25.04.2017

Smida Jazz Festival are loc în Parcul Natural Apuseni. Dap, fix acolo :D

Smida Jazz Festival mi-a făcut cu ochiul (mi-a apărut pe feedul din facebook) fix pentru că am văzut faza cu Parcul Natural Apuseni. Și mi-a lăsat gura apă, ca să o zic pe românește :D Căci, nu-i așa, nu ai cum să nu te gândești cum o fi să asculți jazz de calitate într-un sat din Apuseni, adică în timpul zilei să o arzi cu drumeții sau, după caz, cu niște beri în natură (pardon my French…), iar seara să lași jazzul să îți așeze neuronii în acel sistem de relaxare, înspre care tânjim toți, doar doar puțini reușim să îl atingem și doar din când în când…

Bun, acuma, că tot v-am făcut poftă, să vă dau chestiuni organizatorice, cum ar veni, dacă vă tentează să ajungeți în zonă.

Unde se desfășoara Smida Jazz Festival

În satul, desigur, Smida, din comuna Beliș. Care se află la vreo 90 de km de Cluj-Napoca. Zona este superbă, nu am alte cuvinte să o descriu. Am fost de două ori acolo și este curcubeu la coracon, vă jur!

Perioada: 25 – 27 august 2017.

Am dat o căutare rapidă să văd ce variante de cazare sunt și am găsit Smida Park. Din ce văd pe site (de unde am luat și poza pentru ilustrare), pare ok totul acolo, inclusiv la prețuri. Ce mi-a plăcut la ei este că îți dau și niște indicații faine (și foarte utile!) cum să ajungi acolo, adică recomandă așa, inclusiv cu mențiunea să uitați de GPS la un moment dat pentru că vă trimite în decor :))

Mai sunt și alte pensiuni prin Beliș, în apropiere, dați o căutare sigur găsiți. Doar că, dacă vă bate gândul să mergeți (așa cum mă bate rău de tot și pe mine…), ar fi bine să vă asigurați din timp de cazare, sunt puține locuri în zonă, înțelegeți care-i faza.

Cât costă biletele la Smida Jazz Festival

Abonamentele (acces pe parcursul celor 3 zile) sunt deja puse în pre-vânzare, la prețul special de 79 de lei, care rămâne la fel până pe 26 martie. După aceea, desigur, o să fie mai scump. Așa că mai bine vă decideți ziele astea să știți o treabă și să faceți economii de vreo două beri :D

Cine cântă la Smida Jazz Festival

Trio stabilit în Manchester și alcătuit din toboșarul Rob Turner, basistul Nick Blacka și pianistul Chris Illingworth, GoGo Penguin vine la Smida Jazz Festival! Trupa se distinge prin recrearea muzicii electronice cu ajutorul instrumentelor acustice, abordând teme pianistice minimaliste, linii de bas profund propulsive și sunete de tobe inspirate din stilul “electronica”, stilul propriu creat de-a lungul timpului al trioului vădind influențe ale lui Brian Eno, John Cage și Massive Attack.

Clape, saxofon, chitară, percuție și tobe, acestea sunt instrumentele cu ajutorul cărora emblematicul New Conception of Jazz, al cărui lider este nimeni altul decât distinsul pianist, compozitor, producător și fondator al casei de discuri Jazzland Recordings, Bugge Wesseltoft.

Ansamblul Tingvall Trio, alcătuit din pianistul suedez Martin Tingvall, basistul cubanez Omar Rodriguez Calvo și bateristul german Jurgen Spiegel, creează o muzică ce debordează de vitalitate și oglindește o diversitate armonioasă, datorată originilor și trecuturilor muzicale diferite ale celor trei membri.

Trompetistul olandez Eric Vloeimans este și o figură marcantă în jazz-ul european. El explorează, în cel mai expresiv fel, posibilitățile de asociere a muzicii electronice, acusticii și improvizației, prin Gatecrash,proiect în care i se alătură Gulli Gudmundsson – bas, Jasper van Hulten – tobe și Jeroen van Vliet – clape.

Trioul pariziano-new yorkez The Kandinsky Effect este, în lumea jazzului, un nume la care mulți reacționează gen ”de foioioioi” :D Ei bine, o să îi vedeți la noi în munți…

Prima trupă străină anunțată este Sickpicnic. Buni băieții. Mi-a plăcut în special combinația dintre clasicul jazz și niște extorsiuni ale degajamentului electronic, cum ar veni :D

Pe băieții de la JazzyBIT îi știu de multă vreme, le-am cumpărat albumele, îmi plac maxim timișorenii ăștia! Și pot să vă confirm că live sună excelent, i-am văzut de două ori și știu ce zic. Vi-i recomand maxim.

Iordache este deja un brand consacrat în jazzul românesc și, ca să o bag pe aia cu clișeul perfect adevărat de cât de utiliazat a fost, trupa nu mai are nevoie de nici o prezentare.

Dacă nu i-ați auzit până acum pe ai noștri de la Trompetre, merită să băgați o ureche. Și apoi să vă imaginați că auziți așa în Apuseni… Este că este într-un mare fel?

O să actualizez lista cu ”cântăcioșii” de la Smida Jazz Festival pe măsură ce o să fie anunțate trupele. Între timp voi gândiți-vă serios dacă ne vedem la fața locului și acționați în consecință!

Smida Jazz Festival

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Ferice de cei ce văd o piesă de teatru în care există câteva minute de uitare de sine…

Dream Theater vine în București și în Cluj-Napoca la 25 de ani de lansarea senzaționalului album ”Images and Words”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *