Uite ce vor și ce nu vor românii de la liderii lor

Conform unui sondaj de opinie, realizat de Fundația Leaders în perioada 11-15 noiembrie 2015, principala trasatura pe care o doresc romanii de la liderii lor este competența.  Iată și celelalte concluzii ale studiului:

Lideri competenti, responsabili si corecti

Competenta conduce cu 16% in topul trasaturilor unui lider, indiferent de gen, varsta, mediu, nivel de educatie sau tip de ocupatie, fiind urmata indeaproape de valori precum responsabilitate (14%) şi corectitudine (12%).

Liderul aşteptat, un reper pentru cei din jur

Mergand in profunzime in descrierea liderilor perioadei urmatoare, 16% dintre respondenti prefera liderii care motiveaza oamenii, 15% dintre ei pe cei care incurajeaza progresul, iar 14% vor lideri cu viziuni clare, care sunt repere pentru cei din jur. Diferentele mici de scoruri sugereaza ca, din perspectiva respondentilor, viitorii lideri ar trebui sa aiba toate aceste calitati.

Persoanele fara studii şi cele cu studii preuniversitare şi universitare prefera, in primul rand, calitatile de motivare a oamenilor şi acelea de incurajare a progresului, doar cei cu studii postuniversitare punand pe primul loc existenta unei viziuni clare. “Acest lucru sugereaza ca majoritatea respondentilor au o nevoie reala de redare a increderii şi sperantei, a convingerii ca putem progresa la nivel social şi individual. Acest lucru poate fi realizat prin adaptarea discursului la cerintele fiecarui grup.” –  Psih. Daniel Bichiş, autorul acestui sondaj de opinie.

Antreprenorii şi liber-profesioniştii considera important ca liderul sa fie un reper pentru cei din jur, indicand faptul ca nu mai sunt dispuşi sa preia mesajele şi indemnurile oricui.

Romanii sanctioneaza dur lipsa de caracter a liderilor

39% dintre respondenti considera ca liderilor actuali le lipsesc caracterul şi integritatea, 27% considera ca le lipseste conştiinta faptului ca se afla in serviciul comunitatii, 12% stabilirea şi indeplinirea unor obiective concrete, iar 11% viziunea pe termen lung. Exista o mare aliniere pe varste, gen, mediu, nivel de educatie si categorii socio-profesionale in privinta acestor subiecte. Cei mai nemultumiti de modul in care liderilor actuali le lipseşte conştiinta ca se afla in serviciul comunitatii sunt respondentii din grupa 35-45 ani, care probabil se confrunta cu dificultati in gasirea unui loc de munca sau in desfasurarea activitatii lor profesionale.

Lipsa de caracter şi integritate prezinta o crestere liniara a proportiei de nemultumire incepand cu varsta de 35 ani, semn al acumularii frustrarilor prin repetarea a acelorasi tipuri de scandaluri sau incalcarea repetata a promisiunilor facute de lideri.

Cei mai nemultumiti de lipsa de caracter si integritate a liderilor sunt liber-profesioniştii, urmati de angajatii full-time, antreprenorii şi studentii.

Este vorba despre cei care contribuie cel mai mult la bunul mers al economiei si societatii si care au reprezentat majoritatea persoanelor ce au protestat in mod repetat in ultimii 3-4 ani. Elevii, care sunt alegatorii de maine, sunt ceva mai blanzi cu aceasta tara a clasei politice, dar au asteptari mari in privinta servirii comunitatii.

Femeile le reproseaza liderilor actuali lipsa unor obiective concrete

Chiar daca nu exista diferenta de gen in privinta ordinii lipsurilor constatate la actualii lideri, femeile par ca se plang mai degraba de lipsa obiectivelor concrete, iar barbatii de absenta viziunii pe termen lung. Aceste rezultate pot proveni din tipul de dificultati pe care le intampina fiecare gen in viata de zi cu zi. Traditional, femeile din Romania sunt cele care au grija caminului si copiilor, astfel ca au mai multe ocazii sa constate efectele neindeplinirii unor angajamente concrete asupra vietii cetatenilor.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Uite ce vor și ce nu vor românii de la liderii lor”

  1. Nu e o intrebare despre media :)
    E o intrebare despre lideri.
    Ai intalnit lideri , in Romania, care sunt preocupati de a dezvolta alti lideri? nu neaparat un succesor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.