Am făcut un interviu cu văru’ lu’ robotul Curiosity. Ăla de a ajuns pe Marte

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Presupun că cei mai mulți dintre voi știți că NASA a trimis un robot pe Marte. Mă rog, mai mulți a trimis, dar eu vorbesc despre ultimul, celebrul deja Curiosity Rover. Dar ce s-ar putea ca mulți dintre voi să nu știți este că un grup de cercetători Siemens din Brașov a avut o contribuție decisivă la această reușită istorică a misiunilor spațiale.

Românii noștri s-au ocupat de simularea aspectului amartizării lui Curiozity, chestiune fără de care, evident, plonjarea spre Marte s-ar fi transformat într-o prea-frumoasă bilă de foc, întru deliciul potențialilor marțieni :)) Așa, ca să aveți o idee despre provocarea pe care au rezolvat-o brașovenii, Curiosity trebuia să reziste la o diferență de temperatură între vreo plus 1500 de grade la coborârea prin atmosfera planetei și vreo minus 50 de grade când punea roțile pe solul marțian. Ceea ce s-a  și întâmplat, mulțumită românilor.

Eu tare bine m-am simțit să aud că, la o adică, și România a ajuns pe Marte. Căci, nu-i așa, putem să zicem asta, având în vedere că cercetătorii noștri au avut o contribuție decisivă la reușita acestei misiuni. Da, m-am simțit mândru. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră :)

Ieri am avut ocazia să văd în București o replică a lui Curiosity (cam la scara 1:2), când am participat la evenimentul de aniversare a 110 ani de activitate Siemens pe meleaguri românești. Nu avem cum să ratez o asemenea oportunitate, căci, deși sunt pastă masivă când vine vorba despre chestiuni de astea tehnice, vă dați seama că mi-a picat bine să fiu alături de ”văru’” lui Curiosity. Și am decis să îi iau un interviu. Pe care îl puteți vedea mai jos. Cu mențiunea că este un soi de pamflet. Așa că orice asemănare cu realitatea așa am vrut noi să iasă. Noi, adică je și Cristian Florea, operator și editor video de ocazie :D

Posted by Cristian China Birta on Thursday, 3 December 2015

Ne-am distrat, așa este. Cum puteam să nu ne distrăm? Doar asta este ceea ce facem ca bloggeri, în primul și în primul rând: să ne simțim bine făcând ceea ce ne place :)

Dar, pe lângă asta, am aflat niște lucruri interesante la eveniment. Despre Siemens și relația sa cu România, ca să zic așa. Pe care vi le dau mai jos, pe sistemul ”știați că”.

Primul tramvai electric din București a fost lansat pe șină de Siemens, în 1894. Linia mergea de la Grozăvești până în Târgul Moșilor.

Siemens a inaugurat prima sa reprezentanță în România în 1905. Pe atunci românii au dat o poreclă firmei: ”Curenți tari” :D

Primul telefon din Primăria București, tot Siemens l-a instalat.

În 1967, Siemens pune în funcțiune primul calculator din istoria CFR, pentru gestiunea datelor la centrul de calcul.

1680 de angajați are Siemens în România. 300 dintre ei lucrează în centrele de cercetare-dezvoltare în domeniile IT şi energie, localizate în Bucureşti, Braşov şi Cluj-Napoca.

La finalul anului fiscal 2014 (Octombrie 2013 – Septembrie 2014), Siemens a înregistrat o cifră de afaceri de 138 milioane euro.

Compania deţine patru fabrici în Sibiu şi Buziaş, care produc sisteme şi componente pentru automatizări şi aplicaţii industriale.

infografic siemens 110  jum A4

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Am făcut un interviu cu văru’ lu’ robotul Curiosity. Ăla de a ajuns pe Marte”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)