Hemoroizi – lăsați rușinea la o parte!

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Încep acest material despre hemoroizi cu o întâmplare adevărată. Care, în mintea mea, sintetizează foarte bine rușinica (nu știu cum să îi spun altfel) celor mai mulți dintre noi când vine vorba despre acest subiect. Cu mențiunea că, puteți citi informații complete despre hemoroizi și despre cum să preveniți apariția lor și despre cum – foarte important! – să alegeți tratamentul corect.

În urmă cu vreo juma de an, îl sun pe un amic. Trebuia să ne vedem să facem ceva împreună. Îmi răspunde și îmi zice că nu ne putem vedea în zilele următoare, pentru că are niște probleme de sănătate. Mă îngrijorez și îl întreb dacă pot ajuta cu ceva. El zice că nu, dar că mă sună săptămâna următoare.

După câteva zile mă sună și stabilim o întâlnire. La bere, desigur, mă știți doar :) Imediat ce ne-am așezat la masă, îl întreb despre problema lui de sănătate. El o dădea din colț în colț, că e bine, că a trecut, evitând să îmi răspundă. Eu, bănuind cele rele, îl presez să îmi spună care-i faza. Și, după multe insistențe, omul îmi spune roșind că a avut hemoroizi.

La care eu ”bravos, bre, doar atât?! Credeam că e ceva grav, măh…”. El, surprins de reacția mea, îmi zice ”știi, e delicat să vorbești despre așa ceva”. L-am întrebat atunci dacă i-ar fi fost rușine să îmi spună din prima dacă s-ar fi operat de apendicită. Zice, mirat, că nu, nu i-ar fost rușine. Și că, totuși, nu se compara una cu alta. ”E același lucru, boss”, îi zic eu, ”fix același lucru: o problemă de sănătate. Punct”. Și discuția a continuat în această idee: sănătatea este sănătate, nu contează care-i buba.

Altfel spus, a avea o problemă cu hemoroizii este fix același lucru cu orice altă problemă de sănătate. Principial vorbind. Pentru că, în esență, obiectivul pe care îl ai, indiferent de ce te doare, este să rezolvi această problemă. Punct. Restul sunt detalii de parcurs, ca să le zic așa. Inclusiv partea de a vorbi despre problema în cauză.

Bun, să lăsăm la o parte faza cu vorbitul cu prietenii, cu cunoștințele sau cu oricine altcineva din sfera publica despre așa ceva. Căci, pe undeva, este de înțeles să nu îți trâmbițezi problemele de sănătate. Dar, din punctul meu de vedere, este uluitor de-a dreptul să îți fie rușine să mergi la doctor, la specialist, când ai o problemă cu hemoroizii. Pentru că – și nu știu cum să v-o zic mai direct – specialistul o să vă ajute să scăpați de problemă, o să vă recomande tratamentul corect.

Să-ți fie rușine să mergi la doctor cu o astfel de problemă este cam ca faza cu nu îmi deschid umbrela, deși plouă de rupe, pentru că o să arăt caraghios cu ea în mână. Pentru mine, cel puțin, este de neînțeles așa ceva.

Până să ajungi la doctor, însă, există niște pași, ca să le zic așa. Pe care mi-am propus să îi parcurgem împreună mai jos, ca să fie mai clară toată chestiunea. Cu mențiunea că găsiți pe siteul Procto-Glyvenol informații complete despre hemoroizi și eu că mai jos vă dau doar pe scurt niște informații. Pentru că, nu-i așa, pregătirea pașilor pe care trebuie să îi faceți înseamnă, în esență, să fiți cât mai bine informați.

Despre hemoroizi, pe scurt

hemoroiziHemoroizii sunt dilatații varicoase ale venelor situate în peretele anusului și rectului. Există trei tipuri de hemoroizi: interni, externi sau micști. Cel mai greu de depistat sunt hemoroizii interni, un semn că aceștia există este prezența sângelui în scaun. Boala hemoroidală comportă 4 stadii, despre care este bine să fiți informați, ca că vedeți ce măsuri trebuie să luați. Există mai multe cauze pentru care apar hemoroizii, cele principale fiind tulburările digestive, bagajul genetic individual și sarcina și naștere. Dar nu sunt singurele, le găsiți pe site pe toate.

