Pe Chris Simion cel mai probabil că o știți. Adică nu aveți cum să o ”ocoliți” dacă sunteți pe fază cu zona de teatru. Dar și altfel, cred, tot ați auzit despre ea. Căci este o forță dinamico-tumultoasă, ca să zic așa. Cu mai multe bune decât rele, dacă îmi permiteți scurta (și cam penala) încercare de perspectivă maniheistă :D
Eu personal (ca să fie lămurită chestiunea) o apreciez teribil tocmai pentru această energie și pentru că, simplu spus, vrea să facă lucruri mari. Care să conteze pe termen lung. Iar asta, stimabililor, este de mare, mare angajament. Căci nu doar că este greu să faci așa ceva, dar – așa cum spunea Brâncuși – este mai greu să te pui în starea de a vrea să faci așa ceva.
Probabil cel mai mare proiect (colosal, chiar, privit din perspectiva contextului cultural românesc actual!) pe care îl vrea săvârșit este Grivița 53. Adică să construiască un teatru privat de la zero. Așa, PRistic (dar nu mai puțin adevărat), ideea este ”vândută” ca ”Primul teatru privat construit împreună”. Ei bine, pe ”împreună” aș vrea să adăstăm un pic.
Chris are terenul pe care o să fie construit teatrul, pe Calea Griviței, la numărul 53 (de unde denumirea, desigur). Ar putea să îl vândă, să construiască o clădire de birouri, să îl lase să zacă (a se citi să îi crească valoarea) așa cum, desigur, face multă lume care are în portofoliu un asemenea asset. Doar că stimabila vrea ca pe terenul ăla să apară un teatru. Asta în sine este foarte frumos, zic :)
Evident, costurile sunt dătătoare de ridicat de sprânceană. Căci este nevoie de cam 1.000.000 de Euro. Ca să iasă treaba treabă, cum ar veni. Bani pe care Chris and Co. își propune să îi strângă mergând pe ideea de ”împreună”. Și vrea să strângă acești bani într-un an, pentru ca în următorii doi să se purceadă la construcția propriu-zisă. Realizabil, cred. Foarte greu, dar realiazbil.
Eu, după cum puteți vedea, susțin cu mare entuziasm această nebunie. Și am reușit să îi conving și pe colegii din Kooperativa 2.0 să ne folosim, în limita disponibilităților (căci toți avem și alte treburi în viață…), să punem umărul la reușita ei. Pentru că am un feeling fain că o să se întâmple. Și că Bucureștiul va primi încă un teatru :)
Vreau să salut din această perspectivă primii parteneri care au decis că nebunia merită susținută: Holcim Romania, Radio Guerrilla, McCann PR, Țuca Zbârcea & Asociații, Revista Biz și un număr impresionant de persoane, care s-au angajat pro bono în acest proiect: arhitecți, ingineri, experți din audit, jurnaliști, oameni de afaceri, actori, regizori și personalități din alte domenii. Bravo, oameni buni, bravo! Și zic anticipat bravo tuturor companiilor, brandurilor și oamenilor de bine care, sunt sigur, se vor alătura pe parcurs.
Cum vă puteți implica în construcția unui teatru privat București
Oferta e la liber, ca să o zic așa ca de la peluză. Adică puteți să o contactați pe Chris Simion și, dacă aveți idei, să povestiți despre gândurile voastre de ajutor. Altfel, există variantele de mai jos.
Puteți dona în conturile Asociației, special constituită cu acest scop:
Asociatia Culturala Grivita 53
RO86RZBR0000060019288653 (LEI)
RO58RZBR0000060019293231 (EUR)
Raiffeisen Bank
Alte modalități de strângere de fonduri: donații, sponsorizări, parteneriate, bartere, faza cu donat 2%, evenimente dedicate (puteți să ”comandați” o piesă de teatru special jucată pentru voi, spre exemplu).
Mai puteți merge la spectacolele puse în scenă ca să strângă fonduri pentru proiect, căci o mare parte din încasări merg în conturile asociației. Și puteți și promova aceste spectacole, dând informația despre ele prietenilor și cunoscuților voștri.
Un astfel de spectacol este cel care o să se joace luni, 24 aprilie, ora 20, la Godot Cafe Teatru: „A.A.A.”. Care se va juca de 53 de ori (v-ați prins de ce, trag nădejde…). O să îi puteți vedea pe Ioana Marchidan, Alin State, Vlad Birzanu, Carla Maria Teaha. Alături de ei… în premieră, live: Irina Margareta Nistor.
Cam atât deocamdată. Voi reveni, fiți siguri, cu informații despre acest proiect. Până atunci, rămâne cum am stabilit: ajutați cum puteți, da? :)