MIRA Rehab, excelenta inițiativă românească pentru o recuperare prin joc

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Puteți vota MIRA Rehab în competiția Chivas The Venture! Sau puteți alege din celelalte 4 excelente proiecte românești aflate în competiție. Unul dintre ele va primi 3.000 de euro ca favorit al publicului, iar unul va pleca la finala globală Chivas The Venture.


Când am jurizat semifinala națională a excelentei competiții de businessuri cu impact social Chivas The Venture, am asistat la prezentarea MIRA Rehab. Și de la primele cuvinte, m-am simțit mândru că am onoarea de a fi alături de acești tineri grozavi, care au pornit o inițiativă teribil de frumoasă!

Nu știu cum să v-o zic altfel, așa că o zic direct: România este mult mai frumoasă atunci când vezi români care gândesc atât de frumos și care vin cu idei excepționale, aplicabile la nivel mondial. MIRA Rehab este una din aceste idei :)

Ce face MIRA Rehab

mira-founders-imagine-2010MIRA Rehab este o platformă transformă exercițiile de terapie fizică în jocuri video, astfel încât pacienții să aibe o experiență mai plăcută când se recuperează. ”Vinovații” pentru MIRA Rehab sunt Alina Călin, Andrei Cantea, Liviu-Andrei Dascălu şi Cosmin Mihaiu, care au studiat la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Altfel spus, cine a trecut prin experiența unei recuperări știe cât de dificil este să ”tragi” de tine ca să îți faci exercițiile :) Dar platforma te ajută să treci mai ușor peste această perioadă, pentru că totul este cu fun inclus!

Sunt mai multe centre din Romania care folosesc MIRA, precum: Polaris (Cluj), Casa Theodora (Cluj) , Kinetobebe (Bucuresti), Hospice Casa Sperantei (Bucuresti, Brasov), Motivation (Bucuresti, Brasov, Timisoara, Neamt), Asociatia „Maria-Beatrice” (Alba Iulia) Egregora (Bucuresti), NORO (Zalau), DGASPC (Satu Mare), Kinetic Plus (Brasov).

Cum funcționează MIRA Rehab

MIRA Rehab
MIRA Rehab

În timp ce pacientul joacă un anumit joc, camera Microsoft Kinect îi monitorizează toate mișcările și astfel poate oferi medicului informații importante despre evoluția lui. Această aplicație de recuperare măsoară anumiți parametri precum viteza cu care pacientul face o mișcare. Fizioterapeutul are astfel acces la toate detaliile care îl ajută să observe cât de eficientă este terapia pentru fiecare persoană în parte. Datorită acestor informații, el poate prescrie noi exerciții sau adapta altele, în funcție de evoluția pe care o vede în timp real, prin feedback-ul oferit de acestă aplicație de recuperare. De asemenea, costurile pentru recuperarea pacientului se vor reduce simțitor.

MIRA Rehab poate fi folosită de mai multe categorii de pacienți, de la copii la bătrâni, ajutând la recuperarea lor în urma unor probleme ortopedice sau neurologice. Jocurile oferite de această aplicație de recuperare sunt personalizate în funcție de nevoile fiecărui pacient și au la bază studii aprofundate în domeniul medical.
(sursa: ehealthromania.ro)

Am făcut un interviu cu Cosmin Mihaiu, unul dintre ”vinovații” pentru această excelentă inițiativă, poate vă convinge să votați MIRA Rehab în competiția Chivas The Venture :)

Cristian China-Birta: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, ca să știe lumea cu cine vorbim :)

Cosmin Mihaiu. TED2015 - Truth and Dare, March 16-20, 2015, Kay Meek Center, West Vancouver, Canada. Photo: Bret Hartman/TED
Cosmin Mihaiu. TED2015 – Truth and Dare, March 16-20, 2015, Kay Meek Center, West Vancouver, Canada. Photo: Bret Hartman/TED

Cosmin Mihaiu: Salut, sunt Cosmin Mihaiu, CEO & Co-founder, MIRA Rehab. Sunt din Cluj, în 2012 am absolvit Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității “Babeș-Bolyai”, după care am co-fondat MIRA Rehab în UK cu colegii din facultate Liviu-Andrei Dascălu, Alina Călin și Andrei Cantea. Sunt în Londra de 4 ani, căutând oportunități și clienți pentru compania noastră.

Care-i faza cu MIRA? Ce problemă socială rezolvă acest business? În câteva cuvinte sintetizatoare, ca sa inteleaga lumea pe scurt despre ce este vorba.

MIRA este o aplicație medicală care transformă exercițiile de terapie fizică în jocuri video, astfel încât pacienții să aibe o experiență mai plăcută când se recuperează. Copii sau alți pacienți care au avut de exemplu un accident neurologic trebuie să treaca prin perioade lungi de recuperare.

Prin MIRA, ne dorim ca pacienții să beneficieze de un tratament mai distractiv și interactiv. Aplicația e construită ca o unealtă pentru terapeuți, pentru că specialiștii sunt cei care știu cel mai bine de ce tipuri de exerciții au nevoie pacienții lor. MIRA este instalată în peste 30 de centre locale și internaționale, fiind folosită în tratamentul persoanelor de toate vârstele, cel mai tânăr pacient având 3 ani, iar cel mai în vârsta a împlinit 102 ani.