Simptomele care vă spun că aveți hemoroizi

Principalele simptome sunt sânge proaspăt, roșu intens, în cantitate mică, în scaun sau pe hârtia igienică; mâncărime sau iritație în regiunea anală; durere sau disconfort în regiunea anală; tumefiere în zona anusului; eliminarea unor mucozități prin scaun; pete pe lenjerie. Dacă aveți astfel de simptome, ar fi bine să începeți să vă informați despre pașii pe care trebuie să îi urmați ca să rezolvați problema. Mare atenție la efectele emoționale, pentru că nerezolvarea acestor probleme aduc cu sine o grămadă de frustrări și de neliniști, în special pornite de la rușinea despre care v-am spus mai sus, care vă împiedică să vorbiți măcar cu un specialist.

Ce regim alimentar trebuie să avem în caz de hemoroizi

Specialiștii recomandă să evităm cofeina și înlocuitorii ei pentru că se pot agrava problemele cu hemoroizi. Acest lucru este recomandat în special în timpul crizelor hemoroidale. Mare grijă și la condimente, pentru că alimentele puternic condimentate cu piper, boia dulce sau picantă, curry ori alte condimente indiene, dar și muștarul iute, ketchup-ul picant, ardeii iuți pot cauza inflamarea vaselor de sânge și irită mucoasa rectală, iar astfel de efecte pot agrava criza hemoroidală. Sunt permise condimente precum mărarul, busuiocul, cimbrul, coriandrul, turmericul sau menta, care nu irită tracul digestiv.

De asemenea, produsele lactate pot agrava boala hemoroidală. Alegeți că consumați legume și fructe și diminuați cantitățile de lactate și carne consumate pentru că cele din urmă contribuie la disconfortul în timpul constipației. Optați pentru legume și fructe proaspete de fiecare dată când aveți ocazia și evitați produsele congelate pentru că fibra naturală lipsește din acestea.

Reguli de igienă în caz de hemoroizi

În criza hemoroidală se recomandă băile de șezut timp de 10-15 minute. Apa trebuie să fie călduță, în niciun caz fierbinte, iar pentru un efect calmant puteți folosi ceai de mușețel, dar este important să îl lăsați să se răcească până ajunge la o temperatură potrivită. În cazul hemoroizilor care au ca simptom sângerarea se interzice baia de șezut.

Zona anală fiind sensibilă, în criza hemoroidală trebuie folosit un săpun cu ph neutru care să nu irite suplimentar. În plus, hârtia igienică folosită nu ar trebui să fie colorată sau parfumată, iar ștergerea ar trebui făcută printr-o tamponare delicată, nu prin frecare. Și lenjeria poate intra în contact cu zona anală, iar recomandabil este să se opteze pentru bumbac, evitându-se materialele sintetice.

La cele de mai sus – repet, am sintetizat la maximum informațiile pe care le găsiți din belșug pe siteul Procto-Glyvenol – se adaugă importanța unui stil de viață corespunzător. Care presupune o combinație între dietă, sport și igenă.

Închei acest material (care sper că vă este de folos) printr-un îdemn la modul cel mai serios: lăsați rușinea la o parte, gândiți-vă că doar o viață aveți și că este păcat să v-o trăiți cu frustrări din cauza unei rușini care nu ar trebui să existe când vorbim despre sănătate!

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Hemoroizi – lăsați rușinea la o parte!”

  1. Sincer, nu e p rusine sa mergi la specialist (la proctolog, în cazul de față) însă ei se gasesc doar în clinici particulare unde, pe lângă faptul că te costă destul de mult consultatia, recomandarea lor va fi sa ii scoti. Ok, perfect, dar varianta light, cea cu strangularea acestora cu un inel, minim invaziv si non dureros te duce la niște costuri exorbitante, mii de lei pentru o bucata hemoroide….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)