Am ajuns să scriu despre polistirenul expandat (dacă m-ați fi întrebat în urmă cu o lună dacă am de gând să scriu despre așa ceva, aș fi râs! :D) dintr-un motiv foarte simplu: am făcut parte din gașca de bloggeri invitați de ROMEPS (Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România) să vadă #CumSeFace acest produs. Adică am fost într-o deplasare la o fabrică producătoare de polistiren expandat.
Apropo de #CumSeFace, țin să mulțumesc celor de la ROMEPS pentru deschiderea de care au dat dovadă invitând bloggerii să vadă bucătăria internă, căci, practic, despre asta este vorba în acest concept: să aducem bloggerii mai aproape de brand, în curtea brandului, în apropierea produsului, la nivel arghezian (permiteți-mi analogia :D) de ”să pun mâna pe el, să văd că există”. Este o dovadă de curaj și de înțelegere a ecosistemului comunicațional modern, motiv pentru care îl felicit!
Pe lângă distracția care vine la pachet cu orice deplasare împreună cu bloggeri, această vizită de lucru ne-a arătat nu doar cum se face polistirenul expandat (o experiență foarte faină în sine), ci ne-a ajutat să punem lucrurile în context. Ce vreau să spun cu asta? Este de ajuns dacă vă uitați la filmul de mai jos, în care producția de polistiren este corelată cu eforturile globale pentru protecția mediului, ca să înțelegeți mai bine ce vreau să vă spun. Chiar vă recomand să vă uitați la acest film înainte de a citi mai departe.
Airpop Manifesto (Romanian) from Airpop on Vimeo.
După această foarte necesară, din punctul meu de vedere, punere în context, hai să vă spun 10 lucruri despre polistirenul expandat pe care pariez că nu le știați. Sau, mă rog, poate că știați, din întâmplare, unul dintre ele, dar mai multe nu cred :D
De ce vă dau aceste informații? Ca să încercăm – și eu, și voi – să înțelegem mai bine lumea din jurul nostru. O lume în care, spre exemplu (cazul de față, cum ar veni), polistirenul expandat există în mult mai multe moduri decât știați până acum. O să mai scriu și despre alte produse, puteți considera ce vedeți mai jos ca un prim episod :)
Știați despre polistirenul expandat că…
Polistirenul expandat conține 98% aer și doar 2%… polistiren. Dacă vi se pare ciudată faza cu 98% aer, faceți o comparație cu castravetele, care – ați ghicit – are 98% apă :) Faptul că polistirenul expandat este, practic, aer ținut laolaltă de ”spumă” face ca produsul să aibă proprietăți izolante foarte bune, după cum bine știm toți cei care ne-am izolat casele cu acest produs.
Caserolele în care vă primiți mâncarea sunt din polistiren expandat. Și unele pahare pentru cafea. Eu unul, până să aflu asta, chiar nu făcusem legătura dintre ”scârțul” cu care mi-am izolat casa și caserola în care îmi vine taboulehul (doamne, ce îmi place să pasc pătrunjelul ăla :D). Deși era cam evident. Dar nu m-am gândit până acum la asta. De aceea am zis să vă spun asta, pentru că sunt sigur că mulți dintre voi nu ați conștientizat această chestiune. Nu că ar fi life changing sau ceva, dar face parte din obiectivul nostru, acela de a înțelege mai bine lumea din jurul nostru.
Organele donatorilor sunt transportate în recipiente de polistiren expandat. Pentru că izolează foarte bine termic și pentru că, din punct de vedere sanitar, sunt foarte safe.
Polistirenul din care îți făceai bărcuțe pe vremea comunismului (mă rog, cei care erați copii pe vremea aia) nu era românesc, ci din import. Prima fabrică de polistiren expandat din România a fost construită abia după 1990. Acum sunt peste 40 de fabrici de polistiren în țara noastră, care activează pe o piață de peste 100 de milioane de Euro.
Polistirenul expandat gri cu grosime de 1 cm asigură aceleași performanțe de izolare ca un strat de beton armat de 72 cm. Așa spun specialiștii. Explicația este cumva simplă: aerul este un conductor de căldură extrem de slab. Iar cum polistirenul expandat este 98% aer…
Sursa: Asociația Europeană pentru Sisteme Compozit de Izolare Termică Externă (EAE)
Polistirenul a fost inventat în 1839. Dap, atunci. Așa, ca idee, dacă punem lucrurile în context istoric, în acel an Marea Britanie a ocupat Hong Kong, se realizează prima fotografie a lunii, se publică primul ever ”Atlas geografic românesc”, Stendhal publică ”Mănăstirea din Parma”, iar List era în plin turneu în Europa. Atât de vechi este polistirenul ca invenție. Dar abia în 1949 inginerul chimist Fritz Stastny a reușit ceva combinații chimice de mare angajament (prea tehnice, trust me), descoperirea lui ducând la explozia folosiri polistirenului expandat la scară largă.
