132 de copii sunt un pic mai fericiți acum :)

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

scrisori-craciun_bacau

Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine scrisorile către Moșu’ sunt opere de artă. Ei, hai, acordați-mi puțin credit, am și o explicație :)

Pentru mine, o operă de artă trebuie să creeze emoție. Altfel nu este operă de artă, in my book. Punct. Bine, ideal ar fi ca emoția să fie de aia pozitivă, dar există și cazuri (teribil de rare la mine, e drept) în care intervine acea atât de ciudată estetică a urâtului, care presupune niște emoții negative legate de o operă de artă, dar măcar le stârnește!

Ei bine, puterile mele suflești o iau razna când văd o scrisoare către Moșu’. Căci rândurile acelea sunt scrise cu atâta sinceritate și cu atâta speranță și optimism încât mă fac să uit, pentru o clipă, că am crescut, că sunt adult acum, am responsabilități, că acum io sunt ”Moșul” copiilor mei, pe scurt, pentru o clipă mă pun în locul copilului care a scris scrisoarea cu pricina și, un pic, devin el. Și mă topesc. Un pic, cât să îmi aduc aminte ce frumoasă e viața :)

Eu aș preda structura scrisorii către Moșu’ la școală. La școala aia la care oamenii mari ar trebui să se mai ducă din când în când. Ca să înțeleagă ceea ce copiii știu instictiv, ceea ce și ei, acum adulți, au știut cândva: doar când vorbești oamenilor cu sinceritate și din suflet, cu suflet sincer îți vor răspunde și ei.

Orice scrisoare către Moșu’ începe obligatoriu cu ”dragă Moș Crăciun” sau ”dragă Moșule”. Simplu. Dar cu credință. Pentru că Moșul este chiar drag copiilor, nu e abureală. Copiii îi scriu Moșului fără prefăcătorie, fără să se gândească nici un pic la alte chestiuni de astea ne fac nou adulților viața de multe ori imposibilă, gen ”stai să îl periez un pic, să o dau mai pe ocolite”. Nu. Ei zic direct: ”Moșule, vreau aia”.

Căci, nu-i așa, orice scrisoare, apropo de structură, conține și dorința, ce vrea copilul. La fel, fără multe povești în plus, direct și simplu, așa cum ar trebui să fie și comunicarea între oamenii mari. Directă. Simplă. Să știe lumea ce vrei și să vrei ce știi că ți-ar putea oferi lumea.

Apoi urmează explicația, de ce vrea ce vrea. Aici lucrurile devin cu adevărat intense. Copilul vrea acel ”ceva” pe motiv că a fost cuminte, că a învățat bine, că și-a ascultat părinții, adică are niște motivații extrem de serioase în mintea lui, dar care pe noi, adulții, ne fac să zâmbim. Doar că, de multe ori, nu zâmbim cum trebuie. Pentru că zâmbim așa, pe sistem ”ce știi tu, măi copile, ce e viața…”, în loc să zâmbim pe sistem ”da, ai dreptate și chiar meriți să primești ceva frumos de la Moșu‘”.

Uneori, motivațiile copilului sunt sfâșietoarea… Ați văzut scrisoarea de mai sus. Ștefania (așa o cheamă pe fetiță) crede că ar trebui să primească un cadou de la Moșu’ pentru că ”de tata nu știu nimic pentru că nu vine la noi, probabil are alți copii și de noi a uitat”.

În mintea noastră de oameni mari, asta nu e motivație. Dar, în mintea copilului, da. Pentru că Ștefania vede cadoul de la Moșu’ ca o recompensă nu neapărat pentru ce a făcut, ci pentru ce i s-a întâmplat. Ea crede că a merita cadoul ăla pentru că viața a fost nedreaptă cu ea. Și câtă dreptate are…

Structura scrisorii se încheie cu o promisiune. Tradus în limbajul oamenilor mari, ce vrea o să se întâmple dacă primește recompensa. Un fel de planuri de viitor, dacă vreți :)

Ar trebui să învățăm de la copii acest mod de adresare. Care înseamnă sinceritate, vorbire directă (clar ce vrei, de ce ceri și ce o să faci dacă primești ce ceri). Cred că tărie că am reuși să ne înțelegem mult mai bine dacă am aborda comunicarea între noi pe formatul scrisorii către Moșu’ :)

Cea mai mare problemă a unei scrisori către Moșu’ este când el nu răspunde… Mai ales când vorbim despre o scisoare ca cea de mai sus. Când Moșu’ nu răspunde la o altfel de scrisoare, ceva se strâmbă în lume

Din fericire, Moșu’ a răspuns la această scrisoare. Și la altele încă 131. Scrisori ale unor copii din centre sociale și de plasament din Bacău, Galați, Iași și Suceava. La care Moș Crăciun a venit pentru că cei din Fundația Vodafone România au avut grijă ca scrisorile lor să ajungă la Moșu’. Motiv pentru care îi felicit și pentru care, din tot sufletul meu de tată, le mulțumesc. Pentru că gândul că știu că 132 sunt un pic mai fericiți acum mă face să fiu recunoscător. Și să mă gândesc cu respect la astfel de oameni, care înțeleg rostul unor scrisori către Moșu’ :)

Nu am ajuns la evenimentul de la Bacău, unde Ștefania și ceilalți 131 de copii și-au primit cadourile. Dar l-am rugat pe Mariussescu să îmi trimită câteva poze. Ca să simt un pic, măcar așa, emoția care a însoțit acest eveniment :)

132 de copii defavorizati din judetele Bacau, Galati, Iasi si Suceava vor primi cadourile de Craciun pe care le-au cerut, cu ajutorul programului „Scrisori pentru Mos Craciun” al Fundatiei Vodafone Romania. Darurile vor fi oferite copiilor in cadrul unui spectacol special de sarbatori ce va avea loc sambata, 17 decembrie, incepand cu ora 11.00, la Ateneul din Bacau. Evenimentul face parte din initiativa „Scrisori pentru Mos Craciun”, cel mai amplu program de voluntariat al Fundatiei Vodafone Romania, ajuns la cea de-a saptea editie.

Anul acesta, 600 de copii din centre sociale si de plasament din toata tara i-au scris Mosului pentru a-i transmite ce cadouri isi doresc de Craciun. Copiii provin din 18 comunitati defavorizate din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Brasov, Buzau, Cluj, Dolj, Galati, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Suceava si Timis.

Scrisorile au fost colectate de Fundatia Vodafone Romania, scanate si incarcate intr-o aplicatie dedicata, astfel incat sa poata fi citite de voluntari. Pentru fiecare dintre acesti copii, un voluntar s-a transformat in Mos Craciun, a cumparat si a pregatit cadourile ce vor fi oferite in cadrul unui spectacol special, in care cei mici se vor intalni cu spiridusi, magicieni si Mosul insusi.

Pentru a acoperi intreg teritoriul tarii, Fundatia Vodafone Romania organizeaza patru astfel de spectacole regionale, in Bacau, Cluj-Napoca, Pitesti si Craiova.

Din 2010, anul in care a fost lansat programul, 2.000 de copii din medii defavorizate din toata tara au beneficiat de cadouri din partea voluntarilor Fundatiei Vodafone Romania.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)