North West Fest – încă un festival. Adică, pardon, ÎNCĂ UN FESTIVAL?!

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

North West Fest, festivalul international de jazz și blues, va avea loc in Piața Cetății din Baia Mare, între 9-11 septembrie 2016. Asta este informația, pe scurt, pe care vreau să v-o dau. Ca să știți. Poate vă faceți program și ajungeți pe la isprava cu pricina. Titlul cu ”?!” îl explic mai jos.

În ultima vreme tot văd voci (este că e interesantă expresia asta sinestezică?) care spun, așa, sintetizat: ”ce mama lu’ dracu este cu atâtea festivaluri, de nu mai încapi de ele?”. Pe ideea că oriunde te uiți, în orice parte te-ai întoarce, o grămadă de evenimente, întâmplări, adunări și adunături se numesc ”festival”. Întrebarea, din punct de vedere cantitativ, este jusitficată masiv. Doar că, din punct de vedere calitativ, discuția are mai multe nuanțe.

Aș face o întrebare, cum ar veni, către cei care se declară enervați și inervați de mulțimea de festivaluri: dacă s-ar numi altfel, nu festival, v-ar mai deranja atât de tare? Întreb nu ca să fac mișto, ci doar ca o curiozitate. Care are la bază faptul că, așa cum am văzut-o în mai multe rânduri, diferența dintre percepția noastră despre ce ar trebui să însemne un festival și realitatea de la locul faptei este cât distanța de la birtul din Poplaca la crevasa lunară, prima pe stânga.

Dar ce înseamnă festival? Să dăm cuvântul DEXului: ”Manifestare artistică (muzicală, teatrală etc.) cu program variat și caracter festiv”. Capisci? Nu zice nimic de mărime, nu zice nimic de numărul minim de spectatori, nu zice nimic de nici un alt criteriu cu care noi ne-am obișnuit să receptăm ideea de festival. Căci, nu-i așa, în coraconul nostru, când zici ”festival” zici ceva amplu, ceva serios, ceva ceva zici acolo și simți acolo. Doar că nici noi nu știm ce exact. Dar avem acel feeling că trebuie să fie beton de beton. Fără să știm exact ce vrem de la chestiunea în cauză.

Cu permisiunea dumneavoastră, aș insista un pic pe ”caracterul festiv” al definiției de mai sus. Căci, din punctul meu de vedere, aici se poate face diferența dintre festivalurile adevărate și festivale (dacă înțelegeți ce vreau să zic…).

Dar, pe de altă parte, ce înseamnă caracter festiv? Păi și o serbare la grădiniță care se lasă cu acordare de premii pentru cele mai multe buline roșii sau pentru cei mai puțini muci șterși pe mânecă poate avea caracter festiv. Pentru publicul țintă, cum ar veni, adică pentru colectivul grădiniței, părinți, copii și aparținători (sau cum se zice). Păi și atunci care-i faza cu ”caracterul festiv”?

După umila mea părere (și știți că sunt de o modestie de-a dreptul apocaliptică), termenul de referință pentru acest caracter festiv (de unde și denumirea de festival, cred) este impactul pe care evenimentul îl are în comunitatea vizată. Căci, așa cum la grădiniță serbarea poate avea caracter festiv, așa și un festival bine făcut are un mare impact în comunitatea – public țintă. Asta este, din punctul meu de vedere, ceea ce diferențiază un festival de o întâmplare oarecare cu pretenții festivaliere.

Dacă vreți să vorbim despre comunitatea – public țintă, discuția este amplă, desigur. Și aș lua ca minuscul studiu de caz (în sensul că nu o să insist mult, doar ca să mă fac înțeles) North West Fest din Baia Mare (despre care am aflat de la stimabilul Eduard Keller, unul din organizatori). Care între 9-11 septembrie are prima ediție. Un festival mare, pe un sistem de referință național? Nici pe departe. Abia ce se naște, deci mai este mult drum până departe. Dar un festival care promite să aibă un impact mare pentru publicul său țintă: comunitatea locală din Baia Mare și din împrejurimi și iubitorii de jazz, care sunt dispuși să bată țara ca să vadă o trupă, un muzician sau pur și simplu pentru a face parte din această ispravă.

Încă ceva: în ce am zis mai sus, am spus ”festival bine făcut”. Poate părea furculition, dar un eveniment care este făcut praf de către organizatori, chiar dacă are toate componentele pe definiție să fie festival, sfârșește prin a se încadra în categoria greșit gramatical (și nu numai) de festivale. Pentru că o organizare praf aduce în caracterul festiv cam ce aduce o micuță flegmă într-o halbă de bere minunat așezată: mai beți-o voi dacă puteți!. Numai că, vedeți voi, rateul sau succesul unui eveniment se poate vedea doar la final. Un risc ocupațional, ca să zic așa.

Sunt prea multe festivaluri, deci? Nici pe departe. Nu de prea multe festivaluri trebuie să ne speriem, ci de procentajul festivalelor din acest număr. Atât.

north west fest

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “North West Fest – încă un festival. Adică, pardon, ÎNCĂ UN FESTIVAL?!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)