Dragilor, mai țineți minte când vă întrebam cât de obsedați de tehnologie credeți că suntem? Ei bine, se pare că destul de obsedați, având în vedere că până în 2020, foarte mulți dintre noi vom avea telefoane mobile, dar nu și acces la apă curentă și energie electrică. Nu o spun eu, o spun cifrele dintr-un raport Cisco, Cisco Visual Networking Index™ (VNI) Global Mobile Data Traffic Forecast (2015 -2020) mai exact:
„Numărul de utilizatori de telefoane mobile a crescut de 5 ori de la începutul anilor 2000, când a fost lansat primul telefon cu cameră foto. Ritmul de creștere va continua să se accelereze, iar până în 2020, vor fi 5,5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile la nivel mondial, adică 70% din populația planetei.
De asemenea, majorarea rapidă a numărului de utilizatori de telefoane mobile, dispozitive inteligente, video mobil și extinderea rețelelor 4G vor genera o creștere de 8 ori a traficului de date mobile în următorii cinci ani. Dispozitivele inteligente și conexiunile vor reprezenta 72% din totalul terminalelor mobile/conexiuni până în 2020 – în creștere de la 36% în 2015. Echipamentele de tip smart vor fi responsabile pentru 98% din traficul de date mobile până în 2020, potrivit estimărilor Cisco, iar smartphone-urile vor genera majoritatea traficului. Astfel, până în 2020, 81% din traficul de date mobile la nivel global va fi produs de smartphone-uri, în comparație cu 76%, anul trecut.
Extinderea numărului de telefoane mobile, inclusiv a phablet-elor (dispozitive hibrid care combină caracteristici ale telefoanelor mobile și ale tabletelor) are loc într-un ritm foarte accelerat, astfel încât, până în 2020, mai mulți oameni vor avea telefon mobil (5,4 miliarde) decât curent electric (5,3 miliarde), apă curentă (3,5 miliarde) sau mașină (2,8 miliarde).”
Ce părere aveți despre aceste estimări?