De ce ar trebui să ne bucurăm că Telemeaua de Ibănești a bifat un succes european? Păi, după mintea mea de chinezu de România, motivul este unul simplu: pentru că o să urmeze și alte produse românești. Cu ce ne ajută faptul că o să avem mai multe produse românești care să poarte ”ștampila” DOP? Ei bine, sper că nu aveți de gând să îmi puneți o astfel de întrebare :))
În acest moment există peste 1.330 de produse deja protejate în Uniunea Europeană, disponibilă în baza de date DOOR.
Ce este Telemeaua de Ibănești
Telemeaua de Ibănești este o specialitate de brânză produsă din laptele obținut de la vacile crescute în zona văii Gurghiului, sărată prin utilizarea saramurii provenită de la fântânile cu apă sărată din localitatea Orșova. Ea poate fi produsă doar în zona localităților Gurghiu, Hodac și Ibănești din județul Mureș, care sunt parte a văii Gurghiului, locul unde metoda de producere a fost transmisă din generație în generație.