Astăzi blogul meu este un blog arestat

Blogul meu a fost arestat. Pentru că am cutezat să spun ce gândesc. Pentru că am crezut cu tărie că într-o democrație adevărată unul din drepturile mele fundamentale este să mă exprim liber. Pentru că am avut naivitatea să cred că libertatea mea nu se oprește la limita libertății statului de a lovi în drepturile mele.

Ce am spus de am ajuns în situația ca blogul meu să fie arestat? Nici nu contează prea mult asta. Pentru că, indiferent de ce am spus și împotriva cui, am făcut-o respectând drepturile celorlalți. Nu am acuzat fără probe, nu am lezat imaginea altcuiva, nu am încălcat nici o lege. M-am exprimat liber. Asta este tot ce am făcut. Dar asta, în ochii unora, este o crimă de neiertat.

Dacă vă gândiți că vouă nu vi se poate întâmpla așa ceva pentru că nu aveți blog, greșiți. Pentru că blogul nu este altceva decât un canal de exprimare. Voi, chiar dacă nu aveți blog, vă exprimați pe alte canale, pe facebook, pe twitter, pe alte rețele sociale, chiar într-o discuție în spațiu public. Este același lucru, dacă vreți. Căci libertatea de a spune ce gândești respectând drepturile celorlalți nu ține de unde spui ce spui. Poți să te exprimi oriunde. Asta înseamnă libertatea conferită de constituție.

Totuși, libertatea de exprimare trebuie să aibă niște limite. Dar nu impuse din exterior, ci niște limite pe care ți le auto-impui. Și care țin de fundamentul principiu al respectării drepturilor celorlalți. Și, ca un corolar, de respectarea legilor în vigoare. Nu discutăm dacă sunt proaste sau nu, discutăm doar de înțelegerea literei și a spiritului acestor legi și de respectarea lor. Căci ai dreptul la libera exprimarare doar cu condiția să nu încalci alte drepturi și alte legi.

A spune orice, oricum, despre oricine nu înseamnă libertate de exprimare absolută. A înjura pe cineva nu este o dovadă de libertate de exprimare, ci de nesimțire. A acuza pe cineva că a făcut lucruri grave fără să aduci dovezi nu este libertate de exprimare, ci lipsă de înțelegere a contextului în care trebuie să trăim împreună. La asta chiar vă rog să vă gândiți. Măcar un pic.

Blogul meu a fost arestat nu pentru că am încălcat drepturile fundamentale ale celorlalți sau pentru că am încălcat ceva lege. Ci pentru că mi-am exercitat libertatea de exprimare. O mare crimă în ochii unora. Dar vă spun de pe acum că voi persista în această ”crimă”. Pentru că îmi cunosc drepturile. Și pentru că mă lupt pentru ele. Și pentru că doar atunci când voi renunța să lupt pentru drepturile mele voi fi cu adevărat arestat de cei care, vremelnic, conduc această țară.

Textul de mai sus ar fi putut să fie adevărat. Aș fi putut, în alt context și în alte vremuri, să scriu acest text din închisoare. Din fericire, este doar un exercițiu de imaginație. Unul dur, dacă vreți. Dar este, din fericire, doar utopie.

Blog arestat BlackDe ce am scris, totuși, acest text? Pentru că astăzi este Ziua Mondială a Drepturilor Omului. Și pentru că cei de la Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) mi-au propus să fac acest exercițiu de imaginație. Pentru a promova platforma drepturicivile.ro.

Din păcate, trei sferturi din români nu își cunosc drepturile. Așa spun studiile. Dacă am vorbi despre 15% sau ceva pe acolo poate nu ar fi atât de dureros. Dar când vorbim despre trei sferturi, indiferent unde am pune ”virgula” este, spus pe șleau, groaznic pentru viitorul acestei țări.

Sper din tot sufletul că nu vă întrebați de ce este important să ne știm drepturile. Căci o astfel de întrebare, chiar rostită în șoaptă, este de o tristețe înfiorătoare… Nici nu vreau să mai insist asupra acestei tristeți, credeți-mă…

Vă invit să vă faceți timp să vă cunoașteți drepturile. Să fiți informați, un prim pas teribil de important pentru a deveni cetățean responsabil. Și să vă puneți unde, în ”bookmarkul” vostru, acest site. Și, când credeți că este necesar, să reveniți la el. Ca să înțelegeți mai multe.

Vă mulțumesc.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Astăzi blogul meu este un blog arestat”

  1. Pingback: Toți avem drepturi, dar nu toți le știm | Mort La Datorie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.