Studiu Most Loved Employers: „Candidații entry-level au așteptări salariale peste 1,400 de lei”

Inspire Group și Mercury Research au realizat ediția din 2015 a studiului Most Loved Employers, studiu ce constituie un punct de reper pentru toate companiile care își evaluează pe termen lung obiectivele strategiei de employer branding. Pentru realizarea acestuia, Inspire Group și Mercury Research au analizat peste 170 de companii din 16 industrii. În panel sunt prezente toate categoriile de vârstă și poziții din România, oferind astfel o analiză obiectivă a pieței de muncă.

Seniorii din departamentele de resurse umane și agențiile de recrutare vor regăsi în Most Loved Employers un instrument util pentru situațiile în care compania are ca obiective creșterea ratei de retenție a angajaților, recrutarea și formarea unui segment specific de personal sau se află în punctul în care lipsa notorietății îngreunează procesul de recrutare.

Conform studiului, candidații fără experiență (entry-level) au așteptări salariale peste 1,400 de lei, în timp ce 40% dintre cei intervievați s-ar angaja pentru un salariu lunar de peste 1,500 de lei. O companie care activează într-unul dintre domeniile construcții, audit & consultanță sau agricultură va trebui să dea dovadă de mai multă creativitate în programele de recrutare pentru că cele 3 domenii au o notorietate foarte scăzută în rândul oricărui candidat, indiferent de nivel. Fără să își propună să analizeze doar clasamente, în plan secundar, Most Loved Employers oferă un top al celor mai cunoscuți angajatori și al celor mai atractive companii din perspectiva candidaților.

Angajatori cunoscuți 

Most Loved Employers poziționează în topul restrâns al celor mai cunoscuți angajatori de pe piața locală companiile RCS/RDS, Kaufland și Avon Cosmetics România, Lidl și Orange România, Vodafone România, McDonald’s România, Carrefour România, Telekom România, FAN Courier.

Angajatori doriți

Google România, Microsoft România, Mercedes – Benz România, BMW Group, Deloitte România, Dell, IBM România, SAP România, Porsche Finance Group România, Continental AG  sunt companiile unde mai mult de 50% dintre respondenți și-ar dori să își construiască o carieră. 

Studiul indică domeniile cu cel mai mare grad de notorietate în rândul publicului analizat: FMCG, Retail, Telecomunicații și Financiar, la polul opus situându-se construcțiile, audit & consultanță și agricultură. 73% dintre respondenți și-ar dori să lucreze în domeniul IT, urmat de un procent de 68% pentru auto și de 54% pentru energie și industrie. În termeni de atractivitate, cel mai mult teren au pierdut industriile FMCG, Retail și Agricultură, înregistrând scăderi de până la 13% în 2015 vs. 2013

Retenția angajaților

Angajatorii care doresc să acceseze studiul Most Loved Employers primesc informații relevante despre factorii care determină forța de muncă să se angajeze sau să opteze să plece la o altă companie. În fruntea clasamentului este salariul, urmat de siguranța jobului și obligațiile contractuale ale angajatorului. O creștere salarială de 37% i-ar face pe angajați să își schimbe locul de muncă, în timp ce o serie de beneficii importante precum bonusurile de performanță, al 13-lea salariu, tichetele de masă, asigurarea prânzului sau timpul de lucru flexibil pot influența decizia acestora de a se angaja sau de a rămâne într-o companie.

Potrivit rezultatelor studiului, candidații preferă să comunice online cu viitorul angajator. În procesul de căutare a unui job, internetul este folosit de forța de muncă pentru a accesa atât site-uri de joburi, cât și site-ul de prezentare al companiilor angajatoare  atractive.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.