vivosmart 3 – la ce vă ajută această brățară deșteaptă dacă nu prea faceți mișcare, deși ați cam vrea…

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Tot ce o să vedeți mai jos despre Garmin vivosmart 3 este din perspectiva omului care mai mult vrea să facă mișcare decât face, care își tot zice mereu ”hai că mă apuc de alergat de săptămâna viitoare” și care vede că trec lunile și anii pe lângă el și tot praf este la capitolul condiție fizică. Da, vorbesc despre mine aici. Deși, știu, mulți dintre voi ați crezut că vorbesc despre voi :)

Altfel spus, acesta nu este un review profesionist. Ci doar părerea mea despre Garmin vivosmart 3 din perspectiva pe care v-am mărturisit-o mai sus. La ce cred că v-ar putea ajuta ce vă spun eu aici? Nu știu, voi decideți. Eu doar vă spun la ce m-a ajutat această brățară deșteaptă (căci clar m-a ajutat!), iar voi rămâne să trageți concluziile, să decideți dacă aveți nevoie de o astfel de împingere de la spate (mie așa mi s-a întâmplat…) sau nu. O să vă spun și ce mi s-a părut foarte tare la Vivosmart 3, dar și ce nu mi-a plăcut sau, după caz, încă nu am înțeles cum trebuie ce poate face.

Ce este Garmin vivosmart 3

Cumva, ar trebui să începem cu lucrurile de bază. Căci, dacă vă regăsiți în categoria în care sunt și eu, de oameni care ar vrea să schimbe ceva în viața lor, mai ales în ceea ce privește zona de revenit la o condiție fizică măcar acceptabilă, s-ar putea să nu fiți familiarizați cu gadgeturi de astea deștepta. Așa că, dacă vreți o descriere pe scurt, aceasta ar suna așa:

Garmin vivosmart 3 este un tracker de activitate inteligent, care vă ajută să înțelegeți cum reacționează corpul vostru în fiecare zi în la mișcarea pe care o faceți.

Da, știu, nu este o definiție profesionistă, dar v-am spus că vreau să mențin stilul în zona lucrurilor spuse direct, într-o manieră cât mai personală și fără multe tehnicalități. Oricum detalii găsiți mai jos, când vă spun despre ce funcții are ”scula” și despre care mi-au plăcut (unele foarte tare!) și despre care nu.

Așa, ca un fel de sinteză a funcțiilor, pe Garmin vivosmart 3 aveți așa: monitorizare a activității de fitness, precum estimarea indicelui VO2 maxim şi vârsta de fitness; monitorizarea permanentă a nivelului de welness, inclusiv pentru stres; monitorizare cardiacă 24/7 și înregistrează automat mersul, urcatul scărilor, caloriile arse, minutele intense, somnul; conectivitate foarte bună cu smartphoneul. Despre toate acestea, în detaliu, mai jos.

Cum îți monitorizează starea de sănătate

Monitorizare cardiacă 24/7. Presupun că nu are rost să vă spun de ce este importantă această monitorizare, așa că trecem mai departe. Dar am zis că trebuie să o știți chiar din start.

Vivosmart 3 de la Garmin
Vivosmart 3 de la Garmin

Nivelul de VO2. Preiau de la adrenallina.ro ce înseamnă acest concept: ”VO2 max este capacitatea aerobă maximă, adică nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în regim de efort maximal”. Adică, fiecare dintre noi avem un VO2 max (sunteți curioși cum stați la acest capitol?), ceea ce reprezintă, practic, volumul maxim de oxigen pe care îl putem consuma pe minut în timpul exercițiilor fizice. Ok, nu are rost să vă stresați cu chestiuni tehnice, dar testați și funcția aceasta și puneți lucrurile în context. După care restul va veni de la sine apoi și vă veți bucura teribil când o să vă îmbunătățiți acest indicator.

Vârsta ta de fitness (care are legătură nu cu vârsta ta din buletin, ci cu vârsta condiției tale fizice, dacă vrei). O chestie foarte simpatică. Mă rog, după ce te apuci de exerciții. Pentru că, mai ales dacă nu prea ai făcut mișcare, când activezi brățara și vezi că îți arată că ai o vârsta de fitness ca a bunicilor, te iei cu mâinele de cap! Dar te motivează. Adică exact ce mi se pare mie foarte tare la o astfel de brățară.

Nivelul de stress. Când utilizatorii sunt în repaos, brățara urmărește variația bătăilor inimii pe care o folosește pentru a determina nivelul de stres, afișat grafic. Pentru perioade agitate, vívosmart 3 propune un exercițiu de respirație care încurajează relaxarea. O funcție foarte utilă, deși uneori vă și sperie când vedeți niște grafice cam înalte…

Alergatul, mersul, urcatul scărilor, caloriile arse, minutele intense, somnul și multe altele. Le-am enumerat doar pentru că presupun că se înțelege care-i treaba cu ele, nu trebuie explicate fiecare în parte.

