Una din vorbele mele care au făcut oareșce carieră prin zonele în care mă învârt zice așa: teoretic se poate, practic suntem la nivel teoretic. Așa și cu Parcul Natural Văcărești. Care a fost declarat în acte parc oficial, doar că, din pricini deja cunoscute la noi, încă nu are un administrator. Așa că există, dar nu prea este, ca să zic așa.
Conform legislației, după declararea sa oficială ca Parc Natural (asta se întâmpla prin mai anul acesta), ar fi trebuit să urmeze o procedură de selecție a entității care se va ocupa de administrarea sa. Numai că aceasta nu a mai avut loc. Și nici nu prea dă semne că o să se întâmple ceva în viitorul apropiat. Din păcate.
Ce pericole? Să nu intrăm în chestiuni de astea mai tehnice, gen se strică habitatul unor specii din cauza unor melteni care confundă parcul cu spatele casei lor sau că se braconează la greu peștele de acolo și să ne rezumăm doar la suavul grătar pe care ghiolbăneții se duc și îl fac în zonă. Mai are rost să vă spun de ce e de rahat să se întâmple așa ceva acolo?
Din fericire, Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), cei care s-au zbătut în draci ca zona să fie declarată parc natural, sunt cu ochiul pe chestiune, ca să zic așa. Și au grijă ca lucurile să nu meargă și mai prost decât stau în realitate. Doar că Asociația nu are oficial statutul de administrator.
Până când o să existe un administrator oficial, teoretic se poate, practic suntem la nivel teoretic. Așa, pe linie logică, dacă vreți, Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) ar fi cea mai în măsură să preia administrarea, doar ei au luptat ca să devină parc, din ce am văzut au și know how, au și resurse, au și viziune. Doar să se înceapă procedură pacii, să fie desemnat un administrator, vedem noi cine o să fie.
Până atunci, mergeți să vizitați Parcul Natural Văcărești. Fie că o luați așa, singurei, la plimbare, ceea ce e fain (zilele trecute i-am fost ghid lui Alexandru Negrea pe acolo :D), fie că dați un mail la contact at parcnaturalvacaresti.ro ca să stabiliți un tur ghidat, pe care vi-l recomand la modul corespunzător. Care tur ghidat va începe de la etajul 17 al unei clădiri din buza Parcului, unde se află și Observatorul Parcului Natural Văcărești, de unde aveți o priveliște superbă asupra zonei.
Vă las cu niște info despre parc. Sursa: Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV), who else?
- Una dintre cele mai largi și biodiverse zone umede urbane din Europa
- Primul parc natural urban din România (184 ha)
- Aflat la numai 4 km de centrul Bucureștiului
- 10% din populația României beneficiază direct de existența lui
- 840.000 metri pătrați de spațiu verde. Reprezintă 1 mp de spațiu verde suplimentar pentru fiecare locuitor al Bucureștiului
- Capacitate pentru 100,000 – 1 milion vizitatori anual
- Resursă naturală urbană inestimabilă pentru ființa umană și pentru capacitatea de adaptare a mijloacelor sale de existență în confruntarea cu criza schimbărilor climatice a secolului 21.
Și vă dau și info despre Asociație. Care, o zic din nou, din punctul meu de vedere sunt îndreptățiți să devină viitorii administratori ai parcului. Pratic, să se oficializeze ceea ce ei oricum sunt.
Asociația Parcul Natural Văcărești este echipa de specialiști în domeniul mediului care a făcut posibilă existența actuală a Proiectului Parcul Natural Văcărești, acei membri ai grupului de inițiativă care au lansat ideea acestui parc natural și au dezvoltat proiectul din momentul în care acesta părea o utopie și până astăzi când este legiferat și la un pas de darea în administrare.
Au fost 5 ani de muncă, având în vedere că efortul membrilor fondatori a început în 2011, iar concretizarea demersurilor, prin declararea Parcului Natural Văcărești, a avut loc în 2016.
