#RomâniaTristă Când ții steagul unei garnizoane în budă…

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Din când în când, unii îmi reproșați că prea văd mereu și mereu partea plină a paharului. Recunosc, mă fac vinovat de acest lucru. Așa mi-am setat eu feng shuiul și, vă jur, din momentul în care am decis să merg pe varianta asta parcă totul s-a legat mult mai bine. Nu insist pe chestiunea în cauză, vă las doar să meditați un pic de ce este mai bine să te uiți la câtă bere mai este în halbă și nu la câtă nu mai este :)

Doar că, din când în când, mă apucă tristețea când văd unele lucruri prin preajmă. De unde și ideea de #RomâniaTristă, pe care o lansez astăzi. Un fel de secțiune/htag, în care o să pun uneori câteva tristeți de ale mele.

Cu mențiunea că principiul de bază al acestei secțiuni este să îndreptăm păcătosul, nu să îl pedepsim. Căci mare nevoie avem nu doar de acuze și de înjurături la adresa unora care merită (sau, uneori, nu…), ci de încercări de a deschide dialogul pe niște teme care nu ne plac și, dacă este posibil, să găsim soluții.

Am văzut la Andrei Pogăciaș un share cu fotografiile făcute de Ion Tinel Mihai. Care m-au întristat profund. Pentru că în ele am văzut steagul de luptă al Brigăzii 29 Vedete Torpiloare, care înțeleg că este o unitate activă a Armatei Române (și dacă nu ar fi, tot un drac), pitit după ușă, în buda Muzeului Militar de Marină din Mangalia.

E oribil că se întâmplă așa ceva. De unde și tristețea mea masivă. Nu am făcut armata. Dar sunt avid cititor de istorie. Și din toate cărțile de istorie pe care le-am citit am învățat un lucru fundamental: atunci când îți bați joc de propria istorie, istoria viitoare își va bate și ea joc de tine.

Așa, ca idee, în Imperiul Roman, cea mai mare rușine pe care o putea păți o legiune (formidabila unitate militară a senzaționalului Imperiu) era să își piardă vulturul, un fel de drapel sacru în acea perioadă. Când un vultur era pierdut în bătălie, legiune înceta să existe, iar legionarii erau discreditați moral până la recuperarea vulturului. Există o sumedenie de povești despre astfel de recuperări de vulturi, ajungându-se până la războaie declanșate doar pentru acest obiectiv.

Pe partea constructivă – cum ziceam, ne dorim îndreptarea păcătosului, nu pedepsirea sa – nici nu știu ce să propun. Adică sunt sigur că există un colțișor undeva în Muzeul cu pricina, altul decât buda, unde poate să stea steagul acela. Dar, dacă prin niște ciudățenii funcționărești așa ceva nu există, eu unul mă ofer să îi găsesc un loc unde să stea în condiții de onoare și de demnitate, așa cum merită orice steag al oricărei unități de luptă, activă sau nu, din Armata Română.

O să transmit această ofertă și Muzeului și, pe linie ierarhică, și Ministerului. Ca să ajutăm, zic, dacă altfel nu se poate.

drapel 1

drapel 2

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “#RomâniaTristă Când ții steagul unei garnizoane în budă…”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)