1940 – Anul în care România ar fi putut găzdui Jocurile Olimpice de iarnă…

NOU: precomandă cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și primești și un autograf.

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

De n-ar fi fost războiul…

Multe se pot spune în continuarea cuvintelor de mai sus. Milioane de oameni și-ar fi continuat viața dacă uriașa conflagrație nu s-ar fi pornit ca un iureș. Asta este cel mai important, că au murit oameni și că vise, destine au fost frânte la început de drum.

Nu vreau să cad în patima patetismului și să vă vorbesc eu despre război, în condițiile în care m-am născut la patru decenii după. Scormonind prin documentele vremii, pot spune că Al Doilea Război Mondial a privat România de două lucruri fantastice.

România nu a putut găzdui Jocurile Olimpice de iarnă, ediția 1940, iar Rapid nu a putut câștiga Cupa Europei Centrale, în același an.

Explicitez mai jos ca să nu credeți că inventez de dragul senzaționalului.

Jocurile Olimpice din 1940 erau programate a se desfășura la Tokyo, în Japonia. Această numire venea pe axa fascistă, după JO 1936, organizate de Berlin. Pe atunci, același comitet olimpic organiza ambele ediții, de iarnă și de vară. Specialiștii au sugerat însă că Jocurile Olimpice de iarnă ar fi mai bine să se dispute în Europa, deoarece aici erau concentrați sportivii de top, iar costurile deplasării asiatice depășeau posibilitatea multor națiuni. Ediția de vară ar fi rămas în schimb în orașul nipon.

S-a luat decizia ca Jocurile Olimpice de iarnă să fie cedate Europei, iar țările candidate erau România și Iugoslavia. Se spune că România avea statut de favorită în disputa cu vecinii plavi, grație tradiției mai bogate în bob, schi, patinaj și hochei, pe de o parte, precum și a unei infrastructuri superioare. Era aproape sigur că în loc de Sapporo, Jocurile hibernale vor avea loc la Brașov, în lanțul carpatic.

Până la urmă, se știe, Jocurile Olimpice din 1940, de iarnă și de vară, au fost anulate cu totul, din rațiuni militare, iar România a ratat șansa uriașă de a fi gazda unei ediții olimpice de seniori.

Am mai organizat apoi, în 1951, Universiada de iarnă la Poiana Stalin (Poiana Brașov de azi), apoi în 2013, pe Valea Prahovei, Festivalul Olimpic al Tineretului European (am scris și eu o carte după acea competiție). Din păcate, Brașovul a pierdut lupta cu Lausanne, pentru organizarea ediției 2020 a Jocurilor Olimpice de tineret.

Acest lucru nu mă împiedică însă să urmăresc cu mare atenție Jocurile Olimpice de tineret 2016 (Lillehammer – Norvegia), care vor începe în curând.

Referitor la Rapid, în 1940 echipa de fotbal a Giuleștiului s-a calificat în finala unei puternice competiții, Cupa Europei Centrale, precursoarea Cupei Campionilor Europeni. Cealaltă finalistă, Ferencvaros Budapesta, s-a temut la propriu de feroviari, așa că a invocat războiul pentru a nu efectua deplasarea la București. Oficialii de sub Podul Grant au oferit toate garanțiile de securitate, însă acea competiție a rămas fără câștigătoare, finala de pomină  neavând loc niciodată.

Povestea, in extenso, va fi tratată într-un alt material, pentru că merită un colțișor de hârtie virtuală aparte.

Până atunci am regretul că România nu a organizat acea ediție olimpică de iarnă din 1940, dar și bucuria că vă pot povesti acest lucru. În același timp, vă ”ameninț” că îmi găsesc, prin intermediul acestui articol, un pretext pentru a încerca să urmăresc cu maximum de atenție Jocurile Olimpice de la Lillehammer, rezervate tineretului.

Apropo, nu uitați că zilele astea la Cheile Grădiștei, puteți urmări Campionatele Mondiale de biatlon pentru tineret și juniori.

P.S. Ca ipoteză, ușor speculativă, am încercat să îmi explic de ce acest aspect al posibilei organizări de către România a Jocurilor Olimpice de iarnă din 1940, a fost îngropat în praful uitării. Eu am găsit informația în niște consemnări ale lui Mihail Flamaropol, destul de vag ca să nu atragă atenția, probabil, cenzurii comuniste. Mi-am dat explicația că mutarea de la Sapporo în România putea fi influențată de axa nazistă. România a început războiul ca aliată a Germaniei hitleriste, lucru pe care noi nu l-am învățat la școală. Hitler visa ca toate evenimentele să fie în țările aliate lui, de aceea, după Berlin 1936, următoarea ediție olimpică fusese programată la Tokyo.

Cum istoria în perioada dinainte de 1989 a fost realmente deformată, nu are rost să insist asupra aspectului, de acea, poate, amănuntul acesta nu a fost conservat cum se cuvine.

Repet, e doar o ipoteză pe care o deduc, fără a avea cum să o verific…

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Înainte să pleci

Dacă te abonezi la newsletterul meu, promit să nu-ți dau mai mult de 1 mail pe zi :)