Cât de multe stim despre oamenii fără adăpost de lângă noi?

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro.

Unora ne provoacă milă, altora ne provoacă dezgust, celor mai mulți ne provoacă revoltă, altora nu ne provoacă nimic. Oamenii străzii, în special în București, sunt partea aceea tristă din decorul orașului, care pur si simplu există. Mai strâmbăm din nas când îi vedem prin autobuze, le mai dăm câte  un covrig când stau la coadă la patiseria din colțul blocului, mai înjurăm printre dinți autoritățile că le permit să stea prin canale și să ne sperie copiii, mai grăbim pasul când îi vedem.  Habar n-avem însă care le sunt poveștile, de ce au ajuns să înghețe iarna pe băncile din parc sau cum și-au pierdut casele, familiile. Nu știm cine sunt.

Tocmai la această întrebare încearcă să răspundă Samusocial din România, care organizează – la Galeria Romană între 8-13 februarie 2016 – prima expoziție de pictură și grafică a persoanelor adulte fără adăpost din București și intitulată chiar „Cine suntem?”.

Cine Suntem? este o provocare atât pentru expozanți, cât și pentru public. Prin acest proiect, Samusocial lansează tuturor invitația de a-i cunoaște mai bine pe cei de lângă noi, de a-i descoperi din perspectiva calității lor de creatori de frumos. Dincolo de haine sunt oamenii, cu talentele și calitățile lor ascunse, lucruri care se vor vedea și în lucrările expuse.

Expoziția prezintă lucrări realizate de participanții la proiectul „Oameni prin artă”, organizat anul trecut de Samusocial. Aceștia vor împărtăși ce a însemnat pentru ei proiectul, pe 8 februarie 2016, de la ora 18:30, în cadrul vernisajului care deschide expoziția. 

“Am auzit de mai mult timp de acest atelier, însă nu am îndrăznit să particip decât o singură dată. Am văzut că participanții pictează pe diverse teme şi mi-a plăcut mult pentru că mi-a permis să fiu creativ. Mi-a plăcut atelierul și pentru că m-a lăsat să-mi pictez viitorul aşa cum vreau eu. Când am ţinut pensula în mână mi-am adus aminte de copilărie.” (Dumitru I. – Participant la proiectul „Oameni prin artă”)

Proiectul „Oameni prin artă” s-a derulat în perioada octombrie – decembrie 2015 și a constituit un atelier de arte vizuale cu valențe terapeutice și educaționale, prin intermediul căruia oamenii fără adăpost au avut ocazia să învețe să-și dezvolte sentimentul de valoare personală și de apartenență la un grup. În cadrul atelierului, adulții au fost învățați, prin metode pedagogice nonformale, să folosească diferite tehnici de pictură și desen pentru a reuși să povestescă în imagini aspecte ale vieții personale, gânduri, idei, dorințe.

9243d45b-cec8-42ad-a8b5-32480c030bb0

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Cât de multe stim despre oamenii fără adăpost de lângă noi?”

  1. Pingback: „Meniul în așteptare” ajunge la Supapa - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)