Erasmus pentru tinerii antreprenori, o oportunitate grozavă

Am decis să scriu despre Erasmus pentru tinerii antreprenori din două motive mari și late. Primul este unul de-a dreptul evident pentru cei care îmi fac onoarea să mă citească la modul constant: sunt antreprenor și simt din toți rărunchii mei că țara asta a noastră are nevoie de cât mai mulți tineri care să o ia pe acest drum. Al doilea motiv este unul ce ține de context și de conjunctură: acum mai mult decât niciodată tinerii antreprenori români au niște oportunități grozave pentru a merge pe acest drum greu, dar frumos, foarte frumos :)

Așa, ca o punere în perspectivă, (dap, sunt un blogger – antreprenor bătrân și pe alocuri simpatic :D), pe vremea tinereților mele a merge să înveți antreprenoriat în străinătate era ceva aproape intangibil. Lasă că trebuia să stai la cozi imense pentru o viză în orice țară europeană (dap, nu era ca acum, când poți pleca unde vrei tu doar cu cartea de identitate). Lasă că biletul la avion costa cât 2, 3 salarii (nici cu trenul nu era mare afacere, era scump groaznic pentru noi). Lasă că ne lipsea teribil mindsetul de a vrea să ieșim din zona noastră de confort ”românesc”, dacă îmi permiteți să îi zic așa.

Cristian China BirtaDar ce era cel mai greu pentru noi (acum îmi dau seama de asta, când mă uit în jur…) era faptul că simțeam că nimeni nu vrea sau nu poate să ne ajute ca să ne arate cum să mergem pe drumul antreprenorial. Acum, însă, vremurile pe care le trăim (chiar dacă le putem găsi niște hibe, desigur, ca oricăror vremuri) oferă tinerilor antreprenori niște oportunități teribile.

Pentru că, altfel spus, întreg sistemul european pare că, spre deosebire de când eram noi, generația mea, tineri, este construit în așa fel încât să îi ajute pe tineri să facă pași uriași pe drumul pe care l-au ales. Iar asta, dragilor, este enorm!

Hai să o zic mai direct: acum, dacă ești tânăr și vrei să devii antreprenor, nu prea ai scuze, parol! Există atâtea opțiuni, atâtea oportunități, atâtea variante de lucru, încât doar dacă nu vrei și nu vrei nu îți iese ceva. Profitați, deci, de părțile bune ale vremurile pe care le trăim și faceți pasul decisiv pentru a deveni antreprenori cu adevărat europeni.

Erasmus pentru tinerii antreprenori este o astfel de masivă oportunitate. Așa că am decis, în speranța că rândurile de mai jos o să ajute pe cei dintre voi care, din diverse pricini, sunteți încă indeciși, să faceți cele antreprenorial cuvenite :) Cu mulțumiri Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania pentru suportul pe care mi l-a oferit în redactarea acestui material.

Pentru început, un film care vă explică în mare ce înseamnă acest program, cu o necesară punere în context.

Găsirea unui loc de muncă poate fi una dintre cele mai mari provocări din viața ta. De ce să nu îți deschizi propria afacere? Poți beneficia de oportunitățile Erasmus și în calitate de tânăr antreprenor! Află mai multe detalii aici:

Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania

Ce este Erasmus pentru tinerii antreprenori

Erasmus pentru tinerii antreprenori este un program de schimb transfrontalier care oferă antreprenorilor noi sau aspiranţi şansa de a învăţa de la antreprenorii cu experienţă care conduc mici companii în alte ţări participante. Aveți mai jos un interviu cu Diana Vestineanu, unul din beneficiarii acestui program, din care veți înțelege la modul aplicat despre cum se desfășoară concret acest stagiu.

erasmus pentru tinerii antreprenori 1Totuși, vă spun pe scurt și – cum mă știți – mai de la peluză: tu, ca tânăr aspirant antreprenor, ca să zic așa, mergi și stai câteva luni alături de un antreprenor dintr-o țară europeană și înveți cât ești tu în stare să înveți de la el. Iar cunoștințele acumulate, vă garantez, vă ajută să ardeți o grămadă de etape în activitatea antreprenorială, de care altfel v-ați fi lovit oricum, uneori chiar dureros :)

Trebuie să știți că stagiul este parţial finanţat de Uniunea Europeană. Iar asta mie îmi place. Pentru că este în pur sistem antreprenorial. Adică ești ajutat, desigur, dar mai trebuie să investești și tu ceva, adică exact ce trebuie să facă un antreprenor: să investească pentru a obține beneficii.

Erasmus pentru tinerii antreprenori este finanţat de Comisia Europeană şi este derulat în ţările participante  cu ajutorul punctelor locale de contact, care au competenţe în acordarea de sprijin pentru afaceri (de exemplu, Camera de Comerţ, centrele pentru întreprinderi nou înfiinţate, „incubatoarele de afaceri” etc.). Activităţile acestora sunt coordonate la nivel european de către Oficiul de sprijin al programului.

Cine poate participa la Erasmus pentru tinerii antreprenori

Există două categorii mari de potențiali beneficiari: antreprenorii aflați la început de drum (cei care primesc training) și antreprenorii cu experiență (cei care o să ofere training).

Antreprenor nou înseamnă, pe scurt, că ai deja o afacere, începută în ultimii 3 ani sau că vrei să îţi deschizi propria companie, având deja un plan de afaceri bine pus la punct. Dacă intrăm un pic în detaliu, trebuie să țineți cont de următoarele chestiuni:

  • Să fii rezident permanent al uneia dintre ţările participante;
  • Să ai un proiect concret sau o idee de afaceri concretă, reflectate într-un plan de afaceri;
  • Să fii motivat şi să te angajezi să colaborezi pe durata stagiului cu antreprenorul cu experienţă din cealaltă ţară participantă;
  • Să fii pregătit să contribui la dezvoltarea afacerii antreprenorului gazdă şi să îţi pui la dispoziţie abilităţile şi competenţele;
  • Să fii pregătit să completezi fondurile programului la nevoie pentru a acoperi costurile schimbului în străinătate.

Antreprenorii cu experiență (gazdă) care vor să împărtășească din experiența lor tinerilor trebuie să întrunească urmăoarele condiții:

  • Să fie rezidenţi permanenți ai uneia dintre ţările participante;
  • Să fie proprietarii-managerii unei întreprinderi mici sau mijlocii SAU o persoană direct implicată în antreprenoriat la nivelul consiliului de conducere al IMM-ului;
  • Să fi condus o companie timp de mai mulţi ani;
  • Să fie dispus să împărtăşească cunoştinţele şi experienţa proprii cu un antreprenor nou şi să acţioneze ca un mentor.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați

Alege-ți punctul local de contact preferat. Punctul local de contact trebuie să fie activ în ţara de reşedinţă a antreprenorului, deoarece acesta va acţiona ca ghid şi punct de contact pe durata întregului proces. Antreprenorii care locuiesc într-una dintre puţinele ţări în care un punct local de contact nu este disponibil se pot înscrie la un punct de contact din altă ţară europeană la alegere.

Pregăteşte-ţi documentele pentru candidatură: curriculum vitae, scrisoare de motivare şi, în plus pentru antreprenorii noi, planul de afaceri;

Înscrie-te cu ajutorul formularului online şi încarcă CV-ul şi planul de afaceri (doar pentru antreprenorii noi);

Construieşte o relaţie de lucru cu un antreprenor nou sau cu un antreprenor gazdă din străinătate (două opţiuni): a) Sugerezi punctului tău local de contact un antreprenor nou sau un antreprenor gazdă cu care eşti deja în contact sau b) Cauţi un antreprenor nou sau un antreprenor gazdă în catalogul online cu ajutorul punctului tău local de contact.

Încheie un acord cu antreprenorul tău nou sau gazdă privind munca şi proiectul de învăţare (şi anume, datele, obiectivele şi planul de activităţi al schimbului) şi trimite detaliile punctului tău local de contact;

Semnarea Angajamentului pentru calitate: Angajamentul pentru calitate trebuie să fie semnat (digital) de toţi partenerii implicaţi în relaţia de lucru. În calitate de antreprenor nou, trebuie să închei şi un acord de finanţare cu punctul tău local de contact;

Începutul stagiului în străinătate: durata schimbului poate fi cuprinsă între 1 şi 6 luni, cu posibilitatea împărţirii stagiului în perioade săptămânale (cu condiţia ca perioada maximă de timp să nu depăşească un total de 12 luni);

Asistenţa financiară pentru antreprenorul nou va fi acordată în mai multe tranşe, în conformitate cu acordul semnat cu punctul său local de contact.

Acestea fiind zise, așa cum promiteam mai sus, aveți interviul cu Diana Vestineanu, unul din beneficiarii acestui program. Ca să înțelegeți mai aplicat ce și cum :)

Cristian China-Birta: Daca ar fi sa caracterizezi intr-un cuvant ERASMUS pentru Tineri Antreprenori, care ar fi acest cuvant? Si te rog sa imi motivezi alegerea cuvantului.

Diana VestineanuDiana Vestineanu: INCREDERE – consider ca ERASMUS pentru Tinerii Antreprenori iti da un model de aripi cu care poti zbura conform dorintelor tale, dar pe teritoriul altei tari, stiind ca esti in siguranta chiar daca esuezi.

Povesteste-ne, pe scurt, in ce a constat experienta ta acolo? Unde ai fost, ce perioada de timp ai petrecut, ce activitati ai desfasurat, etc.

Acest program mi-a oferit sansa ca timp de 4 luni, alaturi de un manager de succes cu experienta vasta in domeniile mele de interes, sa-mi desfasor activitatea in Castellon de la Plana, Spania, sa fac schimb de experiente (participand si organizand alaturi de ei evenimente), schimb de idei (sa-mi largesc orizonturile si sa privesc domeniul de interes din mai multe perspective), schimb de metode (am pus in practica si dezvoltat instrumente de educatie nonformala, de antreprenoriat, de dezvoltare personala si globala), sa construiesc colaborari, sa gestionez situatii cat mai vaste ca lider si manager, sa pun in practica activitatile dorite (respectand in acelasi timp si linia comuna) si, mai ales, sa-mi imbunatatesc planul de afacere.

Care sunt abilitatile pe care le-ai dobandit in timpul programului?

Relationare cu oameni de succes, leadership, abilitatea de a desfasura traininguri in limba spaniola si engleza, abilitatea de a structura si analiza proiecte de la A la Z.

Cum intentionezi sa aplici ceea ce ai invatat pentru ce vei intreprinde in continuare?

Tinand cont ca acum sunt in procesul de lansare a unei asociatii, mare parte din ceea ce am invatat in program voi aplica in cadrul conducerii, gestionarii, organizarii, realizarii proiectelor pe care urmeaza sa le desfasor in cadrul Asociatiei Point of Vyou.

Pentru tinerii care ne citesc, spune-mi trei motive pentru care ei ar trebui sa aplice la acest program.

  • Largeste perspectiva in care privesti domeniile: antreprenoriatul, networking-ul si afacerile.
  • Starneste entuziasmul de a porni motoarele la maximum pentru a da viata ideii tale.
  • Te face sa simti ca esti capabil si ca „posibilul” il construiesti chiar tu.

In cazul in care va este de ajutor, aici puteti vizualiza brosura Povesti de Succes a 11 participanti (inclusiv al meu) in programul Erasmus pentru tinerii antreprenori 2015.

—————————————————

Acest material face parte dintr-o campanie lansată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România pentru promovarea oportunităţilor de tineret la nivel european  și a rolului Parlamentului European cu privire la susţinerea acestor programe – asigurarea cadrului legal în care se desfășoară toate programele pentru tinerii europeni, precum și în alocarea bugetelor pentru acestea. Parlamentul European își dorește  să păstreze o comunicare deschisă și continuă cu tinerii, care pot contribui, astfel, la îmbunătățirea tuturor programelor dedicate lor prin feedback-ul pe care îl pot oferi în urma experiențelor acumulate.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Erasmus pentru tinerii antreprenori, o oportunitate grozavă”

  1. Nu…serios! Pe bune? Pare atat de …roz..si ce bine, doar antreprenorii care au facut deja bani merita sa faca si mai multi..amatorii si tinerii sa mai astepte si sa invete singuri, pt cs iaca-ta noi asa ne-am spetit, sa se speteasca si ei

    1. N-ai înțeles mare lucru din programul ăsta, așa-i? Și nu înțeleg de ce te răstești. Sunt și alte programe care nu sunt pentru tineri antreprenori. Tu te enervezi când mergi la farmacie și vezi că nu au cartofi?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.