Spune-mi ce pasiune ai, ca să îți spun ce poți deveni, nu ce ești

Haideți să începem cu un filmuleț care se potrivește MINUNAT cu subiectul acestui articol.

Oprește-te o clipă din ce faci. Acum, fix acum, când începi să citești aceste rânduri. Și răspunde, în gând, la întrebarea asta: ce te face pe tine să mergi înainte, care este pasiunea ta?

Dacă ai ezitat și dacă răspunsul nu ți-a venit instant, am o veste proastă și una bună pentru tine.

Vestea proastă este că lipsa unei pasiuni îți afectează negativ viața (nu mă asculta pe mine, vorbește cu ce specialist vrei).

Vestea bună este că ai încă timp să îți găsești această pasiune. Doar că – lucru fundamental – trebuie să îți propui să o găsești.

Foto: Samuel Zeller

Brâncuși avea o vorbă imensă, una din preferatele mele și unul din principiile după care mă ghidez în viață: a face lucruri nu e greu; a te pune în starea de a vrea să faci lucruri este foarte greu.

Și în cazul descoperirii pasiunii tale funcționează același principiu: trebuie să te pui în starea de a vrea să îți descoperi pasiunea. Să intri în mindsetul care să îți permită să ridici un pic privirea de la rutina în care ești prins (în cazul celor mai mulți este vorba, de fapt, despre rutina în care se lasă, de bună voie și nesiliți de nimeni, prinși…). Să vrei să îți întregești viața cu această foarte importantă componentă, pasiunea.

Cum știi ce pasiune ți se potrivește? Răspunsul este conținut de întrebare: doar tu poți ști asta.

Începe de la ceva ce îți place. Sau de la ceva ce visai de multă vreme să faci, dar tot ai amânat (ah, dacă am începe să vorbim despre motivele pentru care tot lăsăm pe mai târziu ce ar trebui să facem acum…). Sau la ce ai vrut să faci când erai mic. Sau pur și simplu, în cazul în care nu ai nici o idee, uită-te în jurul tău, la cei din familia ta, la prietenii tăi, inspiră-te din ce le place lor.

Este imposibil să nu îți găsești o pasiune! Imposibil! Ea există potențial undeva în tine. Trebuie doar să îi dai voie să se manifeste.

Imaginează-ți, spre exemplu, că senzaționala sculptură David a lui Michelangelo a fost întâi un bloc nefinisat de marmură. Și că dorința artistului de a-i da formă a făcut să ne bucurăm de această operă formidabilă. Altfel, fără această dorință, nu l-am fi avut pe David. Am fi rămas doar cu acel bloc brut de rocă.

David este pasiunea potențială din tine. Iar tu trebuie să fii Michelangelo!

Doar tu poți fi sculptorul care să dea formă pasiunii din tine, nimeni altcineva nu poate face asta în locul tău.

Ferice de cei care deja au pasiuni. Căci viața lor este mai frumoasă, mai împlinită, mai rotundă. Și ferice de cei care sunt pe cale să își descopere pasiunea. Căci viața lor va fi mai frumoasă, mai împlinită, mai rotundă.

Vei vedea că, odată ce ți-ai descoperit pasiunea, s-ar putea să o urmezi până la capăt. Și când zic asta mă refer la ceea ce am văzut că s-a întâmplat în cazul multora: și-au transformat pasiunea dacă nu în business, măcar într-o sursă constantă de venit.

Cât de frumos poate să fie să ți se întâmple așa ceva… Să faci ce vrei și să vrei să faci asta. Să îți placă ce faci și să faci ce-ți place. Da, descoperirea pasiunii tale s-ar putea să îți aducă fix asta. Sau măcar o viața mai frumoasă. Ceea ce, deja, este enorm!

Am scris acest articol la provocarea celor de la celor de la HMD Global, compania care deține licența exclusivă a brandului Nokia pentru telefoane și tablete. Cărora le mulțumesc. Pentru că, altfel, nu știu dacă m-aș fi gândit să scriu, cu de la mine inspirație despre un asemenea subiect:) Pe care l-am abordat nu din perspectivă teoretică, ci dintr-una de istorie personală, dacă vreți. Căci și eu, la fel ca mulți dintre voi, am reușit să îmi găsesc pasiunea cu niște ani în urmă și să o transform în ceea ce fac în viața de zi cu zi. Iar asta este, dragilor, extraordinar!

