Este legal ca angajații să fie monitorizați de către angajatori la locul de muncă?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Este legală sau nelegală urmărirea angajaților de către angajatori? Aceasta este una dintre temele importante de dezbatere publică ridicate recent – astfel încât Casa de Avocatură Ionescu și Sava consideră necesare câteva scurte precizări referitoare la monitorizarea activității angajaților la locul de muncă de către angajatori. Problema a devenit actuală în urma recentei pronunțări a Curții Europene a Drepturilor Omului a unei hotărâri în care se constata neîncălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – Cauza Barbulescu împotriva României.

anunt cfr hotiÎn această speță s-a constatat că acele conversații ale salariatului din timpul orelor de muncă pot fi monitorizate de angajatori, neîncălcându-se dreptul la respectarea vieții private și a corespondeței atunci când se face în cadrul unei proceduri disciplinare, pentru a demonstra încalcarea de către angajat a Regulamentului de ordine interioară. Această hotărâre nu stabilește cu titlu general legalitatea supravegherii în mod nelimitat pe durata timpului de muncă a angajaților, cum greșit a reținut în unele cazuri presa română, ci doar raportat la circumstanțele cauzei incidente.

Astfel, angajatorii nu au un drept nelimitat de a-și supraveghea angajații, dar în anumite situații, acest lucru este acceptabil; Curtea constatând că nu este nerezonabil pentru un angajator sa doreasca să verifice dacă angajații își îndeplinesc sarcinile profesionale în timpul orelor de lucru. “Ca urmare a acestei hotărâri, nu trebuie sub nicio formă să se creeze falsa percepție în rândul angajatorilor în sensul legalității supravegherii preventive sau continue a angajaților. În ceea ce privește dispozitivele personale ale angajaților, lucrurile sunt clare, acestea nu pot fi monitorizate”, declară Beatrice Stoica, avocat Casa de Avocatură Ionescu și Sava.

Pe de altă parte, din punct de vedere legal, angajatorul are dreptul de a supraveghea modul în care sunt folosite echipamentele sale și de a monitoriza activitatea desfășurată prin intermediul acestora, însă acesta trebuie să își informeze salariații privind instalarea unui astfel de soft și să precizeze drepturile și obligațiile în ceea ce privește utilizarea calculatorului la locul de muncă printr-o anexă la contractul de angajare sau prin Regulamentul intern, opinează specialiștii Ionescu și Sava.

În principiu, în fața instanțelor în care s-au invocat astfel de probleme, s-a distins între situația în care angajații nu au fost informați  cu privire la posibilitatea de monitorizare,  în acest caz, considerându-se că supravegherea constituie o ingerință inacceptabilă în viața privată a persoanei și situația în care angajații au fost în cunoștință de cauză cu privire la posibilitatea supravegherii persoanei sau a monitorizării corespondenței.

Ca urmare, considerăm că, în principial, problema supravegherii angajaților referitoare la utilizarea internetului trebuie să facă obiectul unei dispoziții speciale din regulamentul intern sau, după caz, din contractul de muncă, în caz contrar, orice monitorizare ar putea fi considerată, în împrejurari concrete, drept o încălcare flagrantă a legii”, declară Beatrice Stoica.

Cazul analizat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului privește un cetățean român angajat la o companie privată ca inginer, care la cererea angajatorului sau a creat un cont de Yahoo Messenger pentru a răspunde întrebărilor clienților. După ce angajatorul l-a anunțat că mesajele sale de pe Yahoo Messenger au fost monitorizate timp de câteva zile și că înregistrările  arată  că a folosit internetul în scopuri personale, contrar reglementarilor interne, comunicând cu fratele și logodnica acestuia, reclamantul a răspuns în scris că a folosit Yahoo Messenger doar în scopuri profesionale, negând afirmațiile angajatorului. Reclamantul s-a plâns în fața instanțelor naționale că decizia angajatorului său de a-i desface contractul de munca a fost nelegală, prin acest fapt încălcându-i dreptul său la respectarea vieții private și a corespondenței.

„Ziua Europeană a Protecției Datelor” se celebrează în fiecare an, pe data de 28 ianuarie, de către toate statele membre ale Consiliului Europei.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)