Da, știu, ideea de Romantic Road și nemți este, cumva, așa cam paralelă :)) Dar numai dacă ne uităm la nivel superficial (cum suntem tentați îndeobște să facem în lumea asta vitezistă în care ne învârtim…). Căci, dacă stăm o lecuță și cugetăm, când ne gândim la romantism, apoi clar ne vin în minte niște chestiuni de astea mai germanice, ca să le zic așa.
Pentru cei care nu știu, începuturile romantismului ca un curent cultural care a lovit decisiv în coraconul european și nu numai vin din Germania. Când, undeva pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, apărea mișcarea ”Sturm und Drang” (Furtună și imbold, tradus furculition), al cărui Big Kahuna a fost Goethe. De aici a început o întreagă revoluție culturală, care a luat pe sus Europa. Deci 1-0 pentru nemți în meciul romantismului :D
Zic așa, în treacăt, despre Heine, Schelling, Hölderlin și Novalis, toți făcând parte din gașca asta romantică, ce a lăsat niște rânduri degrabă creatoare de dar din pleoape cu repeziciune, ca să nu zic mai mult… :)
Pe partea de muzică de sorginte germanico-romantică (permiteți-mi acest barbarism), las doar enumerarea asta aici, este – cum zice englezul – self-explanatory: Mozart, Haydn, Beethoven, Brahms, Carl Maria von Weber, Wagner. Deci 2-0 pentru nemți în meciul romantismului :D
Aș mai putea da exemple din meciul ăsta, cum ar veni, dar m-aș întinde prea mult și v-aș răpi din timpul alocat acestor rânduri, prin care eu vreau să vă spun, de fapt, despre Romantic Road. Care mi-a sărit în coracon la modul decisiv imediat ce l-am văzut și pe care clar o să îl străbat alături de doamna sufletului meu cândva în perioada următoare :)
Ce este Romantic Road
Așa, sintetizat, Romantic Road este un drum de aproximativ 400 de km, între Würzburg și Füssen sau, dacă vreți, un drum de la râul Maine până în Alpi. Drumul străbate două provincii celebrea din Germania, Bavaria și Baden-Württemberg.
Numele este, desigur, o idee de marketing. Dar care are perfectă acoperire în realitate, zic. Istoria acestui traseu pornește la începutul anilor 1950, când Germania, după îngrozitorul război mondial, avea nevoie teribilă de turiști, ca să le zicem așa, generic. Primii care s-au ”aventurat” pe acest drum au fost militarii americani staționați în bazele militare din zonă, care și-au plimbat familiile pe acest Romantic Road. Iar impresiile au fost atât de puternice încât vestea s-a dus peste Ocean și de atunci americanii au în top destinații din Germania acest traseu.
Partea istorică din Romantic Road
Pe mine, ca mare fan al istoriei Imperiului Roman, m-a electrizat faptul că actualul drum se suprapune în multe porțiuni cu vechiul drum roman Via Claudia Augusta. Pentru mine, simplul fapt (dar, de fapt, atât de complicatul…) că pășesc într-o zonă cu atâta istorie este extraordinar! Asta pe lângă faptul că pe traseu o să întâlniți foarte multe orașe și sate medievale, fiecare cu porția sa de istorie și, din ce văd, de o frumusețe ravisantă :)
Uitați-vă la peisajele de pe Romantic Road…
Când mă documentam pentru acest material, am văzut mai multe clipuri puse de tot felul de stimabili cu frumusețile din zonă. Găsiți și pe siteul oficial mai multe filme, chiar vă recomand să le vedeți. Ca să știți ce vă așteaptă :) Doar uitați-vă. Peisajele sunt absolut superbe!
În ce localități ajungi pe Romantic Road
Aceasta este lista de localități. Doar să te uiți la enumerare și ți se face dor de ducă, parol!
Wurzburg
Tauberbischofshein
Lauda-Konigshofen
Bad Mergentheim
Weikersheim
Rottingen
Creglingen
Rothenburg ob der Tauber
Schillingsfurst
Feuchtwangen
Dinkelsbuhl
Wallerstein
Nordlingen
Harburg
Donauworth
Augsburg
Friedberg
Kaufering
Landsberg am Lech
Hohenfurch
Schongau
Peiting
Rottenbuch
Wildsteig
Steingaden/Wieskirche
Halblech
Schwangau (Neuschwanstein)
Fussen
Vă las cu promisiunea că, după ce fac acest prea-frumos traseu, o să vă spun impresiile mele.
4 thoughts on “Romantic Road sau 400 de km în care poți să vezi Germania un pic altfel…”
L-am facut. Merita :)
În cât timp l-ai făcut? Cu mașina sau cum? Dă-ne detalii, nu ne mai ține așa pe jăratic! :))
In 3 zile, fara a atinge insa toate punctele de interes. Am vizitat cu masina 9 dintre localitati, pornind de la Wurzburg, le-am ales pe cele mai reprezentative (nu mari sau cunoscute, dimpotriva), dupa ghid, desi nu-s convins ca le-am si nimerit :) E senzational mai ales faptul ca sunt pastrate intr-o forma aproape identica cu cea de acum 400 de ani, si asta presupun ca e o politica regionala. La un moment dat intr-o piata am prins un moment in care nu era nimeni si efectiv arata exact cum ar fi putut arata pe la 1600. Burgurile sunt mici si organizate nemteste, toata lumea e calma si nu se grabeste nicaieri, ai senzatia cumva ca timpul sta in loc. Evident, marea majoritate sunt exclus auto. E genul de traseu pe care nu-l faci ca sa-l „bifezi”, nu conteaza cat apuci sa vezi ci merita sa te pierzi pe stradutele cu arhitectura tipica, case colorate si milioane de flori. E frumos cand, mergand prin natura perfecta (germana, poate prea perfecta uneori :) iti apare in vale burgul urmator intr-o atmosfera patriarhala, cu case mici si cu o catedrala imensa in mijloc, totul foarte bucolic. Cazare la pensiuni, fara rezervare anticipata, preturi decente, fara probleme. Pentru noi a fost ideal, a echilibrat perfect zilele intense din Berlin si Praga (Metallica rules!)
M-ai lăsat fără aer. Peisajele sunt spectaculoase, sau cum spun francezii ” uuulala c’est magnifique, c’est génial”. Eu o iau ca pe o recomandare pentru următorul concediu.
Mulţumesc.