Ar trebui să știți! Aveți DREPTUL LEGAL să primiți mașină la schimb dacă sunteți implicat într-un accident auto și nu este vina voastră.

Tot ce trebui să știți despre Smida Jazz Festival

Abonamente la #smidajazz2018, la prețul pre-sale de 99 de lei până în 30 aprilie, pe Eventbookhttp://bit.ly/2IRVY8DEventim.rohttp://bit.ly/2Gan88Q și Bilete.rohttp://bit.ly/2Gbxeqa, cât și la partenerii acestora.

Prima trupă confirmată pentru ediția din 2018 este Muntet, cvartet inițiat de saxofonistul Alex Munte, alături de Albert Tajti – pian, Michael Acker – contrabas și Victor Stoica – tobe, este numele primului grup din line-up-ul acestei ediții pe care vi-l vestim. Pe lângă piese proprii, veți putea asculta atât incursiuni în lumea free jazz-ului lui Ornette Coleman sau John Coltrane, cât și momente de improvizație colectivă, de jazz de avangardă.

Cam așa arată vizualul ediției 2018.

Cam așa a fost la Smida Jazz Festival 2017.


Iată și spotul Festivalului. Uitați-vă la peisajul din zonă, iar vă spun asta. Și apoi imaginați-vă că 1. ajungeți acolo 2. ascultați și muzică de calitate. Well… :D


Smida Jazz Festival mi-a făcut cu ochiul (mi-a apărut pe feedul din facebook) fix pentru că am văzut faza cu Parcul Natural Apuseni. Și mi-a lăsat gura apă, ca să o zic pe românește :D Căci, nu-i așa, nu ai cum să nu te gândești cum o fi să asculți jazz de calitate într-un sat din Apuseni, adică în timpul zilei să o arzi cu drumeții sau, după caz, cu niște beri în natură (pardon my French…), iar seara să lași jazzul să îți așeze neuronii în acel sistem de relaxare, înspre care tânjim toți, doar doar puțini reușim să îl atingem și doar din când în când…

Bun, acuma, că tot v-am făcut poftă, să vă dau chestiuni organizatorice, cum ar veni, dacă vă tentează să ajungeți în zonă.

Unde se desfășoara Smida Jazz Festival

În satul, desigur, Smida, din comuna Beliș. Care se află la vreo 90 de km de Cluj-Napoca. Zona este superbă, nu am alte cuvinte să o descriu. Am fost de două ori acolo și este curcubeu la coracon, vă jur!

Perioada: 25 – 27 august 2017.

Am dat o căutare rapidă să văd ce variante de cazare sunt și am găsit Smida Park. Din ce văd pe site (de unde am luat și poza pentru ilustrare), pare ok totul acolo, inclusiv la prețuri. Ce mi-a plăcut la ei este că îți dau și niște indicații faine (și foarte utile!) cum să ajungi acolo, adică recomandă așa, inclusiv cu mențiunea să uitați de GPS la un moment dat pentru că vă trimite în decor :))

Mai sunt și alte pensiuni prin Beliș, în apropiere, dați o căutare sigur găsiți. Doar că, dacă vă bate gândul să mergeți (așa cum mă bate rău de tot și pe mine…), ar fi bine să vă asigurați din timp de cazare, sunt puține locuri în zonă, înțelegeți care-i faza.

Cât costă biletele la Smida Jazz Festival

În prezent, un abonament costă 99 de lei (acces la festival pe parcusul celor 3 zile), preț valabil până în 20 august. Între 20 și 25 august, va fi 119 lei. Sunt și bilete pentru câte o zi, care costă 45 de lei (preț unic). Mai pot fi cumpărate, ceea ce recomandăm să se facă din timp, abonamente la camping: 35 lei/3 nopți/persoană. Vor fi puse la vânzare atunci și bilete pentru câte o noapte: 15 lei/noapte/persoană.

