HomeFest sau cum să vezi o piesă de teatru într-o garsonieră

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Dacă vi se pare ce zic despre HomeFest în titlu cam ciudat, apoi să știți că fix așa este. Ciudat, desigur, dar într-un mod fain, firește. Căci, nu-i așa, a muta o piesă de teatru (mă rog, generic spus, vorbim despre un act cultural, de fapt) dintr-un spațiu convențional într-unul neconvențional precum o garsonieră mie mi se pare într-un mare fel.

Ieri am participat pentru prima dată la isprava asta. La care m-am dus de curiozitate (unul din multele mele, păcate, parol…). Întâmplarea face că, fix înainte de a mă îndrepta către locul faptei, m-am întâlnit cu Călin Hera și am aflat – ca să vedeți cum se leagă lucrurile – că urma să o văd performând pe… vara lui :))

Cum a fost la prima mea ediție de HomeFest

Am ajuns mai repede decât ora indicată, undeva, pe strada Dogarilor (pe lângă intersecția Tunari cu Eminescu), am ajuns la numărul primit în invitație. Două persoane, un domn și o doamnă, așteptau și ei în fața clădirii. ”Pentru Home Fest?”, am întrebat (cumva furculition, dar vorba aia :D), ”da”, mi-au răspuns, așa că m-am pus pe așteptat. Adică pe observat. Căci eram curios să văd cam ce oameni vin la o astfel de manifestare.

IMG_5372
HomeFest

Lume normală, dacă vreți. Cei mai mulți tineri. Trăgeam cu urechea la discuțiile lor și erau de astea, mai culturale. Dar nu exagerate, adică nu o dădeau cu ontologicul pshihotrop caduc și exhaustiv :)) Mai de un film, mai de o carte, mai de o piesă de teatru, mai de ”e prima dată când vin, chiar mă întreb cum o să fie”, de astea, normale.

Intrarea înspre locul unde urma să vedem piesa (undeva la subsolul clădirii – de data aceasta nu a fost chiar ”garsoniera” de la care am pornit povestea :D – într-un fel de bucătărie comună), era semnalizată după cum puteți vedea în fotografie. Așa, dacă te uitai fugitiv, zici că era bloc cu bulină roșie de cutremur sau ceva :))

Livia (de la care am și primit invitația) tăia bilete la intrare. Vorba vine, tăia bilete, căci biletul de intrare a fost o carte. Dap, o carte. Trebuia să vii cu o carte, pe care să scrii o dedicație anonimă și să o dai organizatorilor, care vor să facă o altă ispravă cu cărțile primite. Abia atunci mi-a dat seama că – mno, blogger bătrân și pe alocuri simpatic, ce vreți… :D –  îmi uitasem cartea la birou. Livia a fost îngăduitoare, totuși. Și m-a lăsat să intru și așa, vai blogul meu :))

Spațiul era, cum vă spuneam, o bucătărie comună. Ceva gen și sală de mese. Vreo 20 de locuri în total pentru spectatori, răsfirate cam prin toată încăperea. Urma să vedem spectacolul ”FAMILY Dreaming & Lucid VITA”, o creație Maria Hera & Thanh Hoa Luong. Cumva, față de ce ești obișnuit în spațiul convențional – bref, ei acolo, noi într-o altă parte -, faptul că toți cei implicați în spectacol se plimbau printre spectatori ca să dea drumul la lumini, la muzică, la proiector, la ce mai trebuia a fost simpatic. Adică, mă rog, mie mi s-a părut simpatic. Altfel, adică fix ce așteptam de la HomeFest.

Despre spectacolul în sine nu am ce să vă spun. Pentru mine a fost o curiozitate și nimic mai mult. Cred că sunt prea ”teluric” (vorba unei doamne care a stat lângă mine, și ea cam confuzată de ce a văzut) pentru chestiuni de astea mai profunde. Îmi declin, deci, competența de a zice că a fost sau nu a fost și că s-a vrut a fi fără să fie, fiind. Sau ceva :))

Vă spun doar că merită să experimentați feelingul HomeFest. Vedeți programul și cam ce v-ar coafa, cu mențiunea că trebuie să vă mișcați repede, multe spectacole sunt sold out. Merită să fiți parte din această ispravă tocmai pentru că este altfel decât ce experimentați de obicei. Iar dacă ăsta nu este un motiv suficient de a vă mișca dorsalul să participați, atunci să știți că nu citiți blogul care trebuie, parol :)

Care-i faza, de fapt, cu HomeFest

HomeFest este un proiect inițiat de lorgean theatre, marca homemade culture. lorgean theatre transpune teatrul și art performance-ul în spațiul privat și locuit. Este o formă de teatru comunitar, independent, desfășurat în spații domestice, care vizează crearea și consolidarea legăturilor sociale.

HomeFest este primul festival artistic care se desfășoară în case și apartamente. Dacă primăriile se ocupă de fațade, noi vă propunem reabilitări interioare prin piese de teatru, dans contemporan, filme, workshop-uri și concerte. Începând cu 2014, HomeFest aduce arta în spațiul domestic, transformă sufragerii și dormitoare în scene, oferă un bun prilej de a vă întâlni vecinii și în altă parte decât pe scara blocului sau la piață. HomeFest înseamnă cultură de casă!

Spectatorii au o experiență culturală inedită chiar în blocul în care locuiesc sau în apropiere. Între public și artiști se stabilește o legatură mai directă decât în spațiile de joc obișnuite, iar spectatorii, vecinii și invitații lor au ocazia de a interacționa și de a se raporta mai strâns la cartierul și blocul din care fac parte. Spațiile sunt puse la dispoziție de persoanele care vor să găzduiască spectacolele și să își transforme temporar spațiul de locuit într-unul deschis artei. Acestor persoane noi le spunem “operatori domestici culturali”, ceea ce înseamnă că sunt niște gazde minunate (și speciale).

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “HomeFest sau cum să vezi o piesă de teatru într-o garsonieră”

  1. Pingback: HomeFest trage draperiile peste cea de-a treia ediție | homefest2016

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)