Adio literatura de pușcărie! Vai de profesorul care nu e depășit de discipol

Citeam ieri ceva cum că scriitorii de după gratii trebuie să își pună pofta în cui, pentru că acel text de lege, de care s-au agățat până acum cei cu transferurile, a fost suspendat până la 1 septembrie.

Pe undeva mă bucură acest fapt, deoarece, chiar după ce noi am ales să turnăm gaz pe foc, printr-un articol semnat chiar pe acest blog, a început marea mișcare de abrogare a textului de lege cu pricina.

cruce hartieAcum, și abrogarea asta fuse românește făcută. Adică în sensul că pe ăia eliberați condiționat nu îi mai bagă înapoi, la cuvenita răcoare, deci cam cine a avut interes a ”creat” operă științifică, plus că magistrații de la CSM (și nu e vorba de Club Sportiv Municipal) au și ei dreptatea lor. Ce ne facem dacă vine vreun ditamai intelectual sau scriitor în pușcărie, care chiar poate să creeze de-adevăratelea? Omului acela îi iei dreptul la autodeterminare prin scris? De ce? Pentru că o șleahtă s-a folosit de un astfel de tertip și a înjosit nobila artă a scrisului?

În fine, veți zice că oricum ar fi, tot nemulțumit rămân. Dar voi sunteți mulțumiți cu această ecuație rudimentară propusă de statul românesc?

Oare nu o putea avea și o aplicare retroactivă această lege și să se compună o comisie din oameni adevărați de știință (pentru că încă mai avem), care să judece materialele create la celulă? Și atunci cei care merită primesc 30 de zile libertate, cei care nu, poftiți în vagoane!

Am tot vorbit de șleahta celor care au ”scris” din pârnaie. Dar eu zic că la fel de vinovată este și descalificata șleahtă a pseudouniversitarilor care au girat cu nume, cu prefață și cu garanții, calitatea științifică a actului prestat de alde Meme și Gigi. Ce ar fi ca, în cazul unor descoperiri de fraudă intelectuală, măriile lor profesorii să intre la bulău în locul ălora de i-au scăpat. Cred că ar fi echitabil!

Întâmplarea face ca pe vreo trei din cei care au semnat cărțile pușcăriașilor, în calitate de coordonatori științifici, să îi cunosc și personal. Eleganța mă împiedică să dezvolt subiectul caracterului lor. Oricum este un punct de vedere subiectiv, care îmi aparține și nu e obligatoriu să aibă universalitate. Dar totuși, dacă trei din trei mie mi se par croiți pe același calapod, atunci ce să mai spun?

Poate că justiția română, în locul legii pe care tocmai a suspendat-o din activitate până la 1 septembrie, să elaboreze un alt proiect și să vezi atunci lot științific adus la casa de creație Jilava sau Rahova. Ar fi tare să vezi ditamai profesorii universitari, cu vile din salarii bugetare, intrând într-un prelungit cantonament. Ca să scrie științific.

Sunt rău, dar poate chiar ar avea nevoie onoratele figuri universitare, pentru că în libertate nu prea s-au omorât cu cercetările și descoperirile, munca lor neavând decât un substrat abstract, pur teoretic, în 99% din cazuri.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Adio literatura de pușcărie! Vai de profesorul care nu e depășit de discipol”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top articole din această secțiune

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)