Știți organizații neguvernamentale și instituții de învățământ care vor finanțare de câte 10.000 Euro?

Pe scurt, este vorba despre granturile Raiffeisen Comunități, care înseamnă 10.000 de Euro pentru fiecare organizație neguvernamentală sau instituție de învățământ care depune proiectul de educație non-formală, (foarte important acest aspect!) până pe 3 august.

Pe lung, vă invit să citiți rândurile de mai jos. În care, pe lângă informațiile pe care vi le dau despre aceste granturi, mă și angajez să obțin 1.000 de Euro pe partea de co-finanțare pentru unul dintre proiectele finaliste. Și fac asta pentru că am ajuns la acea vârstă în care nu mai pot sta pe gard și să mă uit la alții cum fac lucruri în domeniul atât de important al educației non-formale.

Puteți depune proiecte de responsabilitate socială din domeniul educației non-formale (educație financiară, antreprenorială, civică și profesională). Acesta este focusul, ca să îi zicem așa, celor de la Raiffeisen, pe educația non-formală, iar eu salut cu entuziasm această ”nișare”.

Nu pentru că celelalte domenii nu ar fi importante, departe de mine acest gând (să vă spun câtor organizații și din ce ”nișe” donez lună de lună sau pe câte le ajut cu consultanță, cu recomandări, cu puneri în legătură cu factori decidenți?), ci pentru că eu unul cred cu tărie că o infuzie de finanțări focusată pe o singură zonă poate face mult mai mult bine decât o dispersare a acestor fonduri pe mai multe direcții. De aceea salut decizia Raiffeisen de a se focusa pe educația non-formală.

De ce este teribil de importantă educația non-formală pentru România? Se pot scrie biblioteci întregi pe tema asta. Dar eu vă zic doar atât: uitați-vă ce se cere pe piața muncii și întrebați-vă câte dintre aceste aptitudini se învață în cadrul educației formale. Așa puteți înțelege cel mai bine importanța covârșitoare a educației non-formale, într-o lume în care viteza cu care se schimbă tot este absolut amețitoare și cu care educația formală nu mai poate ține pasul.

Mai aplicat, vă spun că de ani buni de zile angajatorii din România cer pentru angajare două aptitudini care se află în topul aptitudinilor: abilități de project management și abilități de lucru în echipă. Se învață așa ceva în cadrul educației formale? Nu prea. Cu mici excepții, care merită salutate. Dar, în rest… Și de aceea educația non-formală este teribil de importantă.

După procesul de selecție al tuturor proiectelor depuse, vor fi selectate maximum 10 dintre ele, care vor obține câte o finanțare de până în 10.000 de Euro.

Dar, atenție: fiecare ONG sau instituție de învățământ câștigătoare trebuie să aibă o contribuție proprie (din surse proprii sau alte finanțări) de cel puțin 20% din valoarea întregului proiect.

Și aici intervine ce vreau eu să fac. Pentru că, din proiectele desemnate câștigătoare voi alege unul dintre ele și voi face rost (treaba mea cum) de 1.000 de Euro pe partea de contribuție proprie din partea acelui proiect. Altfel spus, dacă proiectul va obține suma maximă finanțată, adică 10.000 de Euro și eu vin cu 1.000 de Euro (10% din total), mai trebuie pus restul de 1.000 de Euro pentru contribuția proprie din proiect (cu contribuția mea se face acel minimum de 20% din valoarea totală).

Nu vă îngrijorați în legătură cu chestiunile tehnice, adică modalitățile în care voi veni cu partea mea de contribuție. Le rezolvăm, nu-i stres. Voi concentrați-vă pe depus proiectele. Până pe 3 august. Asta este cel mai important, să depuneți proiectele. Să profitați, practic, de această ocazie de a primi fonduri pentru a vă continua munca în domeniul educației non-formale.

Bun, acestea fiind spuse, să recapitulăm niște chestiuni tehnice, pe care, de altfel, le puteți studia și pe siteul Raiffeisen Comunități sau să dați un mail la raiffeisen.comunitati@raiffeisen.ro pentru orice alte informații.

Cine poate înscrie proiecte: organizațiile neguvernamentale și instituțiile de învățământ din România, care sunt acreditate să dezvolte proiecte de educație non-formală, indiferent de categoria de vârstă.

Domeniul proiectelor înscrise: educația non-formală (activități educative desfășurate în afara curriculei de învățământ): educație financiară, educație profesională, educație civică, educație profesională.

Competenţele şi atitudinile dezvoltate în cadrul învăţării non-formale: competenţe interpersonale, capacitatea de lucru în echipă, încrederea în sine, disciplina, responsabilitatea, capacităţi de planificare, coordonare şi organizare/competenţe de gestionare a proiectelor, capacitatea de a rezolva probleme practice.

Suma solicitata/ proiect: 45.000 lei (aprox. 10.000 euro)

Condiții de eligibilitate

• Aplicantul să aibă contribuție proprie (din surse proprii sau alte surse de finanțare) de minimum 20% din valoarea totală a proiectului;
• Proiectul să se desfășoare în comunitățile în care există o agenție Raiffeisen Bank (verifică aici dacă există o agenție Raiffeisen în comunitatea ta);
• Perioadă de desfășurare a proiectului: 4-12 luni, însă cu începere în ultimul trimestru din 2018;
• Rezultatele proiectului să fie măsurabile și să aducă schimbări pozitive în comunitate.

Etapele programului

• 2 iulie – 3 august – depunerea proiectelor, prin completarea și trimiterea unui formular standard, disponibil online;
• 6- 24 august – verificarea eligibilității proiectelor înscrise, realizată de către Asociația pentru Relații Comunitare;
• 27 august – 21 septembrie – evaluarea proiectelor eligibile de către voluntari Raiffeisen Bank;
• 24-28 septembrie – sesiuni de susținere a proiectelor finaliste în fața un juriu extern, format din specialiști în evaluarea de proiecte comunitare (noutatea ediției din acest an (a opta ediție) constă în faptul că proiectele finaliste vor fi prezentate și susținute în fața unei comisii formate din specialiști în jurizarea proiectelor comunitare).
• 1 octombrie – anunțarea proiectelor câștigatoare (maximum 10 proiecte)

Puteți afla mai multe informații chiar de la Corina Vasile, director de Comunicare Raiffeisen Bank, cu care am făcut un interviu pe această temă.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.