Telemeaua de Ibănești – primul produs românesc cu denumire de origine protejată (DOP)

De ce ar trebui să ne bucurăm că Telemeaua de Ibănești a bifat un succes european? Păi, după mintea mea de chinezu de România, motivul este unul simplu: pentru că o să urmeze și alte produse românești. Cu ce ne ajută faptul că o să avem mai multe produse românești care să poarte ”ștampila” DOP? Ei bine, sper că nu aveți de gând să îmi puneți o astfel de întrebare :))

telemea de ibanestiTelemeaua de Ibănești a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu „denumire de origine protejată” (DOP). Comisia Europeană a aprobat, în data de 15 martie 2016, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române.

În acest moment există peste 1.330 de produse deja protejate în Uniunea Europeană, disponibilă în baza de date DOOR.

Ce este Telemeaua de Ibănești

Telemeaua de Ibănești este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenită de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova. Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generație în generație.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)