Neconsultarea seniorilor în ceea ce privește politicile publice, acces dificil la servicii medicale, bariere în găsirea unui loc de muncă, lipsa unor grupuri de suport și consiliere, a oportunităților de îmbătrânire activă prin participarea la activități de socializare și voluntariat, perpetuarea unei imagini negative a vârstnicilor în presă.
Paragraful de mai sus nu este o enumerare întâmplătoare, ci o înșiruire de probleme pe care le înfruntă vârstnicii din România.
De aceea, Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. „OMENIA” București, partener în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, organizează în perioada 27-29 iunie 2016, cursul de lobby și advocacy pentru seniori, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari/grupurilor de inițiativă civică din țară, care vor reprezenta interesele persoanelor vârstnice în dialogul cu factorii de decizie de la nivel central și local.
Trainingul vizează dezvoltarea competențelor în advocacy și lobby pentru politici publice mai bune care să contribuie la creșterea participării persoanelor vârstnice la: analiza de nevoi pe plan local, stabilirea priorităților, elaborarea strategiilor și a planurilor de acțiune locală/națională.
Astfel, cei mai activi seniori, participanți la Cafenelele Seniorilor organizate în perioada martie-iunie 2016, persoane-resursă în comunitățile din care fac parte, vor învăța cum să își eficientizeze comunicarea, să își prioritizeze nevoile și soluțiile, să identifice toți factorii interesați, și astfel să interacționeze mai ușor cu autoritățile publice și centrale și societatea civilă.
Cea mai faină parte din toată această poveste este că, în 2017, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor, iar România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.
Foarte, foarte tare!