Bloggerul Raif Badawi a câștigat Premiul Saharov pentru libertate de gândire

Dacă vă amintiți, scriam aici despre Raif Badawi și a sa nominalizare la Premiul Saharov pentru libertate de gândire. Momentan, Raif Badawi este în închisoare pentru insultarea Islamului pe site-ul sau, unde promoveaza dezbaterile sociale, politice si religioase:

Raif Badawi este un blogger din Arabia Saudita, activist pentru drepturile omului si autorul site-ului Free Saudi Liberals. El a fost arestat in 2012 si mai tarziu condamnat la 10 ani de inchisoare, 1000 de lovituri de bici si o amenda consistenta pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul sau.

Primul set de lovituri de bici i-a fost acordat in public, in ianuarie 2015. Restul au fost amanate in urma protestelor internationale. La inceputul acestei saptamani, sotia sa, Ensaf Haidar, care in prezent locuieste in Canada cu cei trei copii, a anuntat ca autoritatile saudite au dat acordul pentru a relua biciuirea.

In luna februarie a acestui an, Parlamentul European a aprobat o rezolutie care condamna cu fermitate biciuirea lui Raif Badawi ca fiind „un act crud si socant” si cere autoritatilor din Arabia Saudita „sa-l elibereze imediat si neconditionat, fiind considerat un prizonier prizonier de constiinta, retinut si condamnat doar pentru ca si-a exercitat dreptul sau la libertatea de exprimare”.

Parlamentul European a decis ca Raif Badawi să fie câștigătorul Premiului Saharov :

„Conferinta Presedintilor a decis sa acorde Premiul Saharov bloggerului saudit Raif Badawi”, a spus presedintele Martin Schulz anuntand Premiul Saharov in plen. „Acestui om, care este un om extrem de bun, un om exemplar de bun, i s-a impus una dintre pedepsele cele mai groaznice care exista in aceasta tara si care poate fi descrisa doar ca tortura”, a adaugat dumnealui.

„Cer Regelui Arabiei Saudite sa opreasca executia acestei sentinte, sa-l elibereze pe domnul Badawi, sa-i permita acestuia sa se intoarca la sotia sa si sa-i permita sa calatoreasca aici in decembrie pentru a primi premiul”, a mai spus presedintele.

Ceremonia de premiere Saharov va avea loc la Strasbourg, pe data de 16 decembrie.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)