Abonamentele (acces pe parcursul celor 3 zile) sunt deja puse în pre-vânzare, la prețul special de 79 de lei, care rămâne la fel până pe 26 martie. După aceea, desigur, o să fie mai scump. Așa că mai bine vă decideți ziele astea să știți o treabă și să faceți economii de vreo două beri :D

Cine cântă la Smida Jazz Festival

Trio stabilit în Manchester și alcătuit din toboșarul Rob Turner, basistul Nick Blacka și pianistul Chris Illingworth, GoGo Penguin vine la Smida Jazz Festival! Trupa se distinge prin recrearea muzicii electronice cu ajutorul instrumentelor acustice, abordând teme pianistice minimaliste, linii de bas profund propulsive și sunete de tobe inspirate din stilul “electronica”, stilul propriu creat de-a lungul timpului al trioului vădind influențe ale lui Brian Eno, John Cage și Massive Attack.

Clape, saxofon, chitară, percuție și tobe, acestea sunt instrumentele cu ajutorul cărora emblematicul New Conception of Jazz, al cărui lider este nimeni altul decât distinsul pianist, compozitor, producător și fondator al casei de discuri Jazzland Recordings, Bugge Wesseltoft.

Ansamblul Tingvall Trio, alcătuit din pianistul suedez Martin Tingvall, basistul cubanez Omar Rodriguez Calvo și bateristul german Jurgen Spiegel, creează o muzică ce debordează de vitalitate și oglindește o diversitate armonioasă, datorată originilor și trecuturilor muzicale diferite ale celor trei membri.

Trompetistul olandez Eric Vloeimans este și o figură marcantă în jazz-ul european. El explorează, în cel mai expresiv fel, posibilitățile de asociere a muzicii electronice, acusticii și improvizației, prin Gatecrash,proiect în care i se alătură Gulli Gudmundsson – bas, Jasper van Hulten – tobe și Jeroen van Vliet – clape.

Trioul pariziano-new yorkez The Kandinsky Effect este, în lumea jazzului, un nume la care mulți reacționează gen ”de foioioioi” :D Ei bine, o să îi vedeți la noi în munți…

Prima trupă străină anunțată este Sickpicnic. Buni băieții. Mi-a plăcut în special combinația dintre clasicul jazz și niște extorsiuni ale degajamentului electronic, cum ar veni :D

Pe băieții de la JazzyBIT îi știu de multă vreme, le-am cumpărat albumele, îmi plac maxim timișorenii ăștia! Și pot să vă confirm că live sună excelent, i-am văzut de două ori și știu ce zic. Vi-i recomand maxim.

Iordache este deja un brand consacrat în jazzul românesc și, ca să o bag pe aia cu clișeul perfect adevărat de cât de utiliazat a fost, trupa nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Dacă nu i-ați auzit până acum pe ai noștri de la Trompetre, merită să băgați o ureche. Și apoi să vă imaginați că auziți așa în Apuseni… Este că este într-un mare fel?

Smida Jazz Festival

Un comentariu la “Tot ce trebui să știți despre Smida Jazz Festival

 1. Oana Răspunde

  Vreau să particip la acest festival pentru că:
  – mi-a fost ciudă că n-am putut ajunge la prima ediție, anul trecut…
  – vine Bugge Wesseltoft! pe care l-am descoperit, întâmplător, pe youtube acum vreo 5 ani iar de-atunci… îl iubesc! :-*
  – combinația jazz- natură…grozavă! am gustat-o, simțit-o, trăit-o timp de 4 ediții la rând, în Semenic – Gărâna :) , până când salariile bugetarului de rând au căzut de așa manieră că astfel de plăceri au devenit un lux de neatins…
  – costurile sunt bune; „sacrificiul” bănesc nu este prea mare; e ca atunci când îți iei o mâță și dai un 10 lei doar așa: ca să fie cu noroc :)
  – A! și bineînțeles: iubesc jazz-ul! iar la noi în oraș îl poți auzi în maxim 3 locuințe la cei peste 20 de mii de comunitari… Prin vreun restaurant?! HA! BA! IOC! Abia la vreo 4 orașe + 15-20 de sate distanță…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: