniști.

Apropo, absolut grozavă zicerea asta a celor de la Pilsner Urquell, este un adevăr colosal acesta:

The brew master brews the beer, the tapster makes the beer.

Ar cam trebui să îi credem. Fac bere din 1842. Și o fac la un nivel de calitate care a cam devenit standard in industrie.

De aceea, zic, mă bucur teribil că cei de la Pilsner Urquell au decis să lanseze și la noi în România acest program tapster.ro.

tapsterGăsiți pe site toate informațiile de care aveți nevoie. Inclusiv cerințele pe care trebuie să le îndepliniți pentru a fi prinși în proiect. Iar, apropo de ce ziceam mai sus, faptul că vi se cere să probați inclusiv acele skilluri de comunicare, mie mi se pare excelent. Pentru că sunt extraordinar de importante pentru mine, ca iubitor de bere, în săvârșirea experienței berii!

Bine, recomand și celor care doar sunt curioși în legătură cu acest termen de tapster să intre pe site și să se documenteze. Să vadă cum arată niște deja declarați tapsteri care sunt cumva faimoși la nivel mondial.

Unul dintre ei este un ceh, desigur. Îl cheamă Jan Stanik și funcția lui oficială este de Head Tapster (un interviu cu el aici). Care a parcurs un drum foarte frumos (dar lung! remember că aceasta este o meserie care e învață în timp) de la un spălător de vase într-o crâșmă la o celebritate în domeniul servirii berii.

Din punct de vedere istoric, tapster vine din engleza veche. Așa se numeau proprietarii de cârciumi (taverne, dacă vreți) în vechime, care erau foarte importanți în comunitate și care, nu de puține ori, erau factori de decizie în domeniul politic sau social.

În vremurile moderne, un tapster ar trebui să aibă același rol foarte important în comunitatea sa. Doar că, față de vremurile vechi, comunitatea sa înseamnă clienții cu care intră în contact și cărora le oferă nu doar bere, ci o întreagă experiență :)

5 comentarii la “Tapster. Țineți minte acest cuvânt, unii s-ar putea să deveniți așa ceva :D

  1. Sorin Răspunde

    Tare articolul, multumesc pentru site :)

  2. Add Răspunde

    Parc’o iubeai pe blogdebere.ro !Ce s-a întâmplat?Scumpe domeniile și mentenanța?

    • Cristian China-Birta Răspunde

      La așa întrebare, prefer să nu dau răspuns. Căci nu ai întrebat ca să afli răspunsul, ci doar așa să te afli în treabă.

  3. novel updates Răspunde

    Wow! Acestea arata perfect! acesta este cu adevărat un articol uimitor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.