Notă: Acest material despre Cincșor face parte din seria despre #DrumulCetăților, o ispravă faină marca Bitdefender, în care am fost implicat. Drumul Cetăților este o aplicație mobilă (o găsiți aici pentru IOS și aici pentru Android), prin care puteți descoperi ce cetăți puteți vizita în zona în care sunteți și puteți da check-in ca să deveniți străjeri, logofăți și alte funcții de astea înalte, bașca niște premii. Așa că ia descărcați-i și vedeți ce obiective aveți pe lângă voi :D Ah, și să dați feedb-back celor de la Bitdefender, pentru că ei vor să îmbunătățească aplicația!
–––––––-
Auzisem despre Cincșor, dar așa cum auzisem despre încă vreo 30 și ceva de biserici fortificate din zona săsească, adică era la capitolul ”printre altele”. Din fericire, #DrumulCetăților m-a adus fix unde trebe, ca să zic așa :D Pentru că tare mi-a plăcut ce am văzut acolo. Adică, mă rog, nu e că Cincșor este dferită total de alte biserici fortificate (sunt cam pe același calapod, ca să zic așa), doar că face parte din acea categorie selectă (după mintea mea, desigur), care are acel ”ceva”, știți voi, un feng shui care rezonează cu coraconul tău :)
Numele localității Cincșor (aflată la 14 km de Făgăraș) vine din nemțescul Kleinschenk, care tradus lejereanu înseamnă… Cadoul Mic :D Adevărul este că, în ceea ce mă privește, și-a cam respectat denumirea, pentru că a fost cu adevărat un cadou frumos pe care l-am primit în această deplasare :) Așezarea a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1377 în listele fiscale papale (Rudbertus de Parvo Promotorio) ca așezare săsească. Dar în 2011, mai existau doar 22 de sași în localitate…
Lucrările la biserica Cincșor au început în 1421. Din fericire, această biserică este una din cele mai bine conservate din Transilvania ca stil de construcție din acea perioadă, pentru că modificările la ea au fost minimale. Încă un motiv să o vizitați, zic!
Neapărat să urcați în turnul bisericii (o să fie un pic mai greu pentru ăștia mai înalți, ca mine, pentru că sunt niște uși de acces așa, mai pentru hobiți :D), pentru că vă oferă o panoramă foarte frumoasă asupra localității.
Desigur, pentru că eram gașcă organizată la modul corespunzător, nu a lipsit și binemeritata caterincă :)) Vedeți mai jos liveul pe care l-a săvârșit musiu Tudoran din clopotnița bisericii, în care am o intervenție pe finală care lămurește total legătura dintre Thailanda și Cincșor… :D
Primul live de la Cincșor. #drumulcetatilor by #bitdefender
Posted by Cosmin Tudoran on Friday, 8 April 2016
Vă recomand să mergeți să vizitați biserica fortificată de la Cincșor, dacă aveți drum prin zonă. Și, desigur, să nu uitați să dați și check-in în aplicația Drumul Cetăților, ca să primiți gradele cele mai înalte posible în ierarhia de acolo!