Planul de Investiții pentru Europa sau cum poate ajuta UE – din nou… – companiile românești

Acest text este despre Planul de Investiții pentru Europa, o initiațivă comună a Comisiei Europene și a Băncii Europene de Investiții, prin care 500 de miliarde de Euro până în 2020 sunt puse la dispoziția companiilor europene, inclusiv de la noi din țară. Dar, dincolo de detaliile pe care vi le dau mai jos despre această inițiativă, aș vrea să fac o scurtă punere în context. Și să zic, răspicat și din suflet:

România fără Uniunea Europeană și-ar fi ratat destinul ca națiune.

Mie personal mi se pare uluitor să aud, în 2017, români care consideră că UE nu este cea mai bună formă de a exista european pentru țara noastră. Mi se pare aiuritor să aud români care au uitat că aderarea noastră la UE a fost de departe cel mai mare noroc posibil pentru noi toți. Mi se pare întristător să văd tânăra generație cum nu știe că istoria lor și a familiilor lor ar fi fost cu totul altfel dacă am fi rămas pe dinafara UE.

Îmi asum eticheta de european convins. De eurofil, dacă vreți. Căci, indiferent de ce hibe găsim acestei construcții grozave numită Uniunea Europeană, indiferent de cât de mult ne place să ne uităm la jumătatea goală a paharului, nu la cea plină, indiferent de cât de repede uităm cât de mult bine ne-a făcut statutul de membru UE, ei bine, idiferent de toate acestea și de multe atele, eu rămân fan UE.

Sunt fan UE nu pentru că îmi place necondiționat, ci pentru că este singura șansă a României la dezvoltare.

Așa aș vrea să înțelegeți informațiile de mai jos, în această notă. De înțelegere a faptului că facem parte dintr-un proiect integrator amplu, istoric, de care trebuie, fiecare dintre noi, să avem grijă, fiecare după puterile lui, să nu îl luăm de-a gata, de parcă ni s-ar cuveni. Căci aduceți-vă aminte de istoria noastră națională și întrebați-vă: de câte ori am reușit să fim parte din ceva mare, măreț, să fim parte din istoria europeană în facere?

Ce este Planul de Investiții pentru Europa

Planul de Investiții pentru Europa este o initiațiva comună a Comisiei Europene și a Băncii Europene de Investiții, cu investiții mobilizate sunt in valoare de 315 miliarde de Euro.

Resurse utile

Platforma europeană de consiliere în materii de investiții, unde găsiți forte multe informații care să vă ajute să înțelegeți mai bine acest proiect. De asemenea, pe Portalul european pentru proiecte de investiții puteți găsi proiectele care sunt în căutare de investitori

Cele trei obiective ale planului sunt: îndepărtarea obstacolelor din calea investițiilor, oferirea de vizibilitate și asistență tehnică pentru proiectele de investiții și folosirea eficientă a resurselor financiare.

Beneficiarii eligibili

 • Companii de dimensiuni medii și mari
 • IMM (cu finanțare prin băncile intermediare)
 • Autorități locale, companii de stat, alte entități publice
 • Bănci, bănci intermediare, alte instituții financiare
 • Fonduri de Investiții
 • Platforme de Investiții

Domeniile eligibile

 • Cercetare, dezvoltare și inovare
 • Energie
 • Infrastructură de transport
 • Sprijin financiar pentru IMM/companii medii (până în 3.000 de angajați)
 • Dezvoltarea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor
 • Mediu și utilizarea eficientă a resurselor
 • Capital uman, cultură și sănătate

4 comentarii la “Planul de Investiții pentru Europa sau cum poate ajuta UE – din nou… – companiile românești

 1. Kun Emese Ildiko Reply

  Am devenit eurosceptic convins dupa ce am pus totul in balanta si am inceput sa gandesc la rece. Consider ca suntem un fel de colonie moderna ultrabirocratica. Partea sanatoasa a sectorului privat s-a dezvoltat in virtutea inertiei …..

  • Cristian China-Birta Reply

   Cea mai bună modalitate de a vedea cum te ajută ceva este să îți închipui că acel ceva nu ar fi existat niciodată. Din această perspectivă, România fără UE ar fi fost absolut îngrozitoare. Din punctul meu de vedere, desigur.

 2. imprimante etichete Reply

  cu siguranta actualmente UE reprezinta pentru Romania singurul sprijin spre modernizare si tehnologizare.

 3. Vali Nex Reply

  Speram la mai bine dar trebuie si sa oferim nu doar sa cerem cum suntem multi invatati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.