După Prima Casă, avem și Prima Baie. Dar cum ar fi să avem și Primul Politician?

Dacă vi se pare că faza cu Prima Baie este o glumă, să nu vi se pară. Căci există o doamnă deputat care a propus acest program. Așa, la prima vedere, pare că e o lambadă politicianistă. Doar că, dacă ne uităm la motivația legată de faptul că în mediul rural sunt probleme teribile pe partea asta sanitară, nu e chiar așa de ridicolă propunerea.

Doar că, după mintea mea atâta câtă este, mai bine direcționezi potențialele fonduri pentru Prima Baie către grupurile sanitare din școli și din spitale, unde mizeria este deplină în anumite zone ale țării. Căci, dacă îmi permiteți, asta este mai important decât faptul că țăranul român face pișu pe gardul din fundul curții, pardon my French.

strada banuluiEu aș propune să avem programul Primul Politician. Prin care statul român să ofere, să zicem, 10 locuri de deputat (hai că avem de unde, avem 600 de parlamentari, mă înțelegeți) pentru niște români care nu au mai făcut politică. Pentru că jur pe roșu albăstriu cu nuanțe de galben-portocaliu că oamenii ăștia nu au cum să fie mai tembeli decât cel puțin jumătate din actualii parlamentari.

Cum să intre cei 10 români nepoliticieni în Parlament? Se găsesc variante, dă-i pace. Pe liste suplimentare, cum ar veni, pe baza unui calcul proporțional gen dacă te-au votat x votanți din ciscumscripția ta să se calculeze cât înseamnă acest x din total masă electorală și aia este. Sau ceva de genul. Sau alte variante. Căci, nu-i așa, la cât de complicat este sistemul electoral la noi, e o problemă, băiat, să îl mai complicăm un pic?

Utopia pe care o propun are la bază o motivație feroce: dacă nimeni altcineva din afara sistemului politic nu se bagă în alegeri, de unde pana corbului carpatin să se împrospăteze clasa politică? Dacă ăla zice că i se rupe, ăla zice că nu se bagă că pute, aia zice că are alte treburi în viață, păi de unde să avem alți politicieni? Căci doar nu sunt de cumpărat pe olx, desigur.

Avem nevoie de politicieni noi. Ca de aer! Doar că actuala clasă politică și-a aranjat în așa fel făcutele încât accesul noilor oameni, ca să le zic așa, în funcții eligibile este practic doar așa ca un praf în ochi. Mizeria de lege electorală promulgată de Johannis (președintele vostru minunat, nu-i așa?) limitează groaznic accesul noilor formațiuni politice în Parlament (da, știu, poate oricine să își facă partid, dar dacă pragul electoral a rămas mizerabil de înalt, pot să își bage partidulețul de buzunar fix în dorsal, căci nu pupă locuri altfel). Dar el este președintele care vrea să modernizeze și să bla bla și să mu mu.

Este pe dracu. Și Johannis este ca toți ceilalți, un politician care vrea să mențină actuala stare de fapt, în care politicienii actuali să își miroase în continuare perciunii și să își schimbe între ei șosetele îmbuibate de băgat picioarele în fondurile publice. Restul e abureală.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)