Intră pe acest link și poți câștiga o bicicleta Pegas, într-un concurs organizat de BCR.

O fi românul ospitalier, dar România nu prea are ospitalitate

Clar o știți pe aia cu ”românul este ospitalier”. Și așa și este. Adică, dacă luăm cazuri punctuale de străini care vin pe la noi, cu feelingul ăsta pleacă. Doar că, vedeți voi, dacă ne uită în ansamblu la ceea ce înseamnă industria de ospitalitate la noi, lucrurile scârție major.

Exemplu: statisticile spun că aproape 10.000 de tineri termină în fiecare an licee și școli profesionale cu profil de turism. Doar că asta este, așa cum zicem un stimabil de la evenimentul FIHR, la care am fost azi, ”o minciună”. Pentru că, din cei aproape 10.000, industria hotelieră de la noi reușește să angajeze doar o mică parte.
Motivul principal pentru care nu se pupă ce fac tinerii ăia în școală și nevoile angajatorilor din turism este unul nașpa rău: cei mai mulți ies de pe băncile școlii plin de teorie și zero barat la practică. Ce să faci, deci, cu ei în câmpul muncii?

Am aflat că ministrul Turismului și-a propus să dubleze aportul pe care turismul îl aduce la PIB. Ceea ce este grozav, așa, ca intenție. Doar că reprezentanții industriei (adică ăia care o să trebuiască să facă banii cu pricina) spun că există o micuțică problemă majoră: ar mai fi nevoie de vreo 150.000 de angajați pricepuți în turismul românesc pentru ca obiectivul ministrului să fie atins.

Îl citez pe un alt stimabil prezent la eveniment: ”pe vremuri se zicea că angajații din turism sunt mulți și proști. Acum au rămas doar puțini…”.

Mie toată discuția asta mi-a adus aminte de ce am pățit la Brașov, la Hotel Brașov (dap, chiar așa se numește). Când, grup mare fiind, o tanti de la recepție ne-a spus așa: ”vedeți și voi cum vă organizați, să nu veniți toți odată la micul dejun, că nu o să aveți locuri”.

Un comentariu la “O fi românul ospitalier, dar România nu prea are ospitalitate

  1. Doina Răspunde

    La mine s-a incarcat instant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: