Domnu’ Dâncu, ce aveți cu industriile creative, dom’le?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Domnule Dâncu,

Nu bag de astea cu domn ministru și alea, alea de astea de scris pe cărți de vizită pentru că, deși poate o să vi se pară un pic paradoxal având în vedere că ministerul pe care îl păstoriți (mă rog, vorba vine…) a dat gherla despre care vă raportez mai jos, eu vă vorbesc ca om, adică omului care a avut oareșce legături cu ceea ce îndeobște se numește industrii creative.

Și vin și vă întreb direct, ardelenește, așa cum se cade a discuta niște oameni de cât de câtă omenie: Ce aveți, dom’le, cu industriile creative? De ce v-ați apucat să le dați la temelie de parcă ar fi dușman de clasă sau ceva? Ce v-au făcut industriile astea? Sunt dinamoviste sau ce?

pisica-neagraVă întreb, nu vă iau la rost. Deși, desigur, stilul meu mai zlogbiu poate să transmită altceva. Dar, pe de altă parte, zglobie a fost și decizia ministerului pe care îl conduceți de a scoate de pe lista de bunătăți financiare pe care urmează să le primim de la onor Europa fix codurile CAEN 1812 și 1721, adică cele care se referă la industriile creative.

Păi de ce le-ați scos? Căci le-ați scos, nu e că nu le-ați băgat. Le-ați scos pentru că ele fuseseră prinse în HG 775 din octombrie 2015, în legătură cu Strategia Națională de Competitivitate a României și în documentul care a stat la baza negocierii cu UE pe partea de fonduri pe care o să le primească România. Adică industriile astea creative au fost bune pentru toți până la un moment dat, dar când ați venit dumneavoastră ministru, ca să vezi chestie ghidușă, vorbeșți de clanță și clanța-i la ușă, au dispărut.

Păi de ce le-ați scos, vin și vă întreb? Este vorba – știți clișeul, doar le aveți cu ministereala – despre împărțirea sărăciei, de la care unii își iau țeapă? Nu știu ce să zic… Adică, după valoarea fondurilor alocate fiecărei țări europene pentru perioada 2014-2020, Romania aproape prinde podiumul, adică e pe locul 4 din 27! Doar Polonia, Italia și Spania au primit o alocare mai mare decât România. Deci bani ar cam fi.

Atunci de ce le-ați scos de la împărțeală? Vorbim, totuși, despre niște industrii care înseamnă peste 2.400 de firme cu peste 22.000 de angajați (bașca familiile, căci vă place statistica, deci știți să măsurați). Care industrii (deci care firme, deci care angajați, deci care familii) se văd puse în situația de a se uita la alte țări, unde ministerul de resort nu le-a friptat, cum accesează bine merci fonduri europene și cum le dau alor noștri cu chestiuni de astea gen thnologie înaltă și creșterea productivității fix în coraconul plexului economic.

Deci, de ce ați scos industriile creative de pe lista cu finanțările europene? Ce v-au făcut, dom’le? Sigur există o explicație, n-are cum altfel. Ceva care să aibă la baza un studiu de impact, făcut ca lumea, ardelenește, care să arate că industriile astea creative nu merită fonduri europene pentru că sunt chioambe, pe arătură sau pentru că castravetele este un fruct dicotiledonat. Dar să fie o fundamentare, ceva, acolo, o măslină.

De aia vă întreb. Ca să înțeleg. Nu de alta, dar este așa nașpa să trăiești într-o România pe care nu o înțelegi. Nu e tistaș, domnu’ Dâncu, nici un ptic.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Domnu’ Dâncu, ce aveți cu industriile creative, dom’le?”

  1. Nu cred ca primesti un raspuns ok din fix 2 motive. Ori au taiat fara sa stie ce fac, cum se mai intampla sa voteze prin Parlament fara sa stie ce. Ori sunt anumite interese particulare si atunci se pune batista nationala pe tambal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)