Cum s-a întâmplat ca peste 100.000 de copii din România să fie un pic mai siguri

”... și când mi-a zis fata ai de pe internet, care zicea că o cheamă Daniela și că are 20 de ani, să îi dau adresa mea de acasă și parola de la email ca să îmi trimită un cadou, am zis că ok, păi cum să nu vreau să primesc un cadou…”, am zis eu, moment în care au izbucnit cam 50 de strigăte panicate de ”Nuuuuuuuuuuuu!” din piepturile celor 50 de copilași aflați în fața mea, așezați ordonat pe două rânduri, pe scaunele din sala de festivități.

Jumătate dintre ei erau ridicați în picioare și își fluturau mâinile înspre mine, ceilalți, încă așezați, încercau cum puteau să îmi atragă atenția că fac o greșeală, unii cu palmele făcute pâlnie la gură, alții bătând cu mâna în spătarul scaunului din fața lor, alții agitându-și șepcuțele primite de la mascota Tedi.

Acela a fost momentul în care mi s-a pus un nod în gât de emoție. Și nu am mai putut zice nimic. Probabil că ceilalți adulți care asistau la această înâlnire au crezut că așa am gândit eu scenariul, să fac o pauză ca să îi las pe cei mici să se exprime, să le ofer posibilitate să îmi arate că nu am luat decizia bună legată de ”Daniela aia” pe care am întâlnit-o pe internet. Dar adevărul adevărat este că emoția m-a gâtuit.

Hai să v-o zic altfel: când 50 de copii de 6-7 ani îți dau, cu vivacitatea și cu sinceritatea vârstei lor minunate, o lecție pe care tu ai învățat-o la bătrânețe și în mult timp, ei bine, dragilor, vă garantez că și voi ați fi fost emoționați când ați fi pățit ce am pățit eu, când ați fi văzut străduința lor încercând să mă oprească să fac anumite greșeli pe internet. Au fost absolut minunați!

Să vă explic contextul. Am fost invitat de cei de la Tedi (știți sucurile, evident, probabilitate mare să aveți chiar acum, când citiți aceste rânduri, unul prin casă) să am un dialog cu cei mici, în cadrul excelentei inițiative ”Școala siguranței Tedi”.

De ce spun că ”Școala Siguranței Tedi” este o inițiativă excelentă? Pentru că ”siguranță” se referă la tot ce ține de acest aspect la vârsta copiilor pentru care este conceput programul, adică 6-7 ani. Se refera la siguranța în trafic, la siguranța la școală, la siguranța pe internet, în general la siguranță.

Rezultatele inițiativei sunt excelente: până acum 63.000 de elevi au participat la aceste cursuri, iar până la finalul anului acesta încă 38.000 vor spune ”Prezent”. Ceea ce înseamnă că o să avem peste 100.000 de elevi care au învățat mai multe despre ceea ce înseamnă siguranța lor.

Pentru asta îi salut cu mare drag pe inițiatori. Și le mulțumesc din inima mea de tată!

A-i expune pe copii la o vârstă cât mai mică la învățăturile, dacă vreți, legate de cum să se protejeze în lumea asta este cel mai bun lucru pe care poți să îl faci, ca inițiator. Pentru că altfel asimilezi la această vârstă, prin joacă (și tot ce se întâmplă la ”Școala siguranței Tedi” este o joacă, dar una foarte serioasă) niște reguli care pot să îmi marcheze viața, altfel înțelegi lucrurile prin interacțiuni cu oameni din afara cercului familiei și al școlii, care vin cu mesajele potrivite și cu mindsetul potrivit.

A mă afla în rândul acestor copii, a-i vedea cu câtă intensitate răspund la provocările mele, a simți că măcar jumătate de milimetru am ajutat să se fixeze în mintea lor ce este bine și ce este rău în comportamentul de pe internet, ei bine, dragilor, acestea sunt momente în care, după ce îți ștergi discret lacrima din colțul ochiului, parcă înțelegi că nu faci chiar degeabă umbră internetului :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)