Hai să afli cum te poate ajuta social media în procesul de recrutare. Și să înțelegi cât de important este brandul „șefului” pentru un potențial angajat :)

A avea sau a nu avea 6 ore de muncă în loc de 8. Aceasta-i întrebarea :D

În Suedia, programul de lucru de 8 ore a fost înlocuit cu cel de 6 ore. În timp ce o parte din populația României visează să se fi născut în Suedia, specialiștii se întreabă dacă ar fi într-adevăr o idee bună de aplicat și la noi în țară:

In opinia psihologului Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii, romanii ar fi pregatiti sa faca aceasta schimbare, poate mai pregatiti decat au fost scandinavii, deoarece noi punem accent mai mult pe emotional, iar orice schimbare venita in avantajul nostru actioneaza ca un impuls sau o motivatie. “Sa ne aducem aminte la scoala, cand profesorii ne promiteau ca ne dau drumu mai repede de la ora daca indeplinim cateva sarcini. Chiar daca paream plictisiti sau obositi, la auzul acestei vesti, imediat gaseam resurse sa ne atingem scopurile si sa devenim chiar mai productivi. Acelasi tip de mentalitate din copilarile functioneaza si cand devenim adulti”, declara specialistul.

Programul de 6 ore de munca ne-ar face fericiti in viata personala

In contextul in care ultimele studii arata ca romanii sunt printre cei mai nefericiti din Uniunea Europeana, specialistul crede ca programul de 6 ore ne-ar ajuta sa devenim mai fericiti in viata personala, nu doar mai productivi la munca. “Un astfel de program mai concentrat, ne-ar oferi posibilitatea sa acordam acele 2 ore in plus pe zi familiei, vietii personale si am fi mai multumiti de noi deoarece am reusi sa obtinem rezultatele dorite intr-un timp mai scurt. Sa nu uitam ca la ora actuala, ocupam locuri fruntase in UE in ceea ce priveste numarul de ore lucrate, dar traim mai prost, din punct de vedere financiar, decat restul europenilor. Trebuie sa admitem, odata pentru totdeauna, ca modul in care muncesc romanii este unul deficitar, avem traditia in a sta multe ore la munca, dar munca efectiva este mult mai mica. Daca se va implementa noul model, cred ca vom ajunge sa apreciem mai mult timpul petrecut la munca si l-am trata mult mai responsabil”, declara psihologul Dan Ivanescu.

Programul de lucru de 15 ore pe saptamana, gandit pentru 2030, fezabil daca tehnologia si mentalitatile vor evolua concomitent

Tema numarului optim de ore de lucru a tot fost dezbatuta, in decursul istoriei, de diversi specialisti, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma ca, in anul 2030, numai adevaratii “workaholics” vor munci mai mult de 15 ore pe saptamana. Psihologul Ivanescu crede ca acest plan pentru viitor este unul fezabil daca il coroboram cu gradul de evolutie a tehnologiei si a mentalitatii societatii. “Daca tehnologia va avansa destul de mult, nu va mai fi nevoie sa alocam atat de multe ore. Desigur, exista si reversul medaliei, iar unii manageri vor da angajatilor si alte sarcini daca acestia le vor termina in cele 3 ore de lucru pe zi. Din acest punct de vedere, nu putem anticipa evolutia, deoarece tine de cum vor evolua mentalitatile societatii peste un deceniu sau doua. Momentan, suntem destul de departe de tipul de mentalitate despre ca ne vorbea domnul Keynes”, conchide psihologul Dan Ivanescu.

c1e94d5e-73bc-4652-86c1-ea190b11edf6

Un comentariu la “A avea sau a nu avea 6 ore de muncă în loc de 8. Aceasta-i întrebarea :D

  1. Alex Reply

    Pe de o parte, am lucra mai putin, am avea mai mult timp pentru alte interese/pasiuni. Dar ce te faci atunci cand vezi ca si salariul scade? Cati romani ar fi de acord si cu asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.