La Muzeul Țăranului Român, pe data de 5 februarie 2016, mai exact. Aceasta după ce „Biserici de lemn din România” va avea avanpremiera la Timișoara, în luna decembrie. Iată detalii:
Documentarul este o incursiune aparte într-un teritoriu al țării noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente excepționale, tipice României: bisericile de lemn construite în secolul XIX. Filmările aeriene realizate cu drone sunt fără precedent pentru aceste obiective. Proiectul este o producție East Movies, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Muzeul Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România. Obiectivul producătorilor este să pună pe harta turistică a țării aceste construcții unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural și istoric, dar necunoscute publicului.
Documentarul, în regia lui Kiki Vasilescu, cu un scenariu semnat de Cristina Iordache, prezintă monumentele, dar și cadrul natural și micile comunități în care continuă să funcționeze aceste biserici. Pentru cadrele aeriene s-a filmat cu drona de la o înălțime de peste 500 m. Ritmul documentarului este dinamic, peisajele mirifice alternând cu testimonialele. Interviurile au fost realizate cu persoane care au legătură directă cu bisericile de lemn: Ion Blajan (șeful secției „Patrimoniu” al Muzeului Țăranului Român), preoți care slujesc încă în bisericile de lemn, arhitecți, dar și localnici, buni cunoscători ai istoriei satului lor.
În multe dintre aceste biserici de lemn se slujește încă, în special în comunitățile mai mici și mai îndepărtate de drumurile mari, asfaltate. Fiecare biserică are povestea ei, pe care spectatorul este invitat să o descopere.
Printre bisericile prezentate în documentar se numără și cea din Curechiu (jud. Hunedoara). Este biserica din care a pornit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, în 1784. Biserica este construită în anul 1785 și este socotită ca fiind cea mai mare biserică de lemn din zonă. Biserica poartă hramul „Sf. Nicolae”, are dimensiuni ample, iar deasupra pronaosului se ridică o clopotnită impresionantă, cu dublu foișor.
1 thought on “Documentarul „Biserici de lemn din Romania” ajunge la București”
Pingback: S-a lansat trailer-ul oficial al documentrului „Biserici de lemn din România” - Cristian China Birta