ACTIVITĂȚI
o Am atras și integrat toate resursele și părțile interesate, catalizând procesul de obținere a validării științifice și administrative a Proiectului de către Academia Română, Ministerul Mediului și Primăria Municipiului București.
o Peste 200 întâlniri cu autorități publice centrale și locale
o Sute de cereri oficiale și scrisori adresate autorităților
o Studiul de fundamentare științifică al parcului
o Avizul științific obligatoriu al Academiei Române
o Avizul administrativ obligatoriu al Consiliului General al Capitalei
o Sute de articole de presă / Prezență uriașă în Media & Social Media (peste 60 000 de prieteni pe FB)
o Zeci de scrisori de susținere primite din partea Președinției, Comisiei Europene, personalităților politice, instituțiilor de protecție a mediului, ONG-urilor
o Parteneriate cu 18 instituții de cercetare, învățământ, protecția mediului și comunicare
MEMBRII FONDATORI AI ASOCIAȚIEI
Cristian Lascu – Geolog prospector; cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță”; redactor-șef National Geographic România. Este descoperitorul Peșterii Movile, din Dobrogea – primul ecosistem subteran chemo-autotrof din lume. Este Președinte al Subcomisiei de Protecția Peșterilor din cadrul Federației Române de Speologie. Alături de revista National Geographic România, a demarat campania de înființare a Parcului Natural Văcărești prin publicarea articolului ”Delta dintre blocuri”, în mai 2012.
Helmut Ignat – Fotograf colaborator al revistei National Geographic România, pentru care a realizat diverse materiale despre Delta Dunării, Masai Mara – Africa, Veneția – Italia, și Antarctica. În februarie 2011 a fotografiat pentru prima dată “groapa” Văcărești, continuând documentarea fotografică a zonei timp de 14 luni (articolul rezultat fiind publicat în National Geographic România, numărul din mai 2012). Ulterior s-a implicat activ în eforturile de constituire a primei arii naturale urbane protejate din România – Parcul Natural Văcărești.
Florin Stoican – Geolog și Expert în Managementul Ariilor Naturale Protejate & Conservarea Ecosistemelor. Este Președinte-fondator și coordonator de proiecte în cadrul Asociației Kogayon, ONG de protecție a mediului care a înființat Parcul National Buila-Vânturarița, în a cărui administrare este implicată. A coordonat realizarea studiului de fundamentare științifică a Parcului Natural Văcărești și s-a alăturat apoi echipei care a determinat recunoașterea legală a statutului de arie naturală protejată pentru parcul natural urban Văcărești. A coordonat peste 20 de proiecte vizând managementul ariilor naturale protejate, conservarea biodiversității și geodiversității, educația ecologică, ecoturismul și dezvoltarea durabilă.
Dan Bărbulescu – Specialist în Politici de Mediu. S-a alăturat campaniei pro Văcărești din toamna anului 2012, din funcția de Director Executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta. Are Licență în Istorie, obținută la Universitatea București și un Master în Științe Politice (de la Universitatea din Londra, Queen Mary College). A coordonat sau a contribuit decisiv la elaborarea și finalizarea de proiecte finanțate din fonduri publice sau private dedicate biodiversității, protecției mediului, dezvoltării sustenabile a Deltei Dunării. Este Director Executiv al Asociației Parcul Natural Văcărești.
CONSILIUL CONSULTATIV
– Giuseppe Biagini, International Traditional Knowledge Institute
– Dan Dimancescu, Consul General Onorific al României în SUA
– Sergiu Oprescu, Președinte ALPHA BANK & Asociația Română a Băncilor
– Chris Rostron, Director Wetland Link International
– Tobias Salathe, Senior Advisor RAMSAR Europe
MEMBRU DE ONOARE
– Ivan Patzaichin
ALȚI MEMBRI
– Claudia Blagu, Specialist GIS
– George Bouros, Doctorand Fac. Biologie, Membru al IUCN Otter Specialist Group
– Raluca Buzea, Specialist Comunicare
– Marian Cazacu, Graphic Designer
– Vlad Cioflec, Biolog, Specialist în Reptile și Amfibieni
– Andreea Diaconu, Fotograf
– Magdalena Huidu, Biolog, Parcul Național Buila-Vânturarița
– Mircea Ilie, Ecologist
– Virgil Iordache, Conferențiar, Facultatea de Biologie
– Alexa Iuliana, Psiholog, Editor Șef „Psychologies”
– Cătălin Istocescu, Inginer
– Ștefan Mantoiu, Geograf, Doctorand al Academiei Române
– Cristian Mihai, Ornitolog
– Elena Niță, PR Manager Alpha Bank
– Irinel Popescu, Entomolog, Lector Universitar Doctor
– Luana Simion, Inginer – Geomatica pentru Ingineria Mediului
– Marius Vintilă, Jurnalist
– Laura Zaharia, Expert Comunicare.