Vă recomand să urmăriți pagina Nokia Mobile și să trimiteți poveștile voastre despre pasiune pentru a putea intra în cursa câștigării a două smartphone-uri Nokia 8, unul pentru participant și unul pentru persoana care îi este alături și pe care se poate baza în împlinirea viselor.

Apropo de Nokia 8, ce este foarte important să știți despre aceste telefoane este că au sistem de operare Android pur, fără aplicații preinstalate sau bloatware.

19 comentarii la “Spune-mi ce pasiune ai, ca să îți spun ce poți deveni, nu ce ești

 1. Eduard Reply

  Frumos articolul, voi mai revenii

 2. Dincolo de nori Reply

  Am o singură observație, pasiunile nu se referă numai la a face lucruri! :)

  • Cristian China-Birta Reply

   Nu înțeleg… Explică, te rog. Chiar aș vrea să înțeleg mai multe :) Căci, pentru mine, pasiunea fără a o urma, a face ceva, nu este pasiune ci doar wishful thinking!

 3. Denisa Bârgău Reply

  Nu vreau să fiu Gică Contra, e faină ideea reclamei, dar în afară de Despot n-am recunoscut pe nimeni. Greu, deci, să înțeleg care-i pasiunea fiecăruia și de ce este el special.

  • Cristian China-Birta Reply

   Nu este vorba să fii Gică Contra. Dar să nu îl recunoști pe Marius Manole și pe Cristina Neagu… Hai să ți-o zic altfel: ești într-o masivă minoritate.

 4. Georgiana Ene Reply

  Ce fain e articoulul. Sa spun si eu acum care este pasiunea mea, nu? Teatrul. Bine, tu stiai :). Nu sunt prea multe variante: as putea deveni teatrolog sau manager cultural.

 5. Adrian Reply

  Cristi, daca clipul e bunicel (chiar daca nu scoate in evidenta nici o persoana CHIAR pasionata de ceea ce face – e posibil sa ma insel, darori a fost facut pe graba, ori nu s-au ales personajele potrivite; mai de-graba) – are un final jalnic, cu mesaj incomplet:Tu ce iubesti? Probabil, mult mai placut si persuasiv ar fi sunat: TIE, ce-ti place cel mai mult sa faci, chiar daca ai sti ca NU esti platit pentru asta?
  Apropo, intrebarea iti este adresata si tie! :) (desi, cunoscandu-te de aproape 10 ani intuiesc raspunsul. Primul raspuns nepitrocit! )
  Ce as fi dispus sa fac eu? Sa ajut cat mai multi oameni sa gandeasca responsabil, cumpatat si anticipativ!

  • Cristian China-Birta Reply

   Mi se pare că te arunci deloc responsabil și cumpătat când zici ”jalnic” :) Altfel, desigur, îți respect dreptul la opinie. Chiar dacă nu sunt de acord cu opinia ta :))

 6. Daniela Reply

  Ce bine scrii ! Da ce îți place și nu vei mai munci nici o zi din viața ta ! Eu sunt acolo și se pare că ai tu Cristi ! :)

  • Cristian China-Birta Reply

   A durat un pic până să îmi dau seama ce trebuie să fac în viață, dar după ce m-am prins nu am mai schimbat macazul :))

 7. Elisa Reply

  Da, asa e! Bine spus! Ferice de cei care au deja pasiuni…viata este mai frumoasa! Eu sunt pictorita, asa ca mi-am “cladit” o viata frumoasa prin aceasta pasiune!

 8. TmBlog Reply

  Bloggingul e viata mea. Punct!

  • Cristian China-Birta Reply

   Îți spun din experiență că nu prea e bine să pui punct în viață la cam nimic… :))

 9. Iulian Reply

  Cred ca pasiune poate fi orice lucru pe care il faci cu drag, spre exemplu a avea grija de familie. Poți pune pasiune în toate lucrurile pe care le faci. Ar fi ideal asta. Cred ca Michelangelo nu s-a gandit niciodată că e pasionat de sculptură, el doar vroia să sculpteze, şi vroia asta cu intensitate şi obsesie. Deşi nu era pictor a pictat Capela Sixtină. După cum se vede şi în zilele noastre şi acest lucru l-a făcut cu pasiune

  • Cristian China-Birta Reply

   De acord. Doar că eu vorbeam despre pasiunea din care să obții beneficii materiale. Căci este minunată pasiunea cu care ai grijă de familie (la mine este sfântă!) dar, doamne, groaznic este să ai doar pasiune și nimic altceva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.