România ar putea fi a doua țară europeană care are Parlamentul Seniorilor

România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un Parlament al Seniorilor, după Irlanda. La ce ne-ar ajuta o astfel de structură? Să v-o bag pe aia cu cine nu are bătrâni, să își cumpere? Sau înțelegeți singuri ce și cum? :)

Confederația Caritas România, împreună cu Asociația C.A.R.P. „OMENIA” București, partener în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, a demarat caravana “Cafenelele Seniorilor”. Prima întâlnire a avut loc în București, iar caravana va continua anul acesta în alte 7 localități (Câmpulung, Timișoara, Copșa Mică, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea și Brăila)

afis_cap3“Acum dacă mă pensionez, nu mai sunt bun la nimic, nu mai sunt folositor. Așa gândesc foarte multe persoane ajunse la vârsta a treia. Tinându-l activ prin implicare în diverse proiecte și programe, voluntariat chiar, nu-i mai creăm vârstnicului sentimentul de inutilitate. Să nu ne ia pensionarea prin surprindere”. Ioan Maftei, profesor pensionar Colegiul Sf. Sava, București.

Discuțiile inițiate, în cadrul acestei prime întâlniri, fac parte dintr-un proces amplu destinat să aducă la masa dezbaterilor persoane vârstnice, reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și ai partidelor politice, cu scopul de a crește capacitatea seniorilor de a participa activ la influențarea deciziilor și a politicilor publice, în vederea creării condițiilor favorabile pentru o îmbătrânire activă și demnă.

Desfășurate în cadrul a 10 Cafenele ale Seniorilor, dezbaterile vor fi organizate în toate zonele țării și pornesc de la premisa că persoanele vârstnice reprezintă o categorie socială definitorie în transmiterea experienței de muncă și viață, a valorilor istorice și culturale, un factor de bază în educarea tinerei generații și o resursă națională importantă, ce poate fi utilizată inclusiv pe piața muncii.

Astfel, într-un cadru informal și destins, seniorii au împărtășit tuturor din experiența profesională și personală, dar și așteptările și speranțele pentru viitor. Exponenții generației „cu părul de argint”, așa cum amintea un senior prezent la Cafenea, au participat într-un mod interactiv la semnalarea unor aspecte majore atât din viața persoanelor de vârsta a treia, cât și din viața societății românești în general, făcând vizibil potențialul seniorilor.

La finalul caravanei, în urma unui proces amplu de selectare, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile vârstnicilor prin monitorizarea legislației dedicate persoanelor vârstnice și va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o îmbătrânire activă, sănătoasă și demnă. În 2017, România va putea deveni a doua țară din Europa care formează un astfel de Parlament, după Irlanda.

De ce avem nevoie de un Parlament al Seniorilor?

Ne răspunde Maria Crângașu, Manager proiect Cetățeni Activi la Puterea a Treia, Confederația Caritas România, subliniind situația dramatică a persoanei vârstnice în societatea romanească, a seniorilor care se confrunta cu probleme financiare și sociale, dar mai ales izolarea și marginalizarea acestora chiar în cadrul propriilor familii:

“Situația acestora nu reflectă deloc o bătrânețe demnă, și ne dorim ca aceștia să aiba dreptul la timp liber, de a sta alături de nepoți sau alături de alți exponenți ai generațiilor mai tinere, de a-și promova pasiunile și talentul, de a avea acces la noile tehnologii și de a putea lucra împreună pentru legi mai bune care îi vizează. Nu sunteți cetățeni la vârsta a treia, ci cetățeni la puterea a treia. Aveți un potențial personal și profesional fantastic și sunteți cei mai îndreptățiți să apărați drepturile tuturor vârstnicilor din România”.

Marcând importanța implicării seniorilor în activitățile comunității, încheie adăugând că: ‘’procesul de luare a deciziilor, atât la nivel național, cât și local, asigurarea accesului seniorilor pe piața muncii, promovarea solidarității între generații și asigurarea unei îmbătrâniri demne trebuie să reprezinte elemente intrinseci ale politicilor și strategiilor naționale din România’’.

Proiectul „Cetățeni Activi la Puterea a Treia” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Top articole din această secțiune

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.