Nu ești român până în fundu’ la suflet dacă nu îți faci un pic țara de căcat

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Sunt absolut adorabili cei care trăiesc într-o singură culoare, absolut adorabili. Adorabili precum o marmotă care a căzut în oala cu borhot și s-a simțit impulsionată să danseze Lacul Lebedelor. Adorabili sunt cum, pentru ei, există doar două culori: alb și negru. Atât. Griul este o noțiune cel puțin la fel de abstractă precum înghețata pentru vaca din care este făcut șnițelul pe care îl mănâncă. Adorabili, zic.

Să luăm exemplul cu filmul de mai jos despre România pe care vlogerița Victoria Flamel l-a făcut despre România (văzut pe pagina Romanian Artworks, ocazie cu care am și dat un Like). Lasă că a reușit o fătucă (o zic cu drag, desigur) să facă unul din cele mai tari filme de promovare pentru țara asta a noastră, atâta câtă este, cu un buget cam de 436437753 mai mic decât o singură campanie de promovare (mă rog, vorbesc prostii cu promovarea, ați înțeles ideea) făcută de autoritățile românești. Ca să nu mai vorbim despre impact, căci la ale noastre autorități impact înseamnă cât le iese lor din cheltuirea de bani bugetari.

Filmul în sine este de văzut, clar. Dar de și mai văzut sunt comentariile. Adorabile, firește. În sensul de mai sus, desigur. Adică, pe scurt ca o teoremă jalnică ce își conține propria demonstrație, un străin face un film mișto despre România, iar singurul lucru pe care unii români îl au de spus este că ”marș, fă, că România e de căcat, nu știi tu!”. Adorabili, după cum vă ziceam, adorabili.

Dar să-i lăsam o clipă pe acești triști întortocheați (care reprezintă negrul în povestea noastră, v-ați prins) și să ne referim un pic la angelicele făpturi onlineene, pentru care albul este singura culoare existentă, negrul fiind, precum într-o pildă chinezească reșapată, doar ca să dea mai multă lumină albului, prin contrast. Mă refer, firește, la cei pentru care ”România este superbă, neam ales, pământ binecuvântat, cel mai ospitalier și cel mai primitor popor din lume!”. Adorabili, după cum vă ziceam, adorabili.

Alb și negru. Atât știu oamenii ăștia. Alb și negru. Adorabili în felul lor. Dar într-un fel strâmb. Pentru că în viața reală albul și negru sunt doar culori de referință, care deschid și închid o linie cromatică imaginară. Griul, în infinitele sale nuanțe, este culoarea adevărată a vieții. Nu albul, nu negrul. Griul.

România nu este de căcat – negru, la fel cum România nu este perfectă – alb. Este între cele două noțiuni. România este plină de gri. De o infinitate de nuanțe de gri. Doar că, vedeți voi, griul este o culoare greu de înțeles. Și de definit. Și, mai ales, de asumat. A lucra doar cu alb sau doar cu negru este muuuuuult mai ușor. Doar că este o minciună. O minciună pe care adorabilii de mai sus și-o servesc zi de zi, ceas cu ceas, minut cu minut și uite-așa, viața trece, trage-mi-aș palme cu șevaletul gol.

Așa, ca încheiere, îmi veți permite, desigur, să mai zic doar atât: dacă te uiți în negativ (dați și voi un google să vedeți ce înseamnă acest procedeu fotografic) albul devine negru și negrul devine alb. Altfel spus, câți dintre cei care văd doar alb știu că, de fapt, trăiesc într-o lume inversată pe negativ și că, de fapt, albul lor, în realitatea ne-gri a celorlalți, este negru? Ceea ce se aplică și în cazul celor care văd doar negru, desigur.

#HaiRomania

The vlogger Victoria Flamel talking about Romania and Romanians. You can see the original video at the link below: https://www.youtube.com/watch?v=HVJ1zpBhIMoThank you, Victoria!

Posted by Romanian Artworks on Monday, 18 January 2016

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Nu ești român până în fundu’ la suflet dacă nu îți faci un pic țara de căcat”

 1. Vazand acest clip nu pot sa nu ma simt din nou frustrat.
  Gunoaiele care au condus si cele care inca mai conduc,indiferent de partdul din care fac parte,destinele țării cu “cel mai bogat zăcământ aurifer”,cum pun capul pe pernă noaptea?Se gandesc vreo data gunoaiele astea ca si-au luat o spaga împuţită, ca sa traiasca ei bine,într-adevăr, dar cǎ au sărăcit ţara si poporul din care se trag?Au javrele astea un pic de conştiinţa?
  Au sărăcit o ţară atata de frumoasă si un popor pe care eu,inca il consider a fi cel mai bland si frumos din Europa.
  Sper sa nu-si gaseasca liniştea nici in mormant!

 2. Pingback: 9 bloggeri de travel străini spun că România este frumoasă. Aș, un moft! - Cristian China Birta

 3. Pingback: Terminați cu prostiile! Nu românii sunt cei mai ospitalieri, ci italienii, dă-i pace - Cristian China Birta

 4. Vacanta Mare Mare Mare

  Pentru cei care vor citi acest articol e bine sa stie ca expresia alb si negru e mai potrivita politicienilor. In cazul Romaniei ar fi fost mai bun titlul “Romania un pat a lui Procust”. Pe locuitori ii intindem cu orele de munca si birocratia de la 6 dimineata la 6 seara. Iar la turisti le taiem buzunarele si le luam banii, cu voie sau fara voie. Orice depaseste lungimea patului e un surplus si nu se incadreaza in patul nostru. Le furam parolele la cartelele bancare sau bicicletele cand vin in vizita.. Cum zice “Vacanta Mare”: Dunare daca n-aveam, Mississipi-l sterpeleam..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)