Cursuri online gratuite pentru ONG

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

De ce susțin aceste cursuri online gratuite pentru ONG? Uite de asta:

Mi-e plin podul, ca să zic așa, de oameni cu inima mare, dar cu știința managerială puțină pe linie de societate civilă (o spun așa, generic, mă înțelegeți). Sunt de la peluză, așa că nu am cum o dau mai puțin direct. Problema cu puținătatea managerială este că, indiferent cât de mare inimă ai și de obiectivele superbe, de multe ori, pe care ți le propui, o dai de gard. Pentru că – pe șleau zis – lumea din care tu vrei să obții fonduri funcționează pe niște coordonate pe care, de imens de multe ori, inima mare și intenția bună nu le știu ”traduce”.

Puțini știți că în România activează peste 60.000 de ONG-uri. Dar și mai puțini știți că 10% dintre acestea își încetează activitatea în fiecare an, inclusiv din cauza educației manageriale incomplete, ce duce deseori la o lipsă de sustenabilitate a sectorului. Cuvânt cheie aici: sustenabilitate. Adică nu să dai un ”tun” (în sensul bun, desigur, adică îți iese o inițiativă) și după aia să pierzi ”războiul” (adică să ai o activitate permanentă și cu rezultate bune spre foarte bune).

În lumina celor de mai sus (hai că am reușit să folosesc și clișeul ăsta :D), vă recomand ceea ce vă propune Asociația Young Initiative, adică primul curs online în format Massive Open Online Course (MOOC) din România dedicat managementului sustenabil al organizației nonprofit, cu finanțare din partea Granturilor Spațiului Economic European.

Care-i ideea cu cursurile online gratuite MOOC

Aceste cursuri online gratuite în format MOOC au devenit o alternativă la educația în format clasic, fiind adoptate atât de către universitățile de top ale lumii, cât și de ONG-uri și instituții private. Milioane de persoane învață zi de zi folosind acest tip de cursuri. Astfel, am dorit să extindem acest concept și în România, în special în sectorul non-profit, care lucrează zi de zi pentru a construi un stat mai puternic, mai civilizat și mai apropiat de cetățenii săi.

Cursul „Managementul Sustenabil al Organizației Nonprofit” este structurat pe 6 module, acoperind principalele arii ale managementului unei organizații sustenabile. Conținutul este foarte divers, pornind de la video și continuând cu materiale practice, exerciții aplicate pe organizațiile cursanților, instrumente de lucru, interviuri cu experți în domeniile respective și multe altele.

Proiectul își propune să sprijine ONG-urile românești în procesul acestora de profesionalizare managerială și sustenabilizare, oferind gratuit o serie de instrumente practice: prima bibliotecă ONG din România, spațiu gratuit și complet dotat pentru desfășurarea de evenimente, primul curs online în format inovator MOOC, cursuri și seminarii pe diverse teme de interes pentru sectorul nonprofit.

Cine poate participa la aceste cursuri online gratuite

Înscrierea la curs este gratuită, organizatorii dorindu-și să aducă informația chiar și în locurile unde accesul la formare este mai limitat din considerente economice sau geografice. Orice ONG din România va putea accesa cursul, însă acesta nu este strict limitat la managementul superior al organizațiilor nonprofit, el putând fi foarte util atât studenților, cât și celor care își doresc să își înființeze un ONG, să evolueze profesional în cadrul unei organizații non-profit sau, desigur, să învețe pur și simplu mai multe despre managementul ONG-urilor.

Finalizarea acestor cursuri online gratuite oferă fiecărui absolvent o diplomă de participare, însă cei care completează toate exercițiile practice și întocmesc un plan strategic al organizației pot primi un certificat mai detaliat, emis de organizațiile participante la proiect.

Lansarea cursului MOOC face parte din proiectul „Management sustenabil în sectorul nonprofit din România”, organizat de Asociația Young Initiative în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București și Federația VOLUM, cu un buget total de 60.220 euro asigurați cu sprijinul Granturilor Spațiului Economic European 2009-2014.

cursuri online gratuite

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Cursuri online gratuite pentru ONG”

  1. Buna ziua!
    Numele meu este Grigore Iliescu, reprezint un grup de voluntari independenti si doresc sa aflu mai multe despre acest curs online. Daca sunteti amabil, va rog sa-mi raspundeti la niste intrebari: Mai este valabil cursul? Cum as putea sa ma inscriu? (Am incercat sa urmez pasii spre care am fost directionat, dar, undeva, ceva nu fac bine)
    Multumesc mult!
    Cu stima,
    Grigore Iliescu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)