Mircea Băduț mi-a dat un mail cu ceva timp în urmă. Și m-a întrebat dacă mă coafează (bine, el a fost mai politicos, desigur :D) să îi lecturez cartea ”DonQuijotisme AntropoLexice” (Editura Europress, 2015). Cum mi-am făcut o chestiune de principiu să citesc cel puțin jumătate din timp autori români contemporani (și chiar mă țin de astea, să știți!), am zis clar da.
M-a contrariat cartea, ca să o zic pe aia dreaptă. Probabil amestescul de abordări, cum ar veni, este de vină. Pentru că vorbim, în mare, despre mai multe eseuri, semi-eseuri, frânturi de eseuri și altele din acest gen, că nu știu cum să le zic altfel :)) Mi s-au părut interesante, dar nu mai mult. Cel mai probabil că la mine e problema, nu am fost niciodată mare fan de astfel de chestiuni, așa că le zic pas de cele mai multe ori.
Dar există două bucăți (pardon my French…) în carte, care mi-au plăcut maxim. Sunt două povestiri foarte bune, niște reinterpretări în notă personală a istoriei cu meșterul Manole și cu ctitorirea Mănăstirii Curtea de Argeș. Foarte bună scriitură! De genul celei care îți pare rău că se termină, atât de bine este construită atmosfera și atât de bine sunt ”dăltuite” personajele.
Aș vrea să citesc un întreg roman în acest stil. Pentru că nu prea am citit așa ceva. Poate pentru că este foarte greu să pornești de la niște subiecte arhicunoscute și să le dai o nouă formă, dar să le dai forma asta atât de bine încât să îți placă maxim. Chiar mi-ar plăcea să citesc mai mult din partea lui Mircea Băduț pe stilul ăsta, pentru care chiar îl felicit fără rezerve :)
Puteți să citiți cartea și în Google Books, să nu ziceți că nu v-am zis!
Despre Mircea Băduț
MIRCEA BĂDUŢ (n. 15 noiembrie 1967, la Râmnicu-Vâlcea) a absolvit Facultatea de Electrotehnică în 1992, la Craiova.
A scris unsprezece cărţi de informatică (unele dintre acestea au fost şi reeditate): Calculatorul în trei timpi (2012/2007/2003/2001), AutoCAD-ul în trei timpi (2011/2006/2004), GIS – sisteme informatice geografice (2007/2004), Sisteme geoinformatice pentru electroenergetică (2008), Sisteme geo-informatice pentru administraţie şi interne (2006), Informatica în management (2003), Bazele proiectării cu MicroStation (2001), Bazele proiectării cu Solid Edge (2003/2002), Informatica pentru manageri (1999), Calculatorul personal (1995), Bazele utilizării şi programării PC-urilor (1994).
A participat cu lucrări la câteva zeci de conferinţe/simpozioane tehnico-ştiinţifice din România şi din Europa. • A scris peste trei sute de articole tehnico-ştiinţifice pentru reviste din România (şi câteva din Europa).
Traduce articole pentru revista Science in school, publicaţie EIROforum/EMBL (2011-2015).
Proze SF scurte în Almanahurile Anticipaţia (1997) şi Science-Fiction (2007, 2008), şi în revista Helion (Timişoara).
Două eseuri în publicaţia Dilema veche (2007, 2013).
Debut cu volum de proză (ficţiuni şi eseuri): Ficţiuni Primare (2006). Coautor – alături de fiica sa – al cărţii Ficţiuni Familiare (2011), cuprinzând ficţiuni, eseuri şi poezii.
Autor al cărţii ”Întoarcerea fratelui risipitor” (Editura Europress, 2014): micro-romanul omonim este o reinterpretare speculativ-gnoseologică a mitului biblic.
Autor al cărţii ”DonQuijotisme AntropoLexice” (Editura Europress, 2015), cuprinzând eseuri cvasi-antropologice şi reinterpretări de legende româneşti.
https://youtu.be/Gf3XWzICC7I