”Nenea, nenea, vă place cum trag la poartă, așa-i, nenea?”, mă întreabă aproape implorându-mă băiețelul de 7 ani, care se uita în ochii mei așteptând o laudă, care pentru el vine foarte rar. Mă emoționez, încerc să îmi înghit nodul din gât și zic ”băi, fotbalistule, parcă l-am văzut pe Messi, serios!”. Și îl văd cum se luminează tot și cum aleargă înspre un alt băiat să-i spună cum a fost lăudat de ”nenea”. M-am dus mai apoi și la celălalt băiat și l-am lăudat și pe el pentru cum desena. Firesc, aș zice.
Deficit de laudă. Așa i-aș spune acestei caracteristici pe care o au mulți copii din România din medii și din familii defavorizate. Nu știu cum i se spune pe limbaj psihologic, sigur i se spune cumva.
Dar mie așa mi-a venit în gând când am interacționat cu copiii de la una din Grădinițele Estivale Salvați Copiii. În București s-a întâmplat asta. Dar cred că aș fi simțit același lucru oriunde în țară.
Este fabulos cum noi, oamenii mari, uităm cât de teribil de importante sunt cuvintele pe care le auzim în copilărie.
Este fabulos cum noi, oamenii mari, uităm nu că am fost cândva și noi copii (asta se întâmplă parcă îngrozitor de des…), ci uităm lecțiile pe care ar fi trebuit să le învățăm din acea perioadă.
Este fabulos cum noi, oamenii mari, nu înțelegem că putem rupe în două sufletului unui copil doar prin tăcere, doar prin refuzul nostru (de neînțeles, pur și simplu de neînțeles) de a ne uita în ochii unui copil și, zâmbitori, să îi spunem ceva frumos.
De aceea i-am spus deficit de laudă la ceea ce am văzut în ochii copiilor de la una din Grădinițele Estivale Salvați Copiii. Copii într 5 și 7 ani, care, din diverse motive, încă nu au ajuns la grădiniță. Și care, tocmai din această cauză, s-ar putea să aibă mari probleme la integrarea în colectivitate. Ba, mai mult, faptul că nu vor putea să se integreze în ”găștile” de copii, care deja au un istoric de mers la grădiniță, va fi motiv de abandon școlar. Iar după abandonul școlar cam știm toți ce viață îi așteaptă…
Din acest punct de vedere, Grădinițele Estivale Salvați Copiii sunt cruciale. Pentru că în ultimii cinci ani, datele arată că dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale și educaționale ale grădinițelor estivale Salvați Copiii, aproape 93% sunt școlarizați, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învățământ de masă (școală/gradință), iar diferența, de 4,78% se află în străinătate, în urma migrației economice a părinților.
Și vorbim despre peste 7.500 de copii au fost înscriși în grupe de grădinițe estivale. 7.500 de copii care au primit, astfel, încă o șansă. O șansă imensă de a o lua pe drumul cel bun. O șansă imensă la a deveni mult mai mult decât le-a fost sortit…
Și de aceea îmi sunt foarte dragi cei de la Salvați Copiii. Foarte dragi! Și le adresez toate mulțumirile de care sunt în stare. Din tot sufletul meu!
Se caută voluntari pentru Grădinițele Estivale Salvați Copiii
Cei care vor sa se implice in activitatile Salvati Copiii de la Gradinitele Estivale trebuie sa trimita un mesaj la adresa voluntar@salvaticopiii.ro.
De mentionat ca activitatile la gradinitele estivale se desfasoara de luni pana vineri, intre 08:00-12:00, iar cei care doresc sa se implice trebuie sa fie din localitatile unde sunt gradinite Salvati Copiii sau sa se poata deplasa acolo.
Acestea sunt localitatile unde se desfasoara gradinite estivale anul acesta: Arges (Pitesti), Brasov (Prejmer si Vistea de Jos), Caras Severin (Resita), Cluj (Cluj Napoca), Constanta (Constanta si Mangalia), Dambovita (Targoviste si Costestii din Vale), Dolj (Craiova), Giurgiu (Giurgiu), Hunedoara (Petrila si Lupeni), Iasi (Iasi), Ilfov (Jilava si Tanganu), Mures (Targu-Mures, Bahnea, Idiciu), Neamt (Roznov), Olt (Draganesti), Teleorman (Pietrosani), Timis (Timisoara), Tulcea (Isaccea), Vaslui (Negresti), Vrancea (Slobozia Bradului), Suceava (Suceava) si Bucuresti (sectoarele 1 si 5).
2 thoughts on “Grădinițele Estivale Salvați Copiii sau cum peste 7500 de copii cu deficit de laudă au primit încă o șansă”
Buna ziua,
Vreau sa devin voluntar la Gradinita Estivala Salvati Copiii din Constanta.
O zi frumoasa,
Alina Kacic
Vă rog să dați un mail pe adresa voluntar@salvaticopiii.ro, de acolo veți primi toate informațiile necesare. Și felicitări pentru implicare!