Incredibila poveste a primului campion olimpic modern – americanul James Brendan Connoly

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

De regulă mă feresc de titluri de astea bombastice care să includă cuvinte de genul incredibil, fantastic, nemaivăzut etc. De data asta, însă, chiar e incredibilă povestea olimpică pe care o voi depăna mai jos.

220px-James_ConnollyJames Brendan Connoly a devenit primul campion olimpic din edițiile moderne, pe data de 6 aprilie 1896, la Atena. Atletul a concurat și a câștigat la triplusalt, însă peripețiile prin care a trecut sunt demne de un scenariu de film sau de roman. James a plecat pe 20 martie din New York, cu un vapor care a traversat strâmtoarea Gibraltar, pentru a acosta la Napoli. Călătoria a continuat cu trenul, până la Atena, iar sportivul a intrat în camera de hotel la ora 9 dimineața, liniștit că are la dispoziție 12 zile de acomodare, până la concurs.

Peste doar trei ore însă, un oficial elen l-a trezit cu bubuituri în ușă, anunțându-l că peste câteva ceasuri va concura la triplusalt. Buimăcit și obosit după călătorie, James i-a urmat pe delegații de concurs, iar între timp a rezolvat dilema. Conducătorul lotului olimpic american nu luase în calcul diferența dintre calendarul grec și cel folosit atunci peste Ocean, care era exact de… 12 zile.

James s-a ambiționat și a trecut peste toate inconvenientele, stârnind ovații în tribuna ateniană. El a cucerit medalia olimpică de aur, însă acest lucru nu l-a păzit de neplăceri, la întoarcere.

S-a îmbarcat de la Paris cu doar 3 dolari în buzunar, iar după 17 zile pe mări, a ajuns acasă, la New York. Nimeni nu l-a așteptat în gară, iar cel care l-a ajutat să își descarce bagajele a fost chiar controlorul de tren. James nota într-un jurnal al său că avea două valize, un pardesiu ușor și unul mai gros, de iarnă, diploma olimpică închisă și protejată într-un tub lung de un metru, o cupă de argint și una de aur oferite de prințul Constantin al Greciei, un bust al unui grec celebru, sculptat de alt grec celebru, învelit în hârtie, o coroană din ramuri de măslin de la Olympia, trei căni ca suvenire și 20 de metri de mătase, cadou de rochie pentru mama sa. Medalia și-o pusese, de teamă să nu o piardă, în buzunarul cel mai sigur al pantalonilor.

A doua zi, în loc de lauri triumfali, James Connoly avea să afle că a fost exmatriculat de la universitate, pentru absențe nemotivate. El nu reușise, din cauza sistemului birocratic, să oficializeze plecarea la Atena.

Eroul nostru a avut și mai departe o viață tumultuoasă. A fost jurnalist, corespondent de război și autor a 25 de cărți. La șase decenii distanță de la triumful său olimpic, James Connoly a fost nominalizat de Universitatea Harvard, cea de la care fusese exmatriculat, pentru titlul de Doctor Honoris Causa. A refuzat, neputând să treacă peste întâmplarea din 1896, venită la pachet cu medalia sa olimpică de aur.

Povestea lui James Connoly este încă un pretext pentru a vă anunța că în perioada 12-21 februarie vor avea loc Jocurile Olimpice de Tineret, versiunea de iarnă, la Lillehammer, în Norvegia. Vom informa des de la această competiție.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Incredibila poveste a primului campion olimpic modern – americanul James Brendan Connoly”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)