Polistirenul expandat se face din perle. Da, așa li se spune biluțelor din care, printr-un procedeu tehnologic specific (aveți video mai jos), se face produsul final. În România, perlele se importă. Pentru că – ne-au spus cu mare tristețe specialiștii ROMEPS – nu există producător local pentru așa ceva.
Albinele se simt bine în stupii din polistiren expandat. Am ridicat și eu sprânceana când am auzit asta (parcă se cam strică din ”poezia” mierii…), dar apoi am făcut research și am văzut că foarte mulți apicultori au adoptat această metodă. Care, zic ei, este safe și pentru albine și pentru produsele apicole și este și eficientă economic.
6,7 milioane de tone este consumul global de polistiren expandat. Dacă vi se pare puțin, hai să vă pun lucrurile în perspectivă: vedeți poza asta pe care am făcut-o la fabrica pe care am vizitat-o (vă rog să scuzați postura romantică, am făcut o glumiță :D)? Un astfel de turn de polistiren expandat are cam 100 de kg. Dap, atât de ușor este raportat la volumul său. Vă dați seam cât de puțin se supraîncarcă clădirile care sunt izolate cu acest produs.
Airpop is the new polistiren expandat. În copilărie i-am spus scârț, scârțâitoare, spuma mării (apropo, dacă voi i-ați spus altfel, să îmi ziceți, sunt chiar curios!). Acum, însă, la nivel internațional există o campanie prin care producătorii propun termenul de airpop. Mie chiar îmi pare că sună mult mai bine decât scârț :))
Dacă vă interesează #CumSeFace polistirenul expandat, vă recomand filmulețele de mai jos, realizate de bloggerii care au participat la vizita în fabrică.
https://youtu.be/yrYXF_x1mBM
13 thoughts on “10 lucruri pe care pariez că nu le știai despre polistirenul expandat”
Interesant, mereu ne surprinzi cu lucruri care nu le stiam :))
Da, știu… :)) #aroganta
Am o fabrica de polistiren de vanzare la 5 km de Timisoara. Dacă tot stiti acum asa multe despre polistiren, nu va intereseaza?
Contactează mă în privat, vă rog,… Sunt interesat de fabrica
Aș adăuga ca polistirenul rareori se reciclează, iar când ajunge la groapa de gunoi stă acolo liniștit câteva sute de ani. Din acest motiv zic eu că partea ecologică din filmuleț este oarecum deceptivă.
Nu contest ce spuneți, nu sunt de specialitate, ca să zic așa. Doar că, dacă este așa, vorbim nu doar despre polistirenul expandat care ”pățește” așa ceva. Ba, mai mult, pe lângă alte produse moderne, polistirenul este atât de puțin… :)
Toata lumea il foloseste in constructii, dar nu stiam ca este folosit si in apicultura, interesant.
Eu unul prefer „scartaitoare”, airpop parca nu este din filmul asta.
Nici eu nu știam nu doar despre albine, ci despre multe din cele 10 chestiuni :)) De aceea am ales să scriu și materialul, plecând de la mirările mele. Cât despre denumire, știu, este negociabilă chestiunea :D
Albinele nu se simt bine in expandat. Se face condens si e dainator.
Stimate domn, este cazul clasic de Steaua – Dinamo, ca să zic așa :)) Căci unii folosesc doar polistiren expandat pentru albine, iar alții, printre care și dumneavoastră, ziceți că nu e bine. Fiecare cu părerea lui, deci :)
Noi ii spuneam zapada artificiala. Dar despre faptul ca ia foc usor nu s-a spus?
Înțelege că este mult mai complicat de ce zici tu într-o singură frază. Adică sunt mai multe tipuri, contează foarte mult cum este montat, de astea mai tehnice. Căci eu am văzut și filmul ăsta cu test oficial făcut în Ungaria, din care se înțelege altceva decât zici tu :)
https://youtu.be/7AKhQKvRqRA
cat este de prietenos cu mediul ?