Analiză DWF.ro: Cât de interesați sunt românii de parlamentarii aleși

Specialiştii DWF.ro (Digital WorkForce) au realizat o analiză despre interesul arătat de români pentru senatorii şi deputaţii din județul în care locuiesc și pe care i-au votat, la ultimele alegeri parlamentare, să îi reprezinte.

DWF.ro a observat, în cele mai multe cazuri, o scădere a interesului oamenilor de a afla detalii despre aleșii locali, dar a remarcat și diferențe foarte mari în volumul de căutări pe Google între aceste județe. Astfel, dacă pentru Capitală au fost înregistrate peste 300.000 de căutări în fiecare an, la polul opus sunt județe precum Călărași și Caraș Severin pentru care au fost înregistrate doar câteva sute de căutări. În altele precum Ialomița, Maramureș, Vâlcea, Vaslui, Bistrița-Năsăud sau Botoșani, variația este pozitivă, ceea ce arată că cetățenii din aceste regiuni au fost mai interesați să afle informații despre cei pe care i-au trimis în Parlament să-i reprezinte.

Revenind la județele „fruntașe“, pentru Bucureşti, cu o populație declarată de peste 1,6 milioane de locuitori, sunt aleşi în Parlamentul României 38 de deputaţi şi 16 senatori și, conform analizei DWF.ro, interesul bucureştenilor a scăzut cu 1,81%, procent care îi arată pe acești cetățeni interesați constant de parlamentari. Pe locul al doilea este Prahova, cu 16 locuri pentru deputaţi şi şapte pentru senatori, dar aici a fost observată o scădere cu 34,10%, pe când în Braşov, care are în Parlamentul României 11 deputaţi şi şapte senatori, procentul scăderii ajunge la 32,72%.

În judeţul Neamţ, variația de la an la an ajunge la 50,98%, în scădere considerabilă, în contextul alegerii a 10 deputaţi şi patru senatori. În final, clasamentul este întregit de Iaşi pentru care sunt disponibile 18 locuri de deputaţi şi şapte de senatori în Parlament, unde a fost înregistrată o scădere de la an la an cu 7,97%. Sunt însă și județe în care nu au fost înregistrate diferențe de la an la an, cum ar fi Galați sau Constanța.

Ultimele alegeri pentru Parlament s-au desfășurat în România în 2012. În același an, a fost organizat și un referendum privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Actuala analiză pe care DWF.ro am realizat-o prezintă un cadru sumar înainte alegerilor care se vor desfășura în toamnă, când cetățenii României din aceste județe sunt așteptați la vot pentru a-i alege pe viitorii parlamentari. ”Deși statisticile care pot fi obținute prin analiza căutărilor online, nu reprezintă interesul tuturor românilor – mai ales al celor care n-au acces la Internet, din motive evidente, totuși ilustrează succint implicarea și informarea oamenilor în domeniul care îi privește direct” , a declarat Mihai Vînătoru, Managing Partner DWF.

dwf.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)