Ce mi-a plăcut la Garmin vivosmart 3

Obiectivele. De departe chestia care m-a ajutat cel mai mult. Bine, ați putea spune că nu este ceva ce ține de brățară. Și ați avea dreptate. Doar că, vedeți voi (haideți, ați pățit-o de nenumărate ori!), una este să zici ”aș vrea să văd dacă pot alerga 2 km” și să tot amâni alergatul în sine și alta este să îți setezi acest obiectiv în brățară și să te împingă, cumva, de la spate să vezi dacă poți să îi faci. Mă rog, asta a funcționat în cazul meu. Și nu doar la alergat, ci la cam tot ce mi-am setat ca obiectiv. Bine, la început, cum era setat din fabrică, am atins goalurile alea repede (erau lejere, dă-i pace…). Dar, cumva, faptul că Vivo m-a anunțat că le-am atins, m-a ambiționat și am mărit. Și apoi le-a, mărit din nou. Și, de fiecare dată când mă anunța că mi-am atins obiectivul, mă simțeam bine :)

Aplicația mobilă Garmin Connect. În telefon se întâmplă, de fapt, adevărata magie, ca să zic așa. Pentru că aplicația are o grămadă de funcționalități, care te ajută să înțelegi mult mai bine ce s-a întâmplat cu tine. Sincronizarea dintre brățară și telefon o poți face oricând, via bluetooth. Poți să îți setezi o grămadă de parametri, de obiective și poți să ajustezi și să corectezi anumite setări, ca să ajute brățara să îți livreze datele mult mai bine. Este mult de povestit pe tema asta, o să vedeți voi despre ce este vorba când vă cumpărați Garmin vivosmart 3 și o să începeți să folosiți aplicația.

Tot pe partea de conectivitate, mai trebuie spus că aplicația trimite alerte rapide pentru e-mailuri, mesaje text, apeluri telefonice, notificări pentru calendar, aplicații sau social media. De asemenea, vivosmart 3 permite controlul playlistului de pe telefon sau al camerei Garmin VIRB (cine folosește acest device) și trimite alerte pentru localizarea telefonului pierdut.

Move! Enervantă funcția asta. Dar cu atât mai utilă. Mai ales dacă te obișnuiești să o și asculți. Ce face ea? Ceva extrem de simplu: când te simte că ai stat prea mult într-un loc, te avertizează ”Move!” cu o vibrație și cu aprinderea ecranului. Adică îți ordonă să te ridici de pe scaun (sau de pe ce stai tu când stai la birou sau unde stai tu)și să faci câțiva pași. Și, dacă tot te-ai ridicat, fă și niște mișcări pentru spate și pentru picioare. Câteva minute. Până brățara te anunță din nou că totul e ok. Bun, acuma calculează reacțiile tale (faptul că te ridici și faci puțintică mișcare) la aceste ”Move!” timp de 1 lună (îți dă lejer vreo 50 dacă ești om de birou) și o să înțelegi cât de mult de poate ajuta o funcție atât de mititică.

Forma. Unul din lucrurile care m-au atras din start. Atât de minimalistă, dar atât de funcțională. Cumva, cum zicea Brâncuși, simplitatea ca o complexitate rezolvată :)

Bateria. Ține lejer 5 zilei și se încarcă în maximum juma de oră. Bine, asta raportat la nivelul meu mai lejer, ca să îi zic așa, de folosire. Poate că, dacă sunteți pe sistem de fitness la modul intens, o să se descarce mai repede. Dar oricum vorbim despre câteva zile, așa că e chiar ok.

Ce nu prea merge

Deși funcția care îți detectează ce tipuri de exerciții fizice faci este una super-tare, ei bine, funcționează doar la nivel teoretic. Adică brățara nu reușește corect să detecteze ce tip de exercițiu faci (diferența dintre flotare și tracțiune este vag înțeleasă, spre exemplu) și, mai ales, de câte ori faci exercițiul respectiv (uneori există diferențe de 5 sau 6 repetiții).

Dar sunt sigur că Garmin o să lucreze intens la acest feature pentru că este uau! Acum dă cu virgulă, dar stați să apară următoarele modele. Vă recomand, dacă vreți să folosiți aceste funcții, să vă setați ceasul în funcție de tipul de exercițiu, dar să numărați și voi în paralel și apoi să comparați rezultatele. Și, în timp, o să vă dați seama la care din exerciții vă puteți bizui pe el sau la care să numărați voi :)

Nu are GPS, deci măsoară distanța alergată sau plimbată în baza unui mecanism intern complicat (nu îmi cereți detalii, e ceva accelerometru sau ceva de genul…). Deci, uneori, s-ar putea să vă dea niște măsurători în plus sau în minus. Așa că vă recomand să intrați aplicație, în setari, la Custom Stride Lenghts, unde să vă puneți performanțele despre care știți, asta ajută la calibrarea brățării.

În apă – pentru că este și waterproof, desigur – mi-a fost mai greu să ”butonez” ecranul. Dar, pe de altă parte, dacă nu era vorba să știu că trebuie să scriu despre funcțiile brățării, nu cred că, în mod normal, aș fi făcut așa ceva. Adică de ce să apeși ecranul când ești la duș? Sau când faci niște ture de bazin? Dar am zis că este only fair să vă spun că mie mi-a dat un pic cu virgulă în apă.

Concluzie

Una peste alta, este o sculă pe care mă bucur că o am! Pentru că, așa cum ați putut vedea, pe mine m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește 1. luarea deciziei de a mă apuca de treabă 2. monitorizarea permanentă și dorința de a deveni și mai bun. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră :)

Vă las și cu flmulețul făcut cu această ocazie, enjoy!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)