Accept provocarea la dialog a Teatrului Național Sibiu. Uite de ce :)

Nu cred că este nevoie să subliniez că trecem printr-o perioadă de criză din toate punctele de vedere. Nația aceasta amorțită se pregătește de schimbări reale și cu toții avem câte ceva de spus. Căci ne dor multe rele: cele din învățământ, cele din sistemul medical, cele politice, cele economice, cele turistice – ce să mai, ne doare totul și ne-am săturat să fie așa.

Poate, cea mai pronunțată durere dintre toate, este că nu se schimbă lucrurile peste noapte. Căci nu mai avem deloc răbdare, iar părerile noastre trebuie musai exprimate, ascultate și aplicate. O simt și eu, o văd în jurul meu și nodul din gât e prezent și la mine. Și, oricât de mare ar fi nerăbdarea și enervarea care mă macină zi de zi, cred că cea mai bună soluție este dialogul. Și nu mă refer la un dialog dintre orbi, muți și surzi, dacă îmi permiteți să spun așa, ci la unul organizat, logic, coerent și pe puncte.

Să luăm unul dintre puncte: educația. Am aflat că Teatrul Național Sibiu a lansat o inițiativă numită „Manifest pentru Dialog”. Ea sună așa:

Criza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online și, odată cu spectacolul ANTISOCIAL, au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. ANTISOCIAL este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara anului 2015. Spectacolul semnat de Bogdan Georgescu redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

Turneul Manifest pentru Dialog își propune să aducă în sălile de teatru, în fiecare dintre cele 21 de orașe în care producția se va opri în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia. Mai mult, pagina de Facebook a turneului se va transforma într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

Vă invităm să ne fiți alături în turneul național prezentat de BRD Scena9 pentru a discuta față în față despre aceste subiecte prea mult evitate. Fără încrâncenare, fără furie, fără vorbe mari. Reprezentațiile vor avea loc în perioada noiembrie –decembrie 2015, în următoarele orașe: Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Iași, Botoșani, Suceava, Brașov, Bistrița, Tîrgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Ploiești, Pitești, Rîmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Arad, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu. Ultima reprezentație va avea loc la București având ca invitați oameni importanți din domeniul educației, culturii, dar și din presa națională.

E doar un exemplu din ceea ce putem face, dacă ne punem mințile la contribuție și vrem cu adevărat să schimbăm lucruri. E doar un început, un mod de a lupta, o ieșire din bula aia a neimplicării. E doar o invitație să venim și noi cu propriile idei, să le discutăm și să vedem ce se poate face și ce nu.

P. S. Invit cu această ocazie toți bloggerii din orașele prin care va trece spectacolul, să dea de veste despre această inițiativă și de altele pe care le consideră relevante.

12047093_182532485419774_5408767083429488598_n

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Accept provocarea la dialog a Teatrului Național Sibiu. Uite de ce :)”

  1. Pingback: Accept provocarea la dialog a Teatrului Național Sibiu. Uite de ce :) | Ziarul Profit

  2. Pingback: Concluziile de până acum ale Manifestului pentru Dialog. Turneul continuă :) - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)