Eu sunt de loc din Baia Mare. Bine, adevărul este că deja am mai bine de 20 de ani de București (inclusiv buletin de capitalist!), așa că, practic, sunt mai mult bucureștean decât băimărean. Dar îmi place atât de mult orașul acela din nordul frumos al țării…
La mine când zici ”Baia Mare” e ca o parolă :)) Căci devin brusc mai atent la chestiunea în cauză. Fix așa mi s-a întâmplat când am primit un mail de la Bogdan Ionuț Gâta, care îmi spunea despre agenția sa de marketing din Baia Mare.
I-am spus atunci să îmi trimită un text, în care să îmi povestească despre ce fac ei acolo. Din perspectiva faptului că Ionuț a fost la studii în Danemarca, dar s-a întors în țară cu următorul obiectiv: ”sa cautam drumul cel mai potivit pentru noi si incet, incet, sa schimbam felul in care functioneaza Romania”.
My kind of guy :)
–––––––––
Am decis sa plec facultate in Danemarca dupa ce mi-a povestit un prieten despre cum traieste acolo. Am plecat doar cu o scrisoare de admitere, hotarat sa invat cat mai mult. Nu ma astepta o chirie sau un loc de munca, le-am cautat singur, aceasta cautare fiind primul meu contact cu sistemul danez. N-am simtit reticenta lor fata de mine, nu prea o au fata de straini. Primul job l-am gasit batand din usa in usa, am lucrat la un retailer timp de 3 ani si jumatate, urmandu-mi in acelasi timp studiile.
Mediul academic din Danemarca este competitiv, sunt adunati acolo multi straini intr-un amestec de culturi diferite. Nu eram pregatit pentru acest impact cultural. Nu exista nepotism, se depune un efort considerabil pentru ce iti doresti sa obtii. Societatea daneza iti intinde mana cand ai nevoie, te ridica de jos, te ingrijeste. Regulile sunt urmate strict, nimeni nu cauta sa le ocoleasca, nu cauta scurtaturi. Esti stimulat sa creezi, sa inovezi, nu ajungi CEO cunoscand persoana potrivita. Poti ajunge doar prin munca.
Danezii sunt reci si practici. Sunt un popor ocupat, activ, am invatat de la ei dinamica urbana. Au o cultura dezvoltata a voluntariatului. De exemplu, studentii se implica in proiecte prin care implica facultate intr-un mod indirect. Lucreaza cu colegii lor, in echipa. Un proiect de care am aflat e acela al primei case self sustainable, cu pereti facuti din cauciucuri umplute cu pamant, casa in pamant. Studentii de la inginerie si arhitectura s-au ocupa de constructie, cei de la mecanica au dezvoltat un sistem prin care sa ia apa din pamant. Studentii de la Marketing s-au ocupat cu promovarea si au tinut legatura cu autoritatiile, primaria fiind si la ei o bataie de cap. De la o casa au ajuns sa construiasca un intreg cartier, sustinuti de primarie. Se cauta inovatia.
Am fost incurajati ca si studenti sa cream, sa ne depasim zona de confort, sa calatorim. In facultate 25% era teoria, restul practica. Examenele se dau pe calculator, cazurile erau ale unor firme reale, cu probleme reale. Am invatat sa fiu practic, sa nu stau toata ziua cu capul in carti, sa ma pun sa fac.
M-am intors in Romania, cu gandul sa folosesc aici, invatatura de acolo. Marketing am invatat sa fac cel mai bine. Mi-am adunat o echipa mica si faina, cu pasiune pentru domeniu lor. Am deschis o agentie de marketing – Cart Generation – in Baia Mare, cu o misiune clar stabilita si o viziune deschisa spre nou. Serviciilea agentiei includ:
– marketing si promovare
– studii de piata si consultanta de specialitate
– web design
– dezvoltarea de aplicatii mobile
– dezvoltare magazine online in functie de cerinte
– optimizare SEO
In Danemarca am invatat ce inseamna sa iti faci treaba bine, asta e posibil doar daca iti place ce faci. Era pacat sa nu fructific experienta mea de acolo. Lucram deja cu oameni din Romania, dar si din Danemarca, speram sa ne lansam international.
Modelul meu de business e cel orientat catre client, la noi se uita cateodata de client, de om. Voluntariatul m-a ajutat sa imi dezvolt empatia, sa inteleg mai bine nevoile oamenilor, vi-l recomand cu drag. Trebuie sa avem incredere in ce ne dorim, sa cautam drumul cel mai potivit pentru noi si incet, incet, sa schimbam felul in care functioneaza Romania.
1 thought on “De ce s-a întors în țară tânărul Bogdan Ionuț Gâta”
Bravo si la mai mare Ionut.