E greu să vă spun ce senzație am avut când l-am văzut, în fața mea, pe Sir Tim Berners – Lee. Mă uitam la el și părea, cum să vă zic eu…, normal. Adică un om pe lângă care ai trece fără să îi acorzi mare atenție, un bărbat mai înspre bătrân, ca să zic așa, nimic special. Și, totuși, mă uitam la el cu o curiozitate și cu un respect pe care nu le-am simțit de multă vreme. Pentru că în fața mea se afla omul care, simplu spus (dar cu imensă încărcătură) a inventat internetul.
În urmă cu 25 de ani, pe 12 noiembrie 1990, Sir Tim Berners-Lee, pe atunci membru al CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare), publica prima pagină web din lume. A fost, practic, momentul în care s-a născut conceptul de WWW. Adică internetul. Simplitatea cu care ne povestea despre acest moment crucial în istoria omenirii (cred că nimeni nu se îndoiește de asta) a fost absolut dezarmantă :))
Adică noi, cei din sală, ne uitam cu ochii mari la el, iar Sir Tim ne povestea cum a fost pe sistemul another day at the office. Adică, gen, și mi-am băut o cafea, m-am uitat prin niște hârtii, am povestit cu niște colegi, am scris niște cod, de astea. Ah, da, și am inventat internetul :))
Din păcate, nu am putut sta până la final. Mno, sunt persoană ocupată, ce vreți :)) Adevărul adevărat este că eram ocupat cu una din cele mai frumoase taskuri din ultima vreme: să ajung cât mai repede acasă ca să pot să îi duc mijlociei mele primul laptop din viața ei, proaspăt cumpărat. Mă înțelegeți, deci, că oricât de fascinant a fost Sir Tiim Berners-Lee, faptul că fiica mea mă aștepta… :)
Mulțumesc mult, McCann Worldgroup România și Thiess Holding, pentru invitația la conferința McCann/Thiess, A WWVVisionary Lesson. Chiar a fost o lecție. De simplitate istorică, dacă vreți :)
Și, pentru că vă spuneam că nu am reușit să stau la tot evenimentul, vă dau mai jos informațiile primite pe cale oficială, cum ar veni.
În cadrul evenimentului, denumit A WWVVisionary Lesson, Sir Tim Berners – Lee a vorbit despre lucrurile care au stat în spatele ideii de World Wide Web și despre felul în care a reușit să transforme această idee în realitate la finalul anului 1990, la sediul CERN din Elveția, dar și despre posibilele dezvoltări viitoare ale invenției sale.
Până la finalul anului 1990, Berners-Lee construise deja toate instrumentele necesare pentru un WWW funcțional: primul browser web (care era și un editor web), primul server și primele pagini web, care nu erau altceva decât o descriere a proiectului în sine.
De aici, această invenție s-a dezvoltat cu o viteză amețitoare, ajungând, în doar 25 de ani, la ceea ce cunoaștem astăzi ca fiind world wide web-ul.
Totul a pornit de la un vis, care s-a transformat într-o obsesie căreia Berners-Lee i-a dedicat întreaga viață, având tot timpul în minte faptul că WWW-ul nu conectează doar computere, ci conectează oameni.
Astăzi, Tim Berners-Lee este încă parte din povestea WWW-ului, deținând poziții de conducere în numeroase asociații sau organizații ce vizează dezvoltarea continuă a acestui instrument revoluționar. Printre altele, el este directorul Fundației World Wide Web, lansată în 2009 cu scopul de a maximiza potențialul pozitiv al Web-ului asupra umanității.
Înaintea acestei conferințe, Sir Tim Berners-Lee a avut, de asemenea, o întâlnire cu membri ai Academiei Române, studenți și elevi din București, la sediul Academiei Române.
McCann Worldgroup România și Thiess Holding au lansat anul acesta seria de conferințe pe teme de leadership, educație, sport și inovație – McCann/Thiess Conferences. American Heroes, A Leadership Lesson a fost evenimentul care i-a adus în România pe doi dintre cei mai apreciați militari americani, în timp ce invitatul special al conferinței Justițiarul a fost faimosul Antonio Di Pietro, una dintre figurile legendare ale justiției internaționale.
A treia conferință din serie l-a adus în premieră în România pe sir Tim Berners-Lee, cel care, din dorința de a regândi felul în care oamenii accesează sau distribuie informații și felul în care aceștia lucrează împreună, a dezvoltat un instrument care a devenit esențial pentru societatea modernă: The World Wide Web.
Conferința McCann/Thiess, A WWVVisionary Lesson, a fost organizată de McCann Worldgroup România și Thiess Holding, cu susținerea sponsorului media – PRO TV, și a sponsorilor oficiali, BRD Groupe Société-Générale și UPC Business.
1 thought on “Cum a fost la întâlnirea cu Sir Tim Berners – Lee, inventatorul internetului”
e greu sa ne imaginam cum ar fi aratat lumea fara net dar si fara windows. in viata prima 1 h pe internet nu se uita niciodata, la fel cum nici primul joc pe windows 98.