De regulă mă feresc de titluri de astea bombastice care să includă cuvinte de genul incredibil, fantastic, nemaivăzut etc. De data asta, însă, chiar e incredibilă povestea olimpică pe care o voi depăna mai jos.
James Brendan Connoly a devenit primul campion olimpic din edițiile moderne, pe data de 6 aprilie 1896, la Atena. Atletul a concurat și a câștigat la triplusalt, însă peripețiile prin care a trecut sunt demne de un scenariu de film sau de roman. James a plecat pe 20 martie din New York, cu un vapor care a traversat strâmtoarea Gibraltar, pentru a acosta la Napoli. Călătoria a continuat cu trenul, până la Atena, iar sportivul a intrat în camera de hotel la ora 9 dimineața, liniștit că are la dispoziție 12 zile de acomodare, până la concurs.
Peste doar trei ore însă, un oficial elen l-a trezit cu bubuituri în ușă, anunțându-l că peste câteva ceasuri va concura la triplusalt. Buimăcit și obosit după călătorie, James i-a urmat pe delegații de concurs, iar între timp a rezolvat dilema. Conducătorul lotului olimpic american nu luase în calcul diferența dintre calendarul grec și cel folosit atunci peste Ocean, care era exact de… 12 zile.
James s-a ambiționat și a trecut peste toate inconvenientele, stârnind ovații în tribuna ateniană. El a cucerit medalia olimpică de aur, însă acest lucru nu l-a păzit de neplăceri, la întoarcere.
S-a îmbarcat de la Paris cu doar 3 dolari în buzunar, iar după 17 zile pe mări, a ajuns acasă, la New York. Nimeni nu l-a așteptat în gară, iar cel care l-a ajutat să își descarce bagajele a fost chiar controlorul de tren. James nota într-un jurnal al său că avea două valize, un pardesiu ușor și unul mai gros, de iarnă, diploma olimpică închisă și protejată într-un tub lung de un metru, o cupă de argint și una de aur oferite de prințul Constantin al Greciei, un bust al unui grec celebru, sculptat de alt grec celebru, învelit în hârtie, o coroană din ramuri de măslin de la Olympia, trei căni ca suvenire și 20 de metri de mătase, cadou de rochie pentru mama sa. Medalia și-o pusese, de teamă să nu o piardă, în buzunarul cel mai sigur al pantalonilor.
A doua zi, în loc de lauri triumfali, James Connoly avea să afle că a fost exmatriculat de la universitate, pentru absențe nemotivate. El nu reușise, din cauza sistemului birocratic, să oficializeze plecarea la Atena.
Eroul nostru a avut și mai departe o viață tumultuoasă. A fost jurnalist, corespondent de război și autor a 25 de cărți. La șase decenii distanță de la triumful său olimpic, James Connoly a fost nominalizat de Universitatea Harvard, cea de la care fusese exmatriculat, pentru titlul de Doctor Honoris Causa. A refuzat, neputând să treacă peste întâmplarea din 1896, venită la pachet cu medalia sa olimpică de aur.
Povestea lui James Connoly este încă un pretext pentru a vă anunța că în perioada 12-21 februarie vor avea loc Jocurile Olimpice de Tineret, versiunea de iarnă, la Lillehammer, în Norvegia. Vom informa des de la această competiție.
1 thought on “Incredibila poveste a primului campion olimpic modern – americanul James Brendan Connoly”
Ah, credeam ca si asta a fost roman.