Acum un an am deschis și un centru în Cluj numit Un Zâmbet cu MIRA care oferă tratament gratuit copiilor din familii cu dificultăți financiare. Suntem foarte bucuroși că sunt peste 60 de copii care vin la centru în fiecare lună și beneficiază de tratament tradițional, cât și de MIRA.

De unde v-a venit ideea acestui business?

În 2010 am format echipa cu Andrei, Alina și Andrei pentru a participa la Imagine Cup, un concurs organizat de Microsoft pentru studenți cu tema: Imaginează-ți o lume unde tehnologia ajută la rezolvarea celor mai grele probleme. Am ajuns la finala mondială din Varșovia cu un proiect numit Caregamer, însă n-am trecut de prima rundă.

Dar ne-a plăcut experiența Imagine Cup și un an mai târziu ne-am înscris din nou. Căutam o idee nouă pentru un nou proiect. Am povestit cât de greu mi-a fost să urmez exercițiile de recuperare după ce mi-am rupt brațul când aveam 7 ani. Ne-am întrebat dacă pacienții și-ar urma exercițiile dacă acestea ar fi prezentate sub forma unor jocuri video. Am început să căutăm mai multe informații despre terapie și observasem că pacienții ar putea fi determinați să exerseze dacă tratamentul ar fi mai distractiv, mai plăcut.

dsc_0451Așa am ajuns la ideea MIRA – Medical Interactive Recovery Assistant. Cu MIRA am avut din nou plăcerea să reprezentăm România la finala mondială Imagine Cup in 2011, în New York. N-am câștigat nici de data aceasta, dar am ajuns în ultima rundă: Top 6 echipe la nivel mondial. După competiție am decis să continuăm cu proiectul nostru, iar un an mai târziu am format compania MIRA Rehab.

MIRA Rehab este printre cele 5 proiecte finaliste la Chivas The Venture. De ce ai aplicat la acest program și cu ce crezi ca te ajuta?

Am aplicat la Chivas The Venture deoarece auzisem că e o compețiție pentru business-uri cu impact social. Pe lângă oportunitatea finanțării din marele premiu, eram interesați și de expunerea la nivel national, cât și international. Mai mult, sesiunile de mentorat din București pentru cei 5 semi-finaliști au fost folositoare în a explica câteva idei sintetizate pe partea de comunicare (hint Chinezu ;) ), public speaking și pitching.

Daca te-ai afla în fața juriului internațional și ți s-ar cere doar 3 cuvinte în care să descrii care sunt beneficiile businessului tău, care ar fi acestea și de ce?

Recuperare: usoara, distractivă si mai rapidă.

Din păcate, până la 70% din pacienți nu își urmează tratamentul deoarece consideră exercițiile grele și repetitive. Scopul MIRA este de a ajuta pacienții să își urmeze exercițiile recomandate de terapeuți. Exercițiile sunt afișate sub forma unor jocuri video, astfel încât pacienții să se “joace” spre recuperare. Prin MIRA, terapia devine mai ușoară și mai distractivă pentru ca pacienții sunt focusați pe țelurile jocurilor, chiar dacă în același timp exersează. Iar pentru că pacienții își urmează exercițiile, se vor recupera mai repede decât cei care nu urmează tratamentul recomandat.

De ce crezi ca este nevoie de cât mai multe businessuri cu impact social în România?

Cred că scopul nostru, ca oameni, e să dezvoltăm soluții și să îmbunătățim mediul înconjurător pentru copiii și nepoții nostri. Este nevoie de cât mai multe idei și businessuri cu impact social astfel încât toată lumea să poată beneficia de cele mai bune soluții la un cost cât mai redus. Potențialul pe care îl avem prin tehnologie este enorm. Soluții pentru detectarea poluării și pentru încetinirea încalzirii climatului, consultații sau tratament medical digital și prin aplicații de telefon, soluții pentru transport sau pentru agricultori și multe altele sunt necesare pentru a obține rezultate cât mai bune. Cred că e nevoie de cât mai multe businessuri cu impact social în întreaga lume pentru a-i ajuta pe toți cei care au nevoie.

Cum crezi că ajută o competiție ca Chivas The Venture dezvoltarea businessurilor sociale la noi în țară?

În primul rând cred că o asftel de competiție ajută la expunere. Toate businessurile sociale au nevoie de cât mai multă mediatizare și de cât mai multă lume să audă de ele. Nu se știe de unde apare următoatea oportunitate.

În al doilea rând, cred că e nevoie de cât mai multe competiții de acest gen. Sunt necesare pentru businessuri pentru a le valida ideea, mentora creșterea și, în special, pentru a le încuraja să-și urmeze visul. Chivas The Venture nu doar selectează ideile cu cel mai mare potential, dar le și oferă un boost spre stagiul următor.

Un mesaj ÎN EXCLUSIVITATE (:D) pentru cititorii blogului meu.

În EXCLUSIVITATE, pentru Chinezu’ :D : Suntem pe finalul unei testări clinice în zona Manchester, în colaborare cu University of Manchester. În această testare, am urmărit cât de mult poate ajuta MIRA în îmbunătățirea condițiilor fizice a persoanelor în vârste. Testarea a fost menționată și de BBC în Septembrie, însă doar acum câteva săptămâni am auzit că au fost îmbunătățiri pentru participanți și pe partea cognitivă. Abia așteptăm să facem aceste rezultate publice. Stay tuned :)

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)