Curăță un pic din România și vei curăța un pic din tine

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

V-ați întrebat vreodată de ce, când mergem în anumite orașe, ne simțim atât de bine doar plimbându-ne prin ele? De ce, când vedem anumite clădiri (unele parte integrantă din brandul acelui oraș), vrem să luăm cu noi o parte din feelingul pe care ni-l transmit? De ce, când ne gândim la anumite orașe sau zone din orașe, ne vin în minte automat niște repere-clădiri?

Știți de ce se întâmplă asta? Pentru că, așa cum o arată jdemii de studii făcute în tot felul de părți ale globului, există o legătură directă de nezdruncinat, dacă îmi permiteți, între simțirea noastră de bine și modul în care arată clădirile sau monumentele din locurile prin care ne plimbăm.

În ultimii 10 ani, m-am plimbat prin toată țara. Și am ajuns în toate județele, cel puțin o dată. Doar că, vedeți voi, m-am făcut cumva ”vinovat” de vina de a nu merge să le vizitez ca turist, ci cu treabă, cu multă, multă treabă. Și, cumva, am simțit că ”le-am văzut”, că mi-am făcut datoria de cetățean al patriei și am vizitat țara. Doar că mai mult am”bifat” decât am vizitat. Mai mult le-am văzut (în fugă) decât le-am privit (cu adevărat). Ceea ce, odată ajuns la această concluzie, m-a cam pus pe gânduri. Și o să încep să fac ceva în această privință…

Dar au fost și orașe unde am ajuns de mai multe ori. Vă dau ca exemplu patru dintre el. În contextul unei excelente inițiative lansată de CIF, care se numește ”Împreună curățăm România călătorind” și în care vă invit cu mult drag să vă înscrieți.

În primul rând trebuie să știți că se vor întâmpla acțiuni în Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara și Mangalia. Iar campania CIF se adresează celor care vor să participe la acțiunile de curățare a unor repere urbanistice din acele orașe prin oferirea unor weekenduri pentru 3 câștigători în fiecare oraș, fiecare câștigător putând fi însoțit de cineva.

Detalii despre cum vă puteți în scrie aveți în regulamentul campaniei, pe care vă recomand să îl citiți. Eu vă dau pe scurt câteva guidelines.

Vă puteți înscrie, dacă vreți, în fiecare oraș, dar doar o singură dată. Adică, maximul pe care îl puteți ”bifa” este să fiți înscriși pentru acțiunile din fiecare oraș, adică să aveți patru înscrieri diferite. Doar că, ATENȚIE, puteți câștiga doar un premiu, conform regulamentului.

În formularul din aplicație, trebuie să completați toate câmpurile și să răspundeți la întrebarea ”De ce vrei să aduci la viață acest loc?”. Aici vreau să vă văd cât coracon băgați în motivații :D

Trebuie să aveți 18 ani împliniți în momentul în care completați formularul, atenție la acest aspect foarte important.

Spus așa mai direct, prin această inițiativă CIF vă oferă posibilitatea să faceți un pic România mai frumoasă. Și, făcând asta, să deveniți și voi un pic mai frumoși :) O să vedeți în aplicație că există câte o mică descriere a ”țintei” din fiecare oraș, precum și câteva recomandări de ce să faceți în zonă, dacă tot ajungeți acolo.

Țineți minte ce s-a întâmplat cu Sibiul, cât de mult s-a transformat când a devenit Capitală Culturală Europeană? Și cât de mult ne-a plăcut schimbarea pe care am văzut-o și cât de mult ne place în continuare doar să mergem să ne plimbăm prin acest splendid oraș al țării? Sibiul va arăta un pic mai bine (dar, la urma urmei, frumosul unui oraș este creat de multe ”pic”uri de acestea…) dacă vă veți implica în acțiunea de curățare a Fântânei cu grilaj, în perioada 24-26 martie 2017.

Alba Iulia este un exemplu uluitor de transformare urbanistică teribilă. În bine, desigur. Dacă nu ați ajuns în ultima vreme în Cetate, pregătiți-vă să rămâneți cu gura căscată. Căci transformarea pe care a ”pățit-o” zona este incredibilă! Este o plăcere să te plimbi prin Cetate și să te lași cuprins de sentimentul acela greu de povestit de ”doamne, cât de frumos este…”. Înfrumusețarea urbanistică a zonei continuă. Și puteți fi și voi o parte din această inițiativă, prin înscrierea la acțiunea de curățare a Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan, în perioada 7-9 aprilie 2017.

Hunedoara este unul din multele orașe din România lovite dur de istorie, ca să zic așa. Căci industrializarea forțată din vremea comunismului a fost urmată de o dez-industrializare făcută într-un ritm amețitor, care a lăsat urme adânci și urâte pe fața orașului. Din fericire, în ultimii ani, se vede o transformare în bine. Înceată, chinuită, dar în direcția cea bună. Puteți să ”împingeți” și voi în această direcție și să vă înscrieți la acțiunea de curățare a Monumentului Siderurgiștilor, în perioada 21-23 aprilie 2017.

În urmă cu doi ani, când (printr-un concurs de împrejurări) am ajuns în Mangalia, am ridicat masiv sprânceana când am văzut cum s-a transformat zona de plajă, când am văzut cât de bine arată acum față de cum era. Ați fost recent acolo? Este că am dreptate? Puteți să puneți umărul la transformarea în mai bine a orașului, prin înscrierea la acțiunea de curățare a platoului din fața Casei de Cultură (o zonă cu un potențial foarte mare, în curs de amenajare), care o să aibă loc în perioada 12-14 mai 2017.

Ei bine, toate transformările despre care v-am spus mai sus au început printr-un lucru de bază, de temelie, dacă vreți: prin curățarea zonei. De acolo a plecat totul, de la această activitate de bază, dar teribil de importantă. Fără de care toate schimbările ulterioare nu ar fi avut cum să se întâmple.

Acestea fiind spuse, vă invit să vă înscrieți în inițiativa ”Împreună curățăm România călătorind”, lansată de CIF ș vă invit să vă înscrieți tocmai pentru că, din punctul meu de vedere, vă oferă posibilitatea să faceți exact ce ziceam în titlu: curăță un pic din România și vei curăța un pic din tine.

Puteți să vă înscrieți până pe 30 aprilie. Dar, dacă vreți să participați la acțiunile din primele trei orașe, ar fi bine să vă înscrieți de pe acum, ca să faceți parte din niște isprăvi foarte faine :)

Sibiu (Fantana cu grilaj): 24-26 martie 2017;
Alba Iulia (Obeliscul Horea, Closca si Crisan): 7-9 aprilie 2017;
Hunedoara (Monumentul siderurgistilor): 21-23 aprilie 2017;
Mangalia (Platoul din fata Casei de Cultura): 12-14 mai